Jesienią nie ma nic bardziej pożywnego niż talerz gorącej domowej zupy, więc tym razem na warsztat weźmiemy dania jednogarnkowe -rozgrzewające i wspierające układ odpornościowy zupy, gulasze i curry.
Zupy to smak, konsystencja i kolor - to świat, w którym nigdy nie jest nudno. Mogą być lekkie lub gęste, ostre, słodkie, kwaśne, kiszone, gotowane lub surowe - kilka zasad i wszystko jest dozwolone.
Dobrego kucharza można poznać po bulionie, dlatego spotkanie rozpoczniemy od przygotowania esencjonalnego, warzywnego bulionu. Zdradzimy Wam jak w jaki sposób gotować warzywa, aby wydobyć z nich całą słodycz i sole mineralne.
Pokażemy jak przygotować sycące curry z warzyw dostępnych jesienią i ugotować afrykański gulasz na bazie orzeszków ziemnych. Na warsztatach dowiesz się jak komponować mieszanki przypraw, do jakiej zupy dodać kumin, kolendrę albo nawet kiszone cytryny. Nie zapomniałyśmy o dodatkach takich jak chipsy z jarmużu, domowe krakersy, czy pełne witaminy C pesto z pietruszki. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Razem przygotujemy:Curry z mlekiem kokosowym i warzywami
Afrykański gulasz mafe z dyni i orzechów ziemnych
Turecką zupę z soczewicy, pomidorów i mięty
Krem z pieczonego kalafiora
Rosół z kiszonych cytryn z chilli i kolendrą
Soljankę wegańską
Spotkanie zakończy degustacja powstałych dań - istna zupowa uczta przy lampce wina i upieczonej przez nas wspólnie focacci.
Prowadzące: Judyta Warzecha (Kolektyw Samo Dobro)
Natalia Dąbrowska (EKOsmos; Niezły Kocioł)
Z miłości do gotowania Kolektyw Samo Dobro zderzył się z EKOsmiczną energią, wszyscy czujemy, że powstanie z tego nowa gwiazda!
Łączymy ze sobą dobre produkty, wiedzę i ciekawość.
Lubimy jak jest zdrowo i kochamy gdy jest smacznie.