stat
Impreza już się odbyła

Jesienią nie ma nic bardziej pożywnego niż talerz gorącej domowej zupy, więc tym razem na warsztat weźmiemy dania jednogarnkowe -rozgrzewające i wspierające układ odpornościowy zupy, gulasze i curry.

lis 21-23

czwartek - sobota

Wstęp wolny
lis 29

piątek, g. 16:00

Dom Zdrojowy w Brzeźnie, Zdrojowa 2
Wstęp wolny
Zupy to smak, konsystencja i kolor - to świat, w którym nigdy nie jest nudno. Mogą być lekkie lub gęste, ostre, słodkie, kwaśne, kiszone, gotowane lub surowe - kilka zasad i wszystko jest dozwolone.

Dobrego kucharza można poznać po bulionie, dlatego spotkanie rozpoczniemy od przygotowania esencjonalnego, warzywnego bulionu. Zdradzimy Wam jak w jaki sposób gotować warzywa, aby wydobyć z nich całą słodycz i sole mineralne.

Pokażemy jak przygotować sycące curry z warzyw dostępnych jesienią i ugotować afrykański gulasz na bazie orzeszków ziemnych. Na warsztatach dowiesz się jak komponować mieszanki przypraw, do jakiej zupy dodać kumin, kolendrę albo nawet kiszone cytryny. Nie zapomniałyśmy o dodatkach takich jak chipsy z jarmużu, domowe krakersy, czy pełne witaminy C pesto z pietruszki. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Razem przygotujemy:
Curry z mlekiem kokosowym i warzywami
Afrykański gulasz mafe z dyni i orzechów ziemnych
Turecką zupę z soczewicy, pomidorów i mięty
Krem z pieczonego kalafiora
Rosół z kiszonych cytryn z chilli i kolendrą
Soljankę wegańską

Spotkanie zakończy degustacja powstałych dań - istna zupowa uczta przy lampce wina i upieczonej przez nas wspólnie focacci.

Prowadzące:
Judyta Warzecha (Kolektyw Samo Dobro)
Natalia Dąbrowska (EKOsmos; Niezły Kocioł)

Z miłości do gotowania Kolektyw Samo Dobro zderzył się z EKOsmiczną energią, wszyscy czujemy, że powstanie z tego nowa gwiazda!
Łączymy ze sobą dobre produkty, wiedzę i ciekawość.
Lubimy jak jest zdrowo i kochamy gdy jest smacznie.

Informacja o biletach

  • Bilet normalny
    100 zł
Zapisy: cooking.sopot@gmail.com (do 30 IX - niedziela)