Nauczycie się podstawowych cięć steków i ich różniących się smaków, jak najlepiej przygotować inne kawałki mięsa. Zobaczycie jak przygotować steka wedle upodobań- rare, medium rare i well done- na podstawie czasu obróbki mięsa, dotyku czy temperatury. Dowiecie się jak uzyskać najlepsze rezultaty przy użyciu piekarnika, patelni i grilla i dlaczego mięso musi odpocząć przed podaniem. Nauczycie się jak przygotować najlepsze dodatki do steków (sosy w wersji na zimno, na ciepło i fresh).
Przygotujemy
- Shoulder
- Bavette
- Wagyu A5 BMS 8-12
- Rib Eye
Ciekawe sosy i dodatki
- ziołowa salsa z chrzanem
- sos pieprzowy
- orientalne chimichurri
- sos régence z białego wina i trufli
- pieczone bataty z majonezem cytrusowym
- ziemniaki Colcannon
- purée z selera z tymiankiem i czosnkiem
- gratin z ziemniaków i topinamburu
- sałatka z pieczonych boczniaków
- sałatka z kukurydzy, ogórków z sosem z maślanki
- pieczone buraki z cytrusami sałata i oliwa chrzanowa
- gratina z brukselki sera gruyere i prosciutto
Na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
Po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.