Prowadzenie: Adam Woźniak
Nauczycie się podstawowych cięć steków i ich różniących się smaków, jak najlepiej przygotować inne kawałki mięsa. Zobaczycie jak przygotować steka wedle upodobań- rare, medium rare i well done- na podstawie czasu obróbki mięsa, dotyku czy temperatury. Dowiecie się jak uzyskać najlepsze rezultaty przy użyciu piekarnika, patelni i grilla i dlaczego mięso musi odpocząć przed podaniem. Nauczycie się jak przygotować najlepsze dodatki do steków (sosy w wersji na zimno, na ciepło i fresh)
Przygotujemy> Shoulder
> Bavette
> T-Bone
> Rib Eye
Ciekawe sosy i dodatki
> ziołowa salsa z chrzanem
> sos pieprzowy
> gremolata z pieczonych grzybów
> chutney z jablek i chili
> orientalne chimichurri
> pieczone bataty z majonezem cytrusowym
> ziemniaki Colcannon
> puree z pieczonej pasternaku z wanilią
> dynia piżmowa z palonym masłem orzechami pekan
> smażona sałata rzymska z potatkami, gotowanym jajkiem i winegretem z panchetty
> sałatka z kukurydzy, ogórków z sosem z maślanki
> pieczone buraki z cytrusami sałata i oliwa chrzanowa
> sałatka z orkiszu pieczonej marchwi , moreli pistacji i ricotty
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.