W kuchni Tajowie szukają harmonii która jest uznana przez nich za istotę udanego i spełnionego życia. Dania powinny być ostre, słodkie, gorzkie, kwaśne i słone zarazem. Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna, bazuję w dużej mierze na naturalnym bogactwie przypraw i ziół.
Przygotujemy> Sate Nuea (satay z wołowiny z słodko-kwaśnym sosem)
> Yam Ruam Rod (sałatka z kalmarami na ostro)
> Het Paa Naam Tok (sałatka z grzybami)
> Hoi Thawt (zepsuty naleśnik z małżami dressingiem)
> Khao Tom (zupa z ryżem, klopsikami wieprzowymi)
> Tom Kha Kai Klan (kurczak w kremowym sosie z mleka kokosowego i galangalu)
> Keang Bumbai Nuea (curry z wołowiną i ogórkiem)
> Som Chun (Lychee w syropie imbirowym z zielonym mango)
Na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie. Po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.