stat
Impreza już się odbyła

Warsztaty kulinarne, podczas których odkryjemy bogactwo smaków kuchni wegetariańskiej inspirowanej twórczością światowej sławy szefa kuchni Yotama Ottolenghi. Te warsztaty to doskonała okazja, aby zanurzyć się w pełnym kolorów, aromatów i tekstur świecie potraw roślinnych, które zachwycą zarówno początkujących, jak i zaawansowanych kucharzy.

sty 24

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
bilety 140 zł
lut 11

wtorek, g. 18:00

bilety 440 zł
Prowadzący: Agata Tomczak
czas trwania: 3,5-4 h

Odkryjecie jak tworzyć niezapomniane pełne smaku dania wegetariańskie, inspirowane twórczością jednego z najbardziej kreatywnych kucharzy naszych czasów. Yotam Ottolenghi jest guru świata kuchni roślinnej, kucharze na całym świecie
podążają jego śladami i tworzą wyjątkowe połączenia smakowe. Podczas tego spotkania przekonacie się jak pięknie i różnorodnie smakuje kuchnia roślinna.

Przygotujemy:

> pieczony bakłażan z jogurtem tahini, salsa z kaparów i daktyli, orzeszkami pinii i  ziołami
> cukinia, krem z fety, chrupiąca ciecierzyca, harissa, zioła
> dynia piżmowa, tamaryndowy sos pomidorowy, pesto z kolendry, pikle, dukkah
> palony brokuł, sos satay, kokosowe furikake, olej anatto
> pasternak, czarny czosnek, pieczone winogrona, piklowana cebulka, yuzu
> dyniowy dal, salsa z kolendry, płatki kokosowe, chlebki naan
> palony jarmuż, krem z nerkowców, pieczone śliwki, kumin, karmelizowane migdały, chilli
> pieczone ziemniaczki, salsa verde, estragon
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.