Lubisz gotować i odkrywać nowe smaki? A może interesujesz się historią i dawną kuchnią? Zapraszamy na warsztaty kulinarne, które poprowadzi Aleksandra Kucharska, współautorka książki Smaki Gdańska!
Każdy uczestnik warsztatów nauczy się przyrządzać trzy potrawy:
sałatkę śledziową na inny sposób,
masło sardelowe i
wieniec ciastka. Będą to przepisy oryginalne i wyjątkowe, zaczerpnięte z kuchni dawnego Gdańska. Organizatorzy warsztatów zapewnią uczestnikom produkty spożywcze potrzebne do osiągnięcia kulinarnego sukcesu.
Warsztaty są przeznaczone dla osób dorosłych.
Limit miejsc: 15
Aleksandra Kucharska jest jedną z najlepszych znawczyń dawnej gdańskiej kuchni. Jako muzealniczka i rekonstruktorka historyczna od lat prowadzi pokazy i warsztaty związane tematycznie z kulinariami na kartach historii Gdańska. W 2022 roku stworzyła we współpracy z fotografką Katarzyną Fiszer książkę zatytułowaną
Smaki Gdańska. Zawarła w niej przepisy wzorowane na XIX-wiecznych gdańskich recepturach i tchnęła w nie nowe życie.
Po warsztatach zapraszamy do zwiedzenia Spichlerza, obejrzenia nowej wystawy czasowej:
Zza miedzy i zza morza. Kuchnia i stół gdański w świetle badań archeologicznych. Uczestnicy warsztatów nie muszą kupować oddzielnych biletów na zwiedzanie.