Wszystkiego dobrego to nowy cykl wydarzeń, który przez kolejne siedem tygodni będzie zapraszał mieszkańców do zaopiekowania się sobą. Do początków wiosny podczas spotkań z autorami, coachami, aktorami, trenerami będziemy wspierać się nawzajem, dodawać sobie otuchy i wskazywać najróżniejsze ścieżki do dobrostanu i dobromyślności.
Wszystkiego dobrego to spotkania, konferencje, wykłady, warsztaty z ludźmi kultury, nauki, popularyzatorkami/-ami nauki, trenerkami/-ami. Idea jest prosta, czasy wydają się niewesołe i czasami trudno zobaczyć iskrę nadziei, szczególnie zimą i na przednówku, gdy ciemno, zimno i mgliście. Proponujemy spokojny namysł nad tym, co kłopotliwe i praktykę tego, co wyzwalające, cucące, czułe i dobre. Poza spotkaniami będziemy proponować też zimowe robótki ręczne, niekoniecznie łuskanie fasoli, ale ćwiczenia Tai Chi, garncarstwo, korowód zmysłów w wykonaniu teatru ulicznego i inne tego typu pożyteczne działania jak najbardziej. W wolnych chwilach znajdzie się też moment na odrobinę sztuki kulinarnej by rozmawiać jak poprawiać dobrostan, poprawiając relacje ze swoim ciałem oraz jedzeniem.
Pierwsza edycja cyklu rusza w połowie lutego i będzie realizowana w najprzytulniejszych i najmilszych miejscach Gdyni.
Wśród zaproszonych: Piotr Cielecki, Wojciech Eichelberger, Jacek Walkiewicz, Michał Korkosz "Rozkoszny", Kamil Sadkowski / Akademia Kulinarna K5, Justyna Suchecka, Teatr Gdynia Główna, A3Teatr.
Zapraszamy!
Szczegóły: Program na luty:
15 lutego g. 17:30 | Muzeum Miasta Gdyni | zapisy Pokolenie Z, czyli pokolenie zmiany! Spotkanie z Justyną Suchecką prowadzi Dagny Kurdwanowska. Przygląda się milienialsom, zetkom, alfom i całej reszcie, ale przygląda czynnie nie przez mikroskop, czy lunetę. Jej podstawowym narzędziem badawczym jest rozmowa, a jej efektem książki i morze dziennikarskiej roboty. Jej teksty są dla młodych, którzy dzięki nim są wstanie odnaleźć siebie i swoje potrzeby w gąszczach współczesności, ale też dla tych, którzy z głębokim niezrozumieniem i lękiem przyglądają się zmieniającemu się światu.
Na spotkanie obowiązują zapisy pod linkiem:
https://muzeumgdynia.pl/wydarzenie/spotkanie-z-justyna-suchecka/ -----------------------------
20 lutego g. 18:00 | Muzeum Miasta Gdyni | zapisy K5 Domowa gastrobanda. Spotkanie z Kamilem Sadkowskim wokół książki o dobroczynności gotowania prowadzi Małgorzata Muraszko.
",K5 Domowa Gastrobanda to kompendium wiedzy o kulinarnym świecie. Znajdziecie tutaj nietuzinkowe przepisy wraz z apetycznymi fotografiami wszystkich potraw, poprzedzone rozdziałami wprowadzającymi w daną tematykę. Wyłuskaliśmy sytuacje z codziennego buszowania po kuchni i odpowiadamy na pytania nurtujące domowych kucharzy. Wiedzę przekazujemy w przystępny sposób. Dzięki Domowej Gastrobandzie staniecie się miłośnikami dobrego smaku."
(...) Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii - od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, "runner", "królewna na zmywaku", barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji - wszyscy mówią szczerze i bez ogródek. (...)
Na spotkanie obowiązują zapisy pod linkiem:
https://muzeumgdynia.pl/wydarzenie/spotkanie-z-kamilem-sadkowskim/ -----------------------------
22 lutego g. 17:00 | Akademia Kulinarna K5 | zapisy | wstęp: 100 zł od osoby Warsztaty kulinarne z Kamilem Sadkowskim.Akademia Kulinarna K5 zaprasza na wyjątkowe warsztaty kulinarne, które nie tylko rozwijają umiejętności kulinarne, ale wprowadzają w świat dobrego samopoczucia. Gotowanie to tworzenie harmonii pomiędzy smakiem, zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Program warsztatu:
- wprowadzenie do zasad zdrowego gotowania i korzyści dla organizmu,
- odkrywanie wartości odżywczych różnych składników i ich wpływ na dobre samopoczucie,
- zwracanie uwagi na smaki, tekstury i aromaty, aby cieszyć się każdym kęsem,
- jak dokonywać świadomych i zdrowych wyborów podczas zakupów spożywczych,
- tworzenie zbilansowanych posiłków, które korzystnie wpływają na umysł i ciało.
Na spotkanie obowiązują zapisy pod linkiem:
WSZYSTKIEGO DOBREGO 22.02