stat
Impreza już się odbyła

Wegańska podróż po kuchni rumuńskiej. Warsztaty międzypokoleniowe

Jak najprościej przenieść się do dowolnego kraju na świecie? Za pomocą kuchni. Wyruszcie razem z nami w kulinarną podróż do Rumunii. W trakcie warsztatów poznamy bogactwa, a zarazem prostotę kuchni rumuńskiej w wersji wegetariańskiej. Wspólnie przygotujemy ciorba de burta, czyli "flaki" po rumuńsku z boczniakami w roli głównej, zasusca - pastę z bakłażana oraz kultową mamałygę. Na deser wyczarujemy papanași, czyli podawane na ciepło, słodkie pączki z serem tofu.  

w każdy wtorek (do 24.06), g. 17:00

Gdańsk,
bilety 220 zł
Gotować będziemy pod okiem Faloviec. Kuchnia roślinna, a wspierać nas będzie Agnieszka Kołodyńska-Walków - autorka książki "Przy rumuńskim stole", która opowie fascynujące historie o kuchni rumuńskiej a także udzieli porad i wskazówek.  

Warsztaty przeznaczone są dla osób od lat 10. W przypadku osób niepełnoletnich, konieczny jest udział opiekuna. 

Wydarzenie towarzyszy wystawie "Nicolae Grigorescu. Malarz rumuńskiego etosu".  

INFORMACJE PRAKTYCZNE: 
- kiedy: 25.08.2024 (niedziela) 
- czas: godz. 12:00-15:00  
- miejsce: Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku, ul. Cystersów 19, Gdańsk Oliwa
- prowadzenie: Faloviec. Kuchnia roślinna
- obowiązują zapisy: zapisy@mng.gda.pl 

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach zadania: Wystawa czasowa "Nicolae Grigorescu".

Wydarzenie zorganizowane w ramach Sezonu Kulturalnego Rumunia - Polska 2024-2025.

Sezon Kulturalny Rumunia - Polska 2024-2025 jest organizowany przez Rumuńskie Ministerstwo Kultury i Rumuński Instytut Kultury, ze strony rumuńskiej, oraz przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Instytut Adama Mickiewicza, we współpracy z Instytutem Polskim w Bukareszcie, ze strony polskiej.