stat
Impreza już się odbyła
Wydarzenie aktualne
Warsztaty języka hebrajskiego

Wegańska podróż po kuchni rumuńskiej. Warsztaty międzypokoleniowe

Jak najprościej przenieść się do dowolnego kraju na świecie? Za pomocą kuchni. Wyruszcie razem z nami w kulinarną podróż do Rumunii. W trakcie warsztatów poznamy bogactwa, a zarazem prostotę kuchni rumuńskiej w wersji wegetariańskiej. Wspólnie przygotujemy ciorba de burta, czyli "flaki" po rumuńsku z boczniakami w roli głównej, zasusca - pastę z bakłażana oraz kultową mamałygę. Na deser wyczarujemy papanași, czyli podawane na ciepło, słodkie pączki z serem tofu.  

wrz 14

sobota, g. 11:00

Gdańsk,
bilety 20 zł
ulgowy 1-12 zł
lis 16

sobota, g. 13:00 - 14:30

Gdańsk,
bilety 1 zł
Gotować będziemy pod okiem Faloviec. Kuchnia roślinna, a wspierać nas będzie Agnieszka Kołodyńska-Walków - autorka książki "Przy rumuńskim stole", która opowie fascynujące historie o kuchni rumuńskiej a także udzieli porad i wskazówek.  

Warsztaty przeznaczone są dla osób od lat 10. W przypadku osób niepełnoletnich, konieczny jest udział opiekuna. 

Wydarzenie towarzyszy wystawie "Nicolae Grigorescu. Malarz rumuńskiego etosu".  

INFORMACJE PRAKTYCZNE: 
- kiedy: 25.08.2024 (niedziela) 
- czas: godz. 12:00-15:00  
- miejsce: Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku, ul. Cystersów 19, Gdańsk Oliwa
- prowadzenie: Faloviec. Kuchnia roślinna
- obowiązują zapisy: zapisy@mng.gda.pl 

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach zadania: Wystawa czasowa "Nicolae Grigorescu".

Wydarzenie zorganizowane w ramach Sezonu Kulturalnego Rumunia - Polska 2024-2025.

Sezon Kulturalny Rumunia - Polska 2024-2025 jest organizowany przez Rumuńskie Ministerstwo Kultury i Rumuński Instytut Kultury, ze strony rumuńskiej, oraz przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Instytut Adama Mickiewicza, we współpracy z Instytutem Polskim w Bukareszcie, ze strony polskiej.