Wege Festiwal to największe targi wege w Polsce, odbywają się regularnie w Katowicach, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi, Warszawie oraz Krakowie.
W kwietniu odbędą się po raz pierwszy w Gdańsku, w budynku Centrum Stocznia Gdańska. Będzie to wyjątkowa edycja, ponieważ współorganizowana z Fundacją Viva która zadba o dwa dni pełne wykładów, warsztatów i pokazów.
Sam Wege Festiwal zgromadzi natomiast ok 80 stoisk z wege kuchnią z całej Polski oraz Trójmiasta, naturalnymi kosmetykami, książkami i dodatkami.
Wystawcy i znani blogerzy przygotują najlepsze dania z całego świata w wersji bezmięsnej. Od gruzińskich chlebków po wegańską wietnamską zupę pho, indyjskie ryżowe naleśniki czy klasyczne polskie wege pierogi - hala Centrum Stocznia Gdańska będzie pełna aromatów i smaków.
Na deser zjemy zarówno wegańskie bezglutenowe brownie jak i roślinne lody o smaku japońskiej herbaty matcha.
Jeśli jesteście fanami roślinnej kuchni ulicznej to spodziewajcie się zarówno pysznych roślinnych kebabów jak i hot dogów z parówką z eko soczewicy, w czarnych, barwionych węglem bułkach.
Gwarantujemy, będzie pysznie!
Program wykładów:
SOBOTA
12.30 - 13.30 Wege biznes w Trójmieście. Karolina Majchrowicz Instytut Estetyki, Joanna Krupicka Avocado Vegan Bistro, Kasia Brewińska SpożyVczak. Prowadzenie Łucja Wierzchowska Vmag
14.00 - 15.30 2VegeLovers polecają rośliny i sport.
16.00 - 17.00 Kosmetyczny Labirynt - sekrety wegańskich kosmetyków. Kasia Konopa PINK MINK studio
17.15-18.00 - Dieta wegańska z sportach sylwetkowych. Adam Kuncicki
NIEDZIELA
12.15- 13.30 - Sztuka planowania - umiejętne kupowanie żywności, rozsądne planowanie ilości przygotowywanych posiłków, jak nie marnować jedzenia. Jola Słoma i Mirek Trymbulak Atelier Smaku
13.45 - 15.00 - Pokaz make upu wegańskimi kosmetykami. Kasia Konopa PINK MINK studio
15.30 - 17.00 - Diety roślinne i ich wpływ na zdrowie człowieka w świetle badań naukowych. Justyna Luty
Wege Festiwal Trójmiasto7 kwiecień 2018 od 12.00 do 20.00
8 kwiecień 2018 od 12.00 do 18.00