31 lipca o godz. 18:00 zapraszamy na warsztaty kiszonkowe! Podczas warsztatu poznasz różnicę między fermentacją tlenową a beztlenową, dowiesz się jak ważny przy tworzeniu kiszonki jest starter, znajdziesz odpowiedź na pytanie co zrobić, żeby kiszonka nie spleśniała?. Prowadząca opowie też o tym, co stanie się z kiszonką po dodaniu do niej miodu lub innych nieoczywistych przypraw.
Zapoznasz się ze sprzętem, który prędzej, czy później każda osoba zafascynowana światem kiszenia kupuje i z dumą o tym opowiada. A są to: słoje do kiszenia beztlenowego, kamionki, kamionki z płaszczem wodnym, ceramiczne kamienie do dociskania. Podczas warsztatu skupimy się na kiszonkach z naszej strefy klimatycznej, ale nie zabraknie też akcentów z innych kultur. Weź kiszonkę na warsztat to wspólne spotkanie i rozmowy, siekanie, mycie, dociskanie warzyw w słojach i przede wszystkim czas spędzony w miłej atmosferze.
Przynieście własne doświadczenia i wspomnienia ulubionych smaków. A wszystkiemu przyświecać będzie duch niezwykłej książki Sztuka Fermentacji, którą napisał mistrz kiszonek Sandor Ellix Katz.
O prowadzącej
Anna Urbańczyk trenerka umiejętności miękkich i coacherka.
Prywatnie, miłośniczka kiszenia. Od lat prowadzi kameralne warsztaty z kiszenia dla swoich bliskich. O kiszeniu wie prawie wszystko i podzieli się swoją wiedzą podczas gamowych warsztatów.
_
Wstęp wolny, ilość miejsc ograniczona, obowiązują zapisy.Zapewniamy wszystkie niezbędne materiały, każdy wyjdzie z warsztatów z własnoręcznie przygotowaną przez siebie kiszonką.
Wydarzenie skierowane jest do młodzieży i osób dorosłych.
Kontakt i zapisy:gama@gak.gda.pl
58 346 41 05
Gama GAK, ul. Starowiejska 15/16, Gdańsk Letnica
Jak dojechać do Gamy?
Autobusem
Linie: 158, 258
Przystanek: Rondo Mazowieckiego
Tramwajem
Linie: 7, 10
Przystanek: Polsat Plus Arena
albo rowerem