Larry Okey Ugwu, Prezes Stowarzyszenia Integracji Kultur i Sztuki "Jeden Świat" oraz dyrektor Nadbałtyckiego Centrum Kultury oraz Hasan Ciftci, przewodniczący Towarzystwa Polsko - Tureckiego, zapraszają na warsztaty kulinarne pt. "Wiele kultur - jedna kuchnia".
4 listopada obaj panowie założą fartuchy i zakaszą rękawy, by wspólnie ze swoimi gośćmi przygotować swoje rodzime - nigeryjskie i tureckie - smakołyki.
Gotowanie i jedzenie przy jednym stole będzie okazją do wymiany poglądów na temat kuchni, tradycji i kultury. Choć Pomorze wciąż jest regionem monokulturowym, coraz więcej imigrantów przyjeżdża do tej części Polski i w niej pozostaje.
"Polacy z wyboru" mają też znaczący wpływ na rozwój województwa pomorskiego - jego kulturę, sztukę, gospodarkę i edukację.
A w wolnym czasie... GOTUJĄ! I zachęcają do tego innych. Bo nic tak nie łączy jak kuchnia!
"Zapraszamy do stołu. Będzie smacznie, kolorowo i bardzo aromatycznie!
- Larry Okey Ugwu i Hasan Ciftci"
Spotkanie odbędzie się 4 listopada 2014 roku, o godz. 12:00, w CH Galeria Bałtycka w Gdańsku, na poziomie -1, koło sklepu Smyk. Czas trwania ok. 70 min.
Partnerem akcji jest restauracja turecka Baharat i Alanya Kebap, które przygotują poczęstunek dla naszych gości oraz dostarczą produkty do przygotowywanych potraw.
Prosimy o potwierdzenie obecności i przybycie kilka minut wcześniej.
Warsztaty "Wiele kultur - jedna kuchnia!" odbywają się w ramach obchodów 600-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Turcją.