Wczesna wiosna to moment inspirującej odnowy i najlepsza pora na wcielenie nowych, zdrowych nawyków żywieniowych i oczyszczenie organizmu. W wielu kulturach jest to czas rezygnacji z tłuszczu i białek zwierzęcych, białego cukru i alkoholu. Czas na przefiltrowanie i odciążenie układu pokarmowego, dzięki czemu narządy rozpoczną intensywny proces samoregeneracji. Według medycyny chińskiej jest to okres szczególnej aktywności wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wykorzystaj ten czas dla siebie!
Miski Mocy zawsze zawierają:
- roślinne białko
- zielone liście
- warzywa: świeże, marynowane, kiszone i pieczone
- węglowodany
- zdrowe tłuszcze
- aktywowane nasiona
- kiełki
- esencjonalny dressing, sos lub pastę
Podstawą "czasu wątroby" powinny być kasze, chrupiące zielone liście, kiełki, kwaśne oraz lekko gorzkie napoje. Dlatego codzienna miska mocy, zakwas warzywny i lekki ziołowy napar to najtrafniejszy wybór. Składniki na bowla możesz przygotować osobno i "złożyć" tuz przed zjedzeniem lub wyjściem do pracy. W jednym daniu możesz połączyć to, co najbardziej lubisz i to co najbardziej Ci służy. Podczas zajęć nauczycie się robić kilka wariantów misek mocy: BEZ DODATKU GLUTENU i BIAŁEGO CUKRU.
Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Buddha bowl są zawsze zdrowe i piękne!
WIOSENNE MISKI MOCY są idealne jako śniadanie i lunch. Możesz je zjeść w domu lub zabrać ze sobą wszędzie: do pracy, szkoły i na podbój kosmosu. Gwarantują energię dla ciała i umysłu.
Wspólnie przygotujemy:LOKAL BOWL: kasza jaglana oraz niełuskane proso + kiszonki + pieczone buraki i pieczarki + pesto z dzikich roślin jadalnych + aktywowane nasiona słonecznika + kiełki + chipsy jarmużu+ dressing na bazie octu malinowego
BLISKOWSCHODNI BOWL: kasza bulgur, gotowana z passatą pomidorową i ziołami + grillowany bakłażan + pieczone pomidorki + pieczone kotleciki z ciecierzycy + świeże zielone liście + przyprawa zatar na bazie prażonego sezamu + pasta baba ghanoush
MEXICO BOWL: komosa ryżowa + sałatka z czerwonej fasoli i orzechów ziemnych + pieczona papryka + pieczone bataty + guacamole + świeża kolendra + sos peperonata
SUSHI BOWL: ryż + sałatka z glonów wakame + ogórek + marynowany tempeh + marynowana kalarepa + marchewka marynowana z imbirem + avokado + sezam z przyprawą shichimi togarashi + orzechowy sos satay
SMOOTHIE BOWL: kasza jaglana gotowana na mleku roślinnym z dodatkiem rodzynek i gałki muszkatołowej + świeże i suszone owoce + orzechy i ziarna + smoothie owocowe
Na zajęciach omówimy:
- podstawy pieczenia, kiszenia i marynowania warzyw
- podstawy przygotowywania dressingów
- zasadę komponowania misek mocy
- zasady wiosennego detoksu
- przygotujemy także WIOSENNY NAPAR WSPIERAJĄCY OCZYSZCZANIE WĄTROBY
Warsztaty rozpoczniemy od omówienia składników sporządzanych potraw oraz ich wpływie na funkcjonowanie wątroby i oczyszczenie organizmu. Następnie przejdziemy do intensywnego czasu gotowania. Spotkanie zwieńczy wspólna kolacja.
Każdy uczestnik warsztatów otrzyma:
- pamiątkowy dyplom uczestnictwa
- wydrukowane przepisy wszystkich dań
- fartuch Skōma
Po warsztatach można zabrać na wynos wszystkie przygotowane potrawy.
Spotkanie poprowadzą: Joanna Szpadkiewicz i Natalia Dąbrowska z EKOsmos. Wspólnie prowadzą warsztaty roślinne. Inspiruje je kuchnia wegetariańska z całego świata, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych składników.
EKOsmos pulsuje z miłości do przyrody, ludzi i kuchni.
Jego korzenie to potrzeba połączenia tradycji, wiedzy i przyjemności. Świat roślin i bogactwo natury nieustannie inspirują je do eksploracji i twórczości. Często sięgają do naturalnych sposobów konserwowania żywności, kuchni świata, ziół oraz owoców i warzyw rosnących w naszych regionie.
Zapraszamy do wspólnych EKOsmicznych wojaży na fali smaków, zapachów i wrażeń.