PODCZAS MARCOWEJ ZDROWEJ NIEDZIELI BĘDZIEMY GOTOWAĆ POD ZNAKIEM WIOSENNEGO DETOKSU ORGANIZMU.
To idealny czas na porzucenie obciążających nawyków i lekkie wejście w nowy cykl roku.
Wiosna to okres wzmożonej aktywności wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Wątroba odpowiada za większość funkcji metabolicznych organizmu:
- przetwarza substancje odżywcze
- neutralizuje toksyny i produkty uboczne przemiany materii
- wydziela niezbędną do trawienia żółć
- przetwarza i oczyszcza substancje pochodzące z jelita
Wiosną powinniśmy ją odciążyć: zrezygnować lub ograniczyć spożycie tłuszczów i białek zwierzęcych, alkoholu i cukru. Najlepiej spożywać lekkie zupy na bazie kasz, kiełki, nasiona, chrupiące zielone liście, produkty fermentowane, zakwasy warzywne, lekkie napary ziołowe oraz soki.
Oczyszczona i sprawnie funkcjonująca wątroba to fundament zdrowego organizmu.
Podczas zajęć przedstawimy zasady łagodnego, codziennego detoksu.
Przygotujemy potrawy bazujące na składnikach wspierających regenerację i funkcjonowanie wątroby. Będzie zdrowo, lekko i bardzo pysznie.
Wspólnie przygotujemy:
- wiosenną zupę z kaszą, pokrzywą i podagrycznikiem
- spring rollsy wypełnione świeżymi warzywami, zielonymi liśćmi + sos satay
- sałatkę z rzodkiewki, kiełków i dressingu na bazie pasty z tamaryndowca, miodu i octu z dzikiej róży
- sałatkę z kalafiora marynowanego w zatarze, kiszonego selera naciowego, pestek granata i dressingu na bazie zielonego pesto
- pastę z pieczonych warzyw i orzechów
- pastę ze słonecznika i kiszonego ogórka
- wiosenny napar wspomagający oczyszczanie wątroby
Spotkanie rozpoczniemy od omówienia zajęć i właściwości poszczególnych składników oraz degustacji przystawek i soków, które wcześniej dla Was przyrządzimy.
Będziemy wspólnie wąchać, kroić, mieszać i próbować. Finałem, jak zawsze, UCZTA !
Każdy z uczestników otrzyma skrypt z przepisami.
Przez cały czas trwania zajęć do Waszej dyspozycji będą wszelkie niezbędne sprzęty, opieka trenera oraz napoje przeciwzapalne:
- lemoniada na bazie świeżego soku z granata, octu malinowe, melasy buraczanej i mięty
- lemoniada na bazie soku z cytryn, miodu, imbiru i świeżego rozmarynu
Prowadzące: Natalia i Asia - od lat zanurzone w świecie roślin i darów natury.
Wspólnie prowadzą EKOsmos, czyli roślinne warsztaty kulinarne i kosmetyczne.
Wyznają zasadę dobrych produktów i małych kroków. Podczas gotowania wykorzystują lokalne produkty, żywność konserwowaną tradycyjnymi metodami oraz inspiracje kulinarne z całego świata
EKOsmos to miejsce, w którym miłość do przyrody spotyka się z artystycznymi podrygami, rodzą się z tego cuda.
KOSZT ZAJĘĆ: 100 zł
ZGŁOSZENIA: ekosmos.info@gmail.com
Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc
W zgłoszeniu prosimy wpisać: nazwę warsztatu, imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.
GDZIE? SZTUKA WYBORU ul. Juliusza Słowackiego 19, Gdańsk
KIEDY? 17.03.2019 godz: 12:00- 14:30