Kuchnia tego regionu jest zróżnicowana jak żadna inna, gdyż doświadczyła zarówno wpływu wszystkich pobliskich regionów jak i poważnego wkładu pozostawionego przez cudzoziemskich zdobywców, który zaowocował tym, że Mediolan posiada 2 gastronomiczne symbole. Jeden pochodzi od Hiszpanów, drugi miasto zawdzięcza Austriakom. W jego menu, królują na równi zarówno "risotto" jak i sznycel wiedeński, określany mianem "cotoletta alla milanese".
Trzeba przyznać, że w żywieniowych przyzwyczajeniach Lombardczyków nie można odnaleźć jedynie wpływów kuchni nadmorskiej. Mimo to Mediolan, chlubi się najlepszym we Włoszech targiem rybnym, który zaopatruje restauracje specjalizujące się w daniach z ryb i owoców morza.
Północną część Lombardii zajmują w całości wysokie góry, a południową równiny zamienione w pola ryżowe, co powoduje, że w gastronomicznym repertuarze lombardzkim łączą się produkty białkowe z Alp, oraz węglowodanowe z Niziny Padańskiej.
Przygotujemy
- pizzoccheri (tagliatelle z mąki gryczanej z kapustą i serem , specjał z Livigno)
- ossobuco (gicz cielęca w białym winie)
- risotto allo zafferano (szafranowe risotto)
- costoletta alla milanese con insalata di pomodori (kotlet Milanese z sałatką z pomidorów)
- frittelle di riso (słodkie placuszki z ryżem)