Emilia i Romania, dwa losy, dwie dusze, dwa oblicza. W wielkich ośrodkach produkcyjnych Emilii hoduje się świnie i krowy. Głównym sprzętem jest stalowa patelnia. Natomiast w chłopskiej kulturze Romanii dominują mniejsze przedmioty, życie codzienne jest uboższe, zwierzęta drobne (gęsi, kury, owce), a głównym sprzętem kuchennym jest rozgrzana do czerwoności płytka z terakoty.
Emilia-Romania jest ojczyzną najsławniejszych włoskich wędlin, przede wszystkim szynek, najsłynniejszego twardego sera Parmigiano Reggiano i najszlachetniejszego na całym świecie octu balsamicznego z Modeny.
W Emilii dominują nadziewane potrawy mączne takie jak tortellini, ravioli, cappelletti oraz znane wszystkim lasagne i cannelloni.
Pani Claudia pokaże Wam jak przygotować tradycyjne dania i opowie o historii regionu, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.
Przygotujemy
- brodetto di pesce alla romagnola ( zupa z ryb i owoców morza)
- cannelloni di ricotta e spinaci (cannelloni z ricottą i szpinakiem)
- cotolette di vitello alla bolognese (cielęce kotleciki z włoską szynką i parmezanem)
- involtini all'emiliana (roladki cielęce z włoską mortadellą)
- salami al cioccolato ("salami" z czekolady z bakaliami)