Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady. Światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.
Obrazy apetycznego jedzenia przenikają zarówno codzienne życie jak i teksty piosenek sięgające po metafory "spożywcze".
Sycylijskie miasta są rajem ulicznego jedzenia, które można kupić o każdej porze dnia i nocy.
Przygotujemy:- arancini di riso (kuleczki ryżowe nadziewane szpinakiem, mozzarellą i szynką)
- pasta alla norma (penne z bakłażanami w sosie pomidorowym)
- pollo all'arancia (kurczak w pomarańczach z rozmarynem)
- involtini di pollo alla siciliana ( roladki z piersi z rodzynkami, piniami i mozzarellą)
- insalata di arance (sałatka z pomarańczy z oliwkami)