Zjeżdżając do Toskanii zboczami Apeninów dostrzegamy, że niebo nabiera tu magicznej śródziemnomorskiej barwy. Łagodne wzgórza pocięte są precyzyjną siatką pól i winnic, przyrodę uszlachetnia praca i inteligencja ludzi, a między polami rozrzucone są wytwórnie win, tłocznie oliwy i najprzeróżniejsze warsztaty.
W Toskanii wszystko jest proste, precyzyjne, mocne, prostolinijne i doprawione zdrowym humorem.
Kuchnia toskańska odznacza się wiejską prostotą, ale zarazem jest arystokratycznie wymagająca, jeśli chodzi o jakość surowców i sposoby przyrządzania.
Toskania lubi wszystko, co pachnie, co świeże i chrupiące dociera z farmy prosto na talerz.
Przygotujemy:- crostini ai fegatini (grzanki z ciabatty z pastą z wątróbek, szałwią i kaparami)
- cacciucco alla livornese (zupa z ryb i owoców morza)
- tagliata di manzo alla rucola ( stek z sezonowanej wołowiny z rukolą)
- trippa alla fiorentina (flaczki w pomidorach)
- asparagi gratinati (zapiekane szparagi pod parmezanem)
- tiramisu alle fragole (tiramisu z truskawkami)