stat
Impreza już się odbyła

Wpływowi goście: Joanna Krupicka

Jak ograniczyć wytwarzanie odpadów w naszych domach i żyć w zgodzie z naturą oraz co zrobić, by nadchodzące święta były bardziej eko? Tym tematom poświęcone będzie ostatnie w tym roku spotkanie z cyklu "Wpływowi Goście", które w najbliższy piątek, 22 listopada, odbędzie się w Galerii Bałtyckiej. Jego bohaterką będzie Joanna Krupicka, twórczyni znanego, wegańskiego lokalu Avocado w Gdańsku Wrzeszczu. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

paź 4

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
paź 18

piątek, g. 10:00

Sopot,
Wstęp wolny
- Nigdy świadomie tego nie planowałam, ale patrząc z boku wygląda to chyba tak, jakbym bycie pionierem miała we krwi - śmieje się Asia. Najpierw, kilkanaście lat temu, współtworzyła pierwszy w Polsce wegański catering, później (ponad 11 lat temu) otworzyła jedno z pierwszych w Polsce i pierwsze w Trójmieście wegańskie bistro Avocado. - Cała moja przygoda z wegetarianizmem, a potem z weganizmem, zaczęła się od młodzieńczego buntu - wspomina Asia. - Jako piętnastolatka obejrzałam program o transporcie polskich koni do rzeźni. Niemal natychmiast zrezygnowałam z jedzenia mięsa.
Kiedy 4 lata później przeprowadziła się do Trójmiasta, wykonała kolejny krok przechodząc całkowicie na kuchnię roślinną i... szybko nauczyła się gotować. - Nie miałam wyjścia. Dla wegan nie było wtedy żadnej oferty kulinarnej - wspomina.

Najpierw gotowała dla siebie, wkrótce potem także dla rodziny i znajomych. Czasem dla kilku, ale coraz częściej dla kilkudziesięciu albo nawet kilkuset osób. Tak powstał pierwszy biznes Joanny, który wtedy stworzyła z ówczesnym partnerem: pierwszy w Polsce wegański catering. - Gotowaliśmy dla firm, urzędów, instytucji, organizacji pozarządowych. Polecali nas znajomi i znajomi znajomych. Byliśmy ewenementem, bo wtedy znalezienie czegoś wegańskiego w sklepie albo w knajpie było niemożliwe - mówi Joanna.

Pięć lat później zdecydowali się na kolejny krok. Tym razem w Gdańsku Wrzeszczu otworzyli działające do dziś wegańskie bistro Avocado. Dla wielu osób niejedzących mięsa i produktów odzwierzęcych - miejsce kultowe. Dla wielu innych, odżywiających się "tradycyjnie", ulubiona miejscówka udowadniająca, że kuchnia roślinna jest smaczna i różnorodna. Po kilku latach Avocado doczekało się siostrzanego, dużo większego lokalu, a Joanna zaczęła przecieranie kolejnych szlaków. Tym razem założyła pierwszy w Gdańsku sklep w duchu zero waste. - Przez lata kupowałam potrzebne mi rzeczy w wielu różnych miejscach. Gdzie indziej mydło, gdzie indziej szczoteczkę do zębów i kosmetyki, a jeszcze gdzie indziej produkty spożywcze. W końcu doszłam do wniosku, że czas stworzyć jedno miejsce, w którym będzie można zaopatrzyć się we wszystkie te rzeczy - mówi Joanna. Nie ukrywa, że cieszy się ze zmian, jakie zaszły w ciągu ostatnich lat. Zmian, które doprowadziły do tego, że etyczny, zdrowy i ekologiczny styl życia oraz odżywiania się nie jest już ewenementem, ale oczywistym wyborem dla coraz większej liczby osób.

Podczas spotkania z cyklu "Wpływowi Goście" Joanna Krupicka opowie o tym, jak powstawały jej lokale gastronomiczne i sklep zero waste. Zdradzi swoje sposoby na to, jak żyć w zgodzie z naturą, ograniczyć odpady w codziennym życiu i zorganizować święta "bardziej eko". Podczas spotkania odbędą się również warsztaty z tworzenia kosmetyków naturalnych. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Harmonogram spotkania "Wpływowi Goście" (piątek, 22 listopada, Galeria Bałtycka, poziom -1):
14:00 - 15:00 Avocado, czyli o tym, jak powstał i rozwija się koncept Avocado.
15:10 - 16:10 Życie w zgodzie z naturą, czyli coś jeść i jakie rozwiązania ekologiczne wybierać na co dzień.
16:30 - 17:00 Święta w stylu eko, czyli jak nie marnować rzeczy i jedzenia.
17:15 - 18:45 Warsztaty z tworzenia kosmetyków naturalnych.