Od 1 lutego do 1 czerwca w Centrum Nauki Experyment pojawi się nowa wystawa czasowa - CLEVERFOOD for everyone. Uroczyste otwarcie, "Śniadanie mistrzów", połączone z wieloma atrakcjami gastronomicznymi, wprowadzi odwiedzających w reguły uczciwego, zdrowego i zrównoważonego podejścia do żywności i diety planetarnej.
Ekspozycja CLEVERFOOD przyjmuje formę podróży odbiorcy przez zawiłe ścieżki globalnej sieci żywnościowej, tak jak jedzenie, nim trafi na nasze stoły, często musi przemierzyć tysiące kilometrów drogą morską i lądową. W trakcie eksploracji wystawy odkrywamy przeszkody, które musimy pokonać, aby zapewnić lepszą przyszłość żywności, spożywanej przez nas na co dzień.
-
Cieszę się, że jako jedyne polskie centrum nauki mamy okazję gościć u siebie wystawę CLEVERFOOD for everyone. Przygotował ją zespół ekspertów z Europejskiej sieci centrów nauki i muzeów Ecsite, koordynowany przez portugalskie Centro Ciência Viva w Lizbonie - mówi Alicja Harackiewicz, dyrektor CNE.
-
Wystawa świetnie wpisuje się w dwa ważne dla Experymentu, splecione ze sobą wątki, upowszechnianie nauki w społeczeństwie i wspieranie zrównoważonego rozwoju. W związku z tym przygotowaliśmy bogaty program imprez towarzyszących, przeznaczonych dla różnych grup odbiorców - rodzin z dziećmi, dorosłych i seniorów. Począwszy od otwarcia, proponujemy niezwykle interesujące pokazy, warsztaty i wykłady, zaplanowane w trakcie czterech kolejnych miesięcy ekspozycji. Będziemy dzielić się wiedzą z dietetyki i gastronomii, ale także biologii, ekonomii, fizyki i matematyki - dodaje Harackiewicz.
W trakcie otwarcia 1 lutego wystawa CLEVERFOOD będzie udostępniona ze specjalnym oprowadzaniem edukatorów. Trzy unikalne pokazy kulinarne przeprowadzi Hela Kłobucka - zwyciężczyni MasterChef Junior z 2022 roku. Specjalną przestrzeń zajmą znane trójmiejskie restauracje - Atelier Smaku, Biały Królik i Eliksir, które zaprezentują różne podejścia do zrównoważonej kuchni i zapewnią degustację przykładowych dań. W tej samej strefie Uniwersytet Morski w Gdyni przedstawi swoje innowacje dla gastronomii, a dietetyczka z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, dr Magdalena Pieszko opowie o zrównoważonej diecie. Odwiedzający wystawę będą mieli również szansę na udział w unikalnych warsztatach Experymentu i odwiedzenia stoisk zapewnianych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN z Olsztyna oraz Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego i Dietetyki GUMed.
Wystawa CLEVERFOOD for everyone będzie prezentowana w CNE od 1 lutego do 1 czerwca 2025 roku. Odwiedzający będą mogli skorzystać z programu lojalnościowego, zbierając potwierdzenia udziału w kolejnych wydarzeniach towarzyszących ekspozycji. Zgromadzenie kompletu naklejek zapewni unikalny bonus, do wykorzystania w ramach oferty Experymentu.
Wystawa i program imprez towarzyszących są finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa, w związku z realizacją projektu "Interaktywna wystawa FOOD 2030".