Razem z Instytut Kultury Miejskiej zapraszam na wirtualne warsztaty fotografii kulinarnej! Transmisja na żywo odbędzie się na kanale IKM na YouTube: https://www.youtube.com/user/IKMGdansk (nie będzie zapisana).
17 maja o 10:00 spotkamy się w moim studiu, czyli w salonie, gdzie pokażę kulisy fotografii kulinarnej. Zobaczycie, jak powstają moje fotografie kulinarne, zdradzę Wam kilka sekretów udanego zdjęcia, opowiem, jak fotografować w każdych warunkach. Zajrzymy do moich sekretnych szuflad z rekwizytami, pokażę Wam moje tła i inne dodatki, opowiem o inspiracjach kulinarnych oraz omówię kilka fotografii.
Razem przejdziemy cały proces fotografowania kilku produktów - na warsztat wezmę kulinarną szarą myszkę, czyli suchą ciecierzycę, którą z pomocą kilku trików przeistoczę w kulinarne bóstwo. Z rzodkiewek albo rabarbaru wydobędę ich naturalne piękno i zalety, pokażę ich jędrność i chrupkość. Jeśli wystarczy nam czasu, pomęczę również kolejną modelkę, zupę-krem, która ze swej natury jest jednolita i wymaga "makijażu". Krok po kroku będę więc ją upiększać, dokładając do niej dodatki i robiąc zdjęcia kolejnych etapów stylizacji. Zależy mi, by pokazać, że do dobrej fotografii kulinarnej wcale nie potrzeba szafy eksponatów, bo najważniejszy jest główny bohater zdjęcia - produkt lub potrawa.
Chcę pokazać, że często najlepsze są proste dodatki i tła, które są w zasięgu(nomem omen) ręki każdego fotografa: ręce, kawałek gałązki, trawa, nadgryziona zębem czasu ściana, kamienne schody, stary parapet, zwykły szklany słoik, stara miseczka czy takaż łyżka. Każdy może robić oryginalne zdjęcia kulinarne bez kopiowania nudnych szlagierów z internetu (np. instagramowej plagi w postaci gofrów z mrożonymi owocami).
Do zobaczenia 17 maja o 10:00!
Szczegóły wydarzenia na stronie IKM:
https://otwarty.ikm.gda.pl/2020/04/26/zoom-na-smak-warsztaty-fotografii-kulinarnej-online/