stat
Impreza już się odbyła

Żuławskie Smaki

Jak co miesiąc, CH Osowa zaprasza na aromatyczny jarmark, na którym będzie można skosztować i nabyć wyroby własnej produkcji od okolicznych dostawców. Na pierwszym jesiennym jarmarku 4-5 października nie zabraknie miodu z tegorocznych zbiorów ani oryginalnych, domowych kiszonek.

22 listopada - 23 grudnia 2024

Gdańsk
Wstęp wolny

21 listopada - 23 grudnia 2025

Gdańsk
Wstęp wolny
Lokalni producenci z Trójmiasta i Żuław przygotowali swoje świeże produkty i przetwory z ostatnich, letnich zbiorów z pól i ogrodów. Koniec roku to niewątpliwie także czas przygotowań do zimy, podczas której warto mieć pod ręką pyszne wyroby z letnich upraw, jak na przykład kiszonki własnej roboty.

Jesienne kiszonki i warsztaty kulinarne

Coraz chętniej zwracamy się dziś ku kiszonym produktom, doceniając ich właściwości prozdrowotne i łatwość przyrządzania. Na październikowym jarmarku w CH Osowa kiszonek nie zabraknie na pewno, dzięki Żuławskiej Zagrodzie, która to o kiszeniu wie wszystko.

Warto także wspomnieć, że w najbliższy weekend w CH Osowa odbędą się również bezpłatne warsztaty kulinarne, na których uczestnicy nauczą się, jak przygotowywać tradycyjne przetwory. Poprowadzi je autorka książek o gotowaniu i uczestniczka Master Chef, Jolanta Naklicka-Kleser.

- Najlepszym sposobem na zatrzymanie smaków i aromatów lata są domowe przetwory, najlepiej przygotowane własnoręcznie. Satysfakcja z ich wykonania oraz wyjątkowy smak, wysoka jakość i brak konserwantów to powody, dla których zachęcamy klientów do samodzielnego eksperymentowania z kiszonkami i korzystania z oferty naszych okolicznych producentów. Zdecydowaliśmy się także zaproponować warsztaty, które mamy nadzieję zainspirują uczestników do poszukiwania nowych przepisów, a także do rozpoczęcia swojej przygody z przetworami wbrew panującemu przekonaniu, że jest to zajęcie czasochłonne - tłumaczy Justyna Siemińska, dyrektor CH Osowa.

Oprócz oferty obfitującej w kiszonki, na październikowym jarmarku będzie można kupić i posmakować naturalnych i aromatycznych wyrobów mięsnych, domowej kuchni od Halinki, Kajmaku Pomorskiego dla fanów słodkości oraz okolicznego, przepysznego miodu od Żuławskiej Pasieki Wędrownej.

Wystawcy październikowej edycji "Żuławskie Smaki"

• Żuławska Zagroda - kiszonki i przetwory warzywne
• Specjały z Borów - naturalne wyroby mięsne i wędzonki
• Pierogi Halinki - domowe pierogi i dania kuchni tradycyjnej
• Polder - tradycyjny Kajmak Pomorski w wielu smakach
• Żuławska Pasieka Wędrowna - naturalne miody z Żuław

Smakowite zakupy na jarmarku "Żuławskie Smaki" w każdy pierwszy piątek i sobotę miesiąca w CH Osowa.