stat
Impreza już się odbyła

W przyrodzie i kalendarzu już oficjalnie jesień, a wraz z nią CH Osowa zaprasza na aromatyczny jarmark rzemieślniczy, na którym będzie można skosztować i nabyć wyroby domowej produkcji od okolicznych dostawców z Żuław.

lis 24

niedziela, g. 10:00

Gdańsk, Spacerowa 48
Wstęp wolny

22 listopada - 23 grudnia 2024

Gdańsk
Wstęp wolny
Nie zabraknie na nim m.in. miodu z tegorocznych zbiorów, oryginalnych, domowych kiszonek, a także tegorocznych plonów i wyrobów rzemieślników z Pomorza. Zimowe przygotowania - zdrowie na talerzu
Koniec roku i jesienna aura to niewątpliwie czas przygotowań do zimy, podczas której szczególnie ważne dla naszego zdrowia są naturalne produkty i wyroby, które pomogą przetrwać ciężki czas. Jednym z nich jest miód oraz pyłek pszczeli z pasieki Miody Gustawa, będący prawdziwą bombą witaminową który jednocześnie wspiera włosy i skórę w niesprzyjających miesiącach. Również na październikowym jarmarku będzie można nabyć pachnące kiszonki, które dbają nie tylko o florę jelitową, żołądek, ale i odporność, mają także wiele właściwości prozdrowotnych, które przydadzą się zimą - dlatego warto mieć je pod ręką. Na naj bliższym jarmarku kiszonek nie zabraknie na pewno, dzięki Żuławskiej Zagrodzie, która to o kiszeniu wie wszystko. Dynia prosto z pola i ogrodu Z okazji jesieni na jarmarku Żuławskie Smaki pojawią się piękne i dorodne dynie od Marka Dłużniewskiego, które można przygotować na wiele sposobów w długie, jesienne wieczory. Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z jej miąższu można przygotować zupę, sernik, czy frytki, ale i np. muffiny, placki czy kotlety. Pestki natomiast będą idealnym dodatkiem do sałatki lub ciasta. Jej właści wości prozdrowotne także są warte uwagi. Zawiera ona beta-karoten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Ma ona także dużo potasu oraz ważny kwas foliowy. Natomiast pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, dodatkowo zwiększają przemianę materii i wpływają pozytywnie na pracę mózgu.

Kuchnia domowa na jarmarku Żuławskie Smaki
Oprócz oferty obfitującej w kiszonki i pyszną dynię, w najbliższy piątek i sobotę w CH Osowa pojawią się producenci naturalnych i aromatycznych wyrobów mięsnych - Specjały z Borów. Pojawi się także Pani Halin ka z jej domową kuchnią i pierogami w wielu smakach, a także wypieki i słodkości od Słodkiego Zakątka.

Wystawcy październikowej edycji "Żuławskie Smaki":
- Miody Gustawa
- Żuławska Zagroda
- Pierogi Halinki
- Słodki Zakątek
- Sery Witka
- Domowe Przysmaki
- Marek Dłużniewski - dynie i czosnek