stat

Zawsze chciałeś/aś nauczyć się przygotowywać idealne steki? A może po prostu lubisz dobrze zjeść i wypić kieliszek wina z charakterem? Jeśli nie wyobrażasz sobie dania bez dobrego mięsa to dobrze trafiłeś/aś! Fine Wine zaprasza na najbardziej smakowity Dzień Dziecka dla dorosłych zero waty cukrowej, za to dużo mięsa, wina i dobrej zabawy! 

STEKI I WINO - Dzień Dziecka dla dorosłych! 
Warsztaty kulinarne z Jarosławem Maruchą 

Podczas warsztatów nie tylko ucztujesz, ale uczysz się też przyrządzać steki jak szef. Od rozbioru polędwicy, przez przygotowanie przystawek, po perfekcyjne smażenie steka, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. I wszystko to w towarzystwie wyselekcjonowanych win oraz sommelierek, które pokażą Ci, jak łączyć smaki potężnych, czerwonych win z mięsiwem. 

Pod okiem doświadczonego szefa kuchni, Jarosława Maruchy, przygotujemy trzy dania z najwyższej jakości wołowiny: 
- Tatar z polędwicy wołowej  
- Tataki z rostbefu  
- Stek z polędwicy  

Do przygotowanych przez Was dań podamy: 
Cascina Chicco Barbera d'Alba Granera Alta 2023/ Włochy, Piemont 
Vidal-Fleury Crozes-Hermitage Rouge 2019/ Francja, Dolina Rodanu 
Uno Malbec Wood 2020/ Argentyna, Mendoza 

Plan warsztatów: 
1. Przywitanie & wprowadzenie do świata steków i win
Na rozgrzewkę kieliszek wina, krótkie przywitanie i pogadanka o tym, co nas czeka. Dowiesz się, skąd pochodzi mięso, którego będziemy używać, czym różnią się poszczególne cięcia i dlaczego wybór wina to nie przypadek, tylko sztuka.

2. Rozbiór polędwicy i rostbefu mięso bez tajemnic
Pod okiem szefa kuchni Jarosława Maruchy rozbierzesz polędwicę i rostbef, ucząc się jak kroić, czyścić i przygotować wołowinę do dalszej obróbki. Dla wielu to moment "aha!" nagle wszystko zaczyna mieć sens.

3. Przygotowujemy przystawki: tatar & tataki
Zaczynamy od dwóch kultowych dań z surowego (lub prawie surowego) mięsa.
Tatar z polędwicy klasyk w nowoczesnym wydaniu 
Tataki z rostbefu delikatnie obsmażone mięso z azjatyckim twistem 
Do każdego dania dobieramy idealne wino barbera i syrah rodańska a profesjonalne sommelierki tłumaczą, dlaczego ten pairing działa. 

4. Degustacja przystawek z winem
Czas na relaks i smakowanie próbujemy naszych przystawek, delektując się winem, porównując smaki i dzieląc się wrażeniami przy stole.

5. Stek time! Smażenie, plating, dodatki
Czas na danie główne: stek z polędwicy wołowej. Nauczysz się:
jak dobrze wysmażyć stek (każdy poziom: rare, medium, well) 
jak przygotować sosy, purée, dodatki i warzywa 
jak złożyć wszystko na talerzu tak, żeby danie wyglądało jak z topowej restauracji 
W międzyczasie działamy zespołowo nad dodatkami każdy ma coś do zrobienia, ale spokojnie, nie musisz być MasterChefem, żeby się dobrze bawić. 

6. Finałowa kolacja i toast z Malbekiem
Siadamy razem przy stole, rozsmakowujemy się w daniu głównym - pijemy argentyńskiego malbeca i celebrujemy dobrze spędzony czas!

O prowadzącym: 
Jarosław Marucha urodzony w Kaliszu, związany z gastronomią od 2006 roku. Od lat działa na pomorskim rynku przez 6 lat prowadził własną restaurację z kuchnią polsko-włoską w Gdyni, a przez ostatnie 9 lat był sercem Crudo w Sopocie. Obecnie grilluje w Wołowina House. 
Pasjonat mięsa, podróży, sportu i strzelectwa zaraża energią, wiedzą i dobrym humorem. 

Nie czekaj zrób sobie prezent na Dzień Dziecka! 
Zabierz partnera, przyjaciółkę lub przyjaciela albo przyjdź solo i poznaj innych miłośników dobrego smaku. To będzie wieczór pełen aromatów, śmiechu i nauki, który zapadnie w pamięć na długo! 

Więcej informacji:
tel. (5732-83-70
e-mail: gdansk@fine-wine.pl
Możesz też przyjść i dowiedzieć się wszystkiego na miejscu.

Fine Wine Gdańsk
ul. Chrzanowskiego 11 - budynek HIRO, parter
80-278 Gdańsk

>> ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA<<

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.

maj 31

sobota, g. 17:00

bilety 230 zł
cze 20

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
bilety 150 zł