- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (121 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
1911 Restaurant ponownie otwarta
Wykwintne bistro łączące klasyczne menu z daniami inspirowanymi kuchniami świata. Do tego luźna atmosfera oraz indywidualne podejście do każdego gościa. Po dwóch latach przerwy na kulinarną mapę Trójmiasta powrócił sopocki lokal 1911 Restaurant.
Najpierw remont, a potem pandemia sprawiły, że przez pewien czas o 1911 Restaurant zrobiło się cicho. Jednak teraz znana i ceniona restauracja przy ul. Grunwaldzkiej w drodze na molo znów działa, co prawda w nieco innej odsłonie, ale pieczę nad wszystkim sprawuje wciąż szef kuchni Bartosz Kamiński, a to gwarantuje, że jakość i smak zostaną na tym samym poziomie co kiedyś.
Dość już rozpamiętywania przeszłości. Liczy się to, co tu i teraz. Nowy koncept 1911 Restaurant zakłada, że będzie to bistro, ale z wyższej półki, gdzie panować będzie luźny styl i niezobowiązująca atmosfera.
Klasycznie i niebanalnie
- Oczywiście dalej bazujemy na wysokiej jakości produktach i opieramy się na dostawach od lokalnych producentów - mówi Bartosz Kamiński.
Ceny, jak i samo menu są zróżnicowane. Z jednej strony możemy tam zjeść coś zbliżonego do klasyki, jak panierowany schab oblany szalotkowym masłem i świeżą porzeczką z puree ziemniaczanym, a do tego coś przypominającego mizerię, czyli skompresowany ogórek z oliwą koperkową, kwaśną śmietaną posypaną pudrem z koperku.
Z drugiej strony, jeśli chcemy spróbować czegoś jeszcze bardziej wyrafinowanego, to szef kuchni poleca owoce morza w postaci smażonej ośmiornicy z grillowanymi ziemniakami i karczochami oraz sałatkę.
Duży wybór win i ciekawe drinki
Bez względu na wybór, do każdego dania dobrze jest wypić kieliszek wina. W 1911 Restaurant karta obfituje w ciekawe propozycje w różnych zakresach cenowych. Można zdecydować się na przykład na wybór wina naturalnego.
Restauracja oferuje też szeroki wybór drinków, a specjalizuje się w ginach z tonikiem podawanych na różne sposoby.
W 1911 Restaurant dbają także o podniebienia wegan i wegetarian. Dla nich serwowane jest np. ravioli z dojrzewającym serem lub grillowana sałata rzymska z pikantną pomidorową marynatą i prażonymi migdałami.
- W każdy weekend do menu wpadają dwie, trzy dodatkowe pozycje spoza karty. W poprzednim był makaron ze świeżo tartą truflą - dodaje szef kuchni.
Śniadanie, którego bazą jest chleb
Warto również dopowiedzieć, że w 1911 Restaurant serwowany jest najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie. Jego bazą jest wypiekane na miejscu pieczywo na zakwasie. Sprawdzi się ono idealnie z maślaną jajecznicą z prawdziwie wędzonym boczkiem i szczypiorkiem. Inną opcją jest grillowana grzanka na maśle z pastą awokado, warzywami i jajkiem w koszulce.
Potem już tylko pyszna kawa oraz deser i można zaczynać dzień.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (1) 1 zablokowana
-
2021-09-24 13:37
Wystrój piękny i śniadanie super jak dla mnie.
Ale przede wszystkim jest czysto i pachnie nowością, a zwykle w sopockich knajpkach pachnie... wiadomo.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.