• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Anna Włodarczyk: nadszedł czas kulinarnej obfitości

Anna Włodarczyk
7 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Aby nacieszyć się smakiem wiosennych warzyw, obchodzę się z nimi w kuchni najdelikatniej jak potrafię. Nie męczę ich długim gotowaniem i duszeniem, które wypłukuje smak i witaminy. Aby nacieszyć się smakiem wiosennych warzyw, obchodzę się z nimi w kuchni najdelikatniej jak potrafię. Nie męczę ich długim gotowaniem i duszeniem, które wypłukuje smak i witaminy.

Gdybym miała wskazać najpiękniejszy kulinarnie czas, byłby to maj i czerwiec. Po głodowym przednówku moje wyposzczone podniebienie otrzymuje wielki wybór nowalijek. Każda wizyta w warzywniaku kończy się podobnie: wpadam w szał zakupów i opuszczam sklep z torbami wyładowanymi dobrociami. W kolejnym odcinku cyklu "Trójmiejskie historie kulinarne" Ania Włodarczyk opowiada o wiosennej obfitości. W poprzednim zabrała nas na piknik.



W kwietniu do nowalijek podchodzę jeszcze ostrożnie. Owszem, można już kupić ogórki, szparagi, a nawet pomidory malinowe, ale nadal wszystko to pozbawione jest smaku. Po co jeść pomidory, które smakują jak woda zamknięta w czerwoną bryłę, po co gryźć ogórki, które nawet nie chrupią? Nie zadowalają mnie atrapy, wolę poczekać na prawdziwe warzywa.

Czy jesz sezonowe warzywa i owoce?

Te pojawiają się maju, ale doskonałości nabierają w czerwcu. Po smutnych miesiącach o smaku kiszonek, cebuli i ziemniaków, stragany budzą się do życia. Nadchodzi czas obfitości. Odwiedziny targowiska we Wrzeszczu to czysta przyjemność. Wszystkie stoiska zalewa kolor, a od bogactwa faktur, smaków i barw można oszaleć. Ciepłe dni zmiękczają zmarzniętych sprzedawców, którzy pod wpływem słońca stają się milsi i chętniejsi do rozmowy. Można wymienić się przepisami na młodą kapustę albo kompot z rabarbaru, porozmawiać o domowej hodowli ziół czy choćby o pogodzie. Pod koniec wizyty niezmiennie pojawia się pytanie: co wybrać tym razem? Finał tych wege-rozterek jest podobny, zawsze kupuję więcej, niż powinnam, ale nigdy tego nie żałuję.

Święta trójca w mojej kuchni to szparagi, rabarbar i młoda kapusta, kupuję je niemal podczas każdej wizyty w warzywniaku. Do tego dochodzi jeszcze bób, jędrne rzodkiewki, ogórki gruntowe o fakturze przypominającej skórę krokodyla, botwinka. Chwilę później mamy już polskie truskawki, słodkie i pachnące. Na talerzu w końcu robi się ciekawie, pojawia się kolor, jędrność i świeżość.

Przeczytaj więcej felietonów Ani Włodarczyk

  • Ciepłe dni zmiękczają zmarzniętych sprzedawców, którzy pod wpływem słońca stają się milsi i chętniejsi do rozmowy. Można wymienić się przepisami na młodą kapustę albo kompot z rabarbaru, porozmawiać o domowej hodowli ziół czy choćby o pogodzie.
  • Po smutnych miesiącach o smaku kiszonek, cebuli i ziemniaków, stragany budzą się do życia. Nadchodzi czas obfitości.
  • Kwaskowaty rabarbar to również świetny składnik lemoniad albo nieco bardziej staroświeckich kompotów.
  • Królową czerwca jest kapusta uduszona na maśle z dużą ilością koperku. Niektórzy dodają do niej śmietanę, która trochę zagęszcza całość, niektórzy wrzucają pomidora, a mięsożercy nie mogą się oprzeć pokusie i nie dorzucić boczku.
  • Szparagi bardzo lubią się z jajkami. Jednym z pyszniejszych zestawień jest ugotowany, jędrny, zielony szparag maczany w jajku na miękko... Idealnie komponują się też z młodymi ziemniaczkami.
Aby nacieszyć się smakiem wiosennych warzyw, obchodzę się z nimi w kuchni najdelikatniej, jak potrafię. Nie męczę ich długim gotowaniem i duszeniem, które wypłukuje smak i witaminy. Te z nowalijek, które można podawać na surowo, zjadam w takiej formie. Nie ma nic lepszego niż zaróżowiona, chrupiąca, ostra rzodkiewka podana na modłę francuską, czyli zanurzona w maśle i posypana solą. Albo taka prosta kanapka: ułożona na chlebie warstwa śmietankowego twarogu ozdobiona grubymi plastrami rzodkiewek. Sceptycznie podchodzę do przepisów zakładających duszenie rzodkiewek, bo uważam, że to, co chrupie, chrupać powinno cały czas! Nic nie przebije smaku ogórków gruntowych w własnej uprawy, zjadanych ze skórką i zielonych kuleczek młodego groszku, wyłuskiwanych prosto z łupinek. Cudownie smakują wstążki z surowej cukinii, zalane oliwą i oprószone solą (robimy je za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw).

W formie wstążek świetnie sprawdzają się również zielone szparagi, tak przygotowane wrzucam na rozgrzaną oliwę, doprawiam i duszę chwilę, aż lekko zmiękną. Podaję je do jajecznicy na grzankach, układam na nich jajko sadzone albo zajadam je bez żadnych dodatków. Szparagi bardzo lubią się z jajkami. Jednym z pyszniejszych zestawień jest ugotowany, jędrny, zielony szparag maczany w jajku na miękko... Idealnie komponują się też z młodymi ziemniaczkami.
Nic nie przebije smaku ogórków gruntowych w własnej uprawy, zjadanych ze skórką i zielonych kuleczek młodego groszku, wyłuskiwanych prosto z łupinek


Mała anegdota: moja znajoma, która stawia pierwsze kroki w kuchni, zaprosiła mnie na obiad. Główną rolę w menu miały grać szparagi, podane ze wstążkami makaronu. Otrzymawszy swoją porcję z przykrością zauważyłam, że nie mam na talerzu ani jednej główki szparaga, a to przecież najlepsza i najdelikatniejsza część tego warzywa. Co dziwne, znajoma również nie miała u siebie ani jednej sztuki. Podpytana o tajemnicę szparagowych główek wyznała, że je odcięła i wyrzuciła, bo myślała, że są niejadalne... Smutek po straconym delikatesie osłodziłam sobie w domu, piekąc crumble rabarbarowe. Jest to szybki deser o angielskiej proweniencji, a oznacza ni mniej ni więcej, jak tylko rabarbar zapieczony pod kruszonką. Prosty, bezpretensjonalny i przepyszny deser. Kwaskowaty rabarbar to również świetny składnik lemoniad albo nieco bardziej staroświeckich kompotów. Nota bene: być może nie każdy z was wie, że rzewień (tak inaczej się go określa) to warzywo.

I na koniec kilka słów o młodej kapuście, która stanowi wyjątek od zasady, że najlepsze nowalijki to te chrupiące, najmniej przetworzone. Można ją oczywiście chrupać na surowo, pokrojoną w paseczki i zalaną lekkim dressingiem z oliwy, octu z białego wina i miodu, tak przygotowana orzeźwia kubki smakowe i jest wyśmienita. Ale tak naprawdę królową jest kapusta uduszona na maśle z dużą ilością koperku. Niektórzy dodają do niej śmietanę, która trochę zagęszcza całość, niektórzy wrzucają pomidora, a mięsożercy nie mogą się oprzeć pokusie i nie dorzucić boczku. Ja lubię ją również w mniej klasycznej postaci - uduszoną w mleku kokosowym z dodatkiem curry w proszku. Być może wydaje się to wam dziwnym zestawieniem, ale wierzcie mi - to jest wyśmienite.

Tyle na dzisiaj, pozdrawiam znad garnka pachnącej curry młodej kapusty!

O autorze

autor

Anna Włodarczyk

miłośniczka dobrego jedzenia, autorka bloga Strawberriesfrompoland oraz książek "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" i "Retro kuchnia". Od lat zakochana w Trójmieście. W swoim cyklu "Trójmiejskie historie kulinarne" oprowadza nas po swoich ulubionych smakach i miejscach.

Opinie (36)

  • ja nie mogę doczekać się września, kiedy w końcu będzie kukurydza :) (3)

    mhmmmm

    • 11 5

    • noooo, i grzybki

      maszrum maszrum maszrum maszrum

      • 7 1

    • Taka genetycznie modyfikowana?

      • 1 2

    • jesteś debilem

      Ciesz się chłopie co masz teraz świeżego a Ty myślisz o bo nie we wrześniu

      • 1 3

  • Młoda kapusta (6)

    Pani Aniu, proszę o dokładniejszy przepis z curry i mlekiem kokosowym..dziękuje:)

    • 4 6

    • co ci zrobił mąż, że chcesz go zadusić? (1)

      • 4 1

      • bo będzie bigos z mlekiem zsiadłym :)

        • 0 0

    • Kapusta, mleko kokosowe i curry... (3)

      Potem przydałyby się ze dwa kible w domu, bo jeden nie nadąży obsługiwać chętnych...

      • 10 6

      • nie zmyślaj

        a mleko kokosowe to się gotuje
        a nie pije surowe
        (chyba, że twój organizm już się przyzwyczaił)
        buksiaku

        • 0 4

      • (1)

        jaaasne, jakoś po bigosie z kiełbasą nikt nie narzeka

        • 3 0

        • bo majeranek jest

          • 1 0

  • Najbardziej obfity ryneczek jest jednak od połowy sierpnia do końca września (3)

    mam na myśli nie tylko warzywa,
    ale w dużej mierze owoce z naszych sadów

    • 19 1

    • Te psiury nazywasz owocami?

      • 2 2

    • co się czepiasz?
      tak ustaliła miłośniczka dobrego jedzenia, autorka bloga Strawberriesfrompoland i książki "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści", koordynatorka Wolnego Targu w Gdańsku. Od lat zakochana w Trójmieście. W swoim cyklu oprowadza nas po swoich ulubionych smakach i miejscach.

      • 6 1

    • cytryny najlepsze zimą , a kasztany na placu Pigalle

      • 1 0

  • (2)

    nadszedł czas kulinarnej obfitości - a na focie jakieś 3 skromne ziemniaczki, zielone i zieleńsze..

    • 17 3

    • nowa matura (1)

      • 1 2

      • bez matury

        • 3 1

  • (1)

    Po kapuście damy prutają, a to już niezbyt eleganckie.

    • 15 2

    • koper włoski i majeranek

      koniec wywodu

      • 3 0

  • bywam na koncertach które opisuje p.ewa

    i mało co słyszę, bo najgłośniej grają organy starszych pań po 40tce

    • 4 3

  • Tylko ogorki malosolne! (2)

    No i wodka.:-)

    • 16 0

    • bez wódki (1)

      • 1 6

      • To już prędzej bez ogórków.;)

        • 9 3

  • o, warzywniaczek (2)

    pewnie odwdzięczył się za reklamę ;)

    • 4 2

    • jak to można zrobić sensację ze zwykłych rzeczy

      • 2 1

    • bardzo miło się czyta, aż nogi same niosą na stragan

      • 0 2

  • (2)

    Podaję je do jajecznicy na grzankach, układam na nich jajko sadzone

    bredzisz kobieto, jeszcze dodaj do kogel mogel

    • 4 5

    • Te z nowalijek, które można podawać na surowo, zjadam w takiej formie

      lepiej, taniej i szybciej kupić worek polifoski lub innego nawozu i po łyżeczce na posiłek - po co pośrednictwo nowalijek

      • 4 1

    • najlepsza wersja dla mnie to jajecznica robiona w rondlu na wolnym ogniu

      non stop mieszana, z masełkiem :)

      u Gordona podpatrzyłem w programie,
      miooooooooooód

      • 1 0

  • jesteś debilem

    Ciesz się chłopie co masz teraz świeżego a Ty myślisz co będzie we wrześniu kukurydzę masz w głowie

    • 0 4

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane