stat

Beer Food Week. Festiwal piwno-kulinarny w Trójmieście

9 marca 2020, 12:30
Aleksandra Wrona

Beer Food Week to nowy festiwal kulinarny, którego myślą przewodnią jest łączenie smaków dań i piw. Pierwsza edycja wydarzenia rozpocznie się 11 marca i będzie trwała równo tydzień. Szefowie 12 trójmiejskich restauracji przygotują po dwie propozycje trzydaniowego menu inspirowanego smakiem trzech rodzajów piwa. Festiwalowa kolacja to koszt 49 zł.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Formuła Beer Food Week przypomina dobrze znane miłośnikom kuchni Restaurant Week i Fine Dining Week. Rezerwacji dokonuje się na stronie festiwalu, po czym za z góry określoną cenę możemy skosztować specjalnie skomponowanego z tej okazji trzydaniowego menu. Tym, co odróżnia Beer Food Week, jest piwo, specjalnie dobrane do dań.

- Stawiamy na piwo, ponieważ nie tylko sami je kochamy, ale również dlatego, że naszym zdaniem kwitnąca w Polsce piwna rewolucja zasługuje na zainteresowanie większego grona szefów kuchni - mówi Maciej Żakowski z Restaurant Week Polska. - Chcemy pokazać, że piwo potrafi znakomicie łączyć się ze smakami dań oraz menu degustacyjnym, być smakową wyprawą w znane i nieznane.
3
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Wołowina Bistro
Gdańsk, Żabi Kruk 16


Pierwszą edycję festiwalu wsparła marka Grimbergen, dzięki której wszyscy pełnoletni, festiwalowi goście otrzymają piwo dopasowane do trzydaniowego menu oraz możliwość zakupu zestawu degustacyjnego piw Blonde, Blanche i Double Ambrée w festiwalowej cenie. W wybranych restauracjach dostępne będą trzy rodzaje piw Grimbergen w cenie 8 zł (330 ml) oraz deska degustacyjna (trzy rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.

- Jeszcze przed festiwalem szefowie kuchni otrzymali od nas zestaw trzech piw Grimbergen: Blonde, Blanche i Double Ambree. Poznając specyfikę i smak ww. piw, mieli za zadanie ułożenie do nich menu, które podadzą w trakcie festiwalu. Dzięki temu przygotowane dania idealnie komponują się ze smakiem piw Grimbergen. Wchodząc na stronę festiwalu i przeglądając oferowane menu festiwalowe, można zauważyć, że restauracje od razu proponują konkretną butelkę piwa Grimbergen do danego dania. Cena festiwalu obejmuje trzy dania plus piwo Grimbergen Blonde. W menu festiwalowym znajdzie się m.in. pieczona golonka, pieczona kiszona kapusta, ciemny sos piwny w restauracji Serio w Gdyni, piwny pączek z truflową śmietaną i śledziem w occie w restauracji Punkt w Gdyni czy fondant czekoladowy z sosem malinowym i sorbetem z ciemnego piwa w restauracji 5. piętro w Gdańsku - mówi Paulina Dufek z Restaurat Week Polska.
W trójmiejskiej edycji festiwalu biorą udział restauracje: Niepokorni, Szklarnia, Numero1, Dwa w Jednym, Serio, Punkt Gdynia, restauracja 5. Piętro, restauracja Filharmonia, Moje Miasto, Szafarnia 10, Monastico i Pelican.

Dobre restauracje w Trójmieście - ranking


- Beer Food Week to wydarzenie, dzięki któremu zerwaliśmy na chwilę z naszym tradycyjnym menu i przygotowaliśmy coś specjalnego, inspirowanego oczywiście piwem Grimbergen. Pyzy z kaczką, pieczona golonka w ciemnym piwnym sosie, dorsz w cieście piwnym czy piwny biszkopt to tylko niektóre z naszych propozycji. W cenie 49 zł każdy z gości otrzyma fantastyczny set złożony z przystawki, dania głównego, deseru oraz piwa, ale również coś znacznie więcej... absolutnie wyjątkowe przeżycie kulinarne - mówi Krzysztof Czop, właściciel restauracji Serio.
Większość restauracji oferuje gościom wybór między menu mięsnym a wegetariańskim/wegańskim.

- Beer Food Week jest idealną opcją dla osób, które lubią dobrze zjeść i napić się dobrego piwa. Zaproponowane przez nas menu składa się z dwóch opcji do wyboru (mięsnej i wegetariańskiej), nasi goście będą mogli spróbować m.in. żabich udek, żebra z dzika czy też steka z kalafiora. Zapraszamy każdego, kto już zna ideę beer food pairing'u, a także osoby, które jeszcze nie miały tej przyjemności - gwarantujemy pyszne jedzenie, fajną atmosferę i porządne piwo - mówi Daria Zięba, menedżer restauracji Niepokorni.
Na kolacje w ramach Beer Food Week obowiązują zapisy internetowe. Na stronie festiwalu dostępne jest menu wszystkich restauracji. Festiwal trwa od 11 do 18 marca.
Czy próbowałe(a)ś kiedyś piwa specjalnie dobranego do dania?
21%

tak, to ciekawe doświadczenie kulinarne

8%

tak, jednak nie czułe(a)m różnicy w smaku

38%

nie, ale planuję spróbować

33%

nie, nie interesuje mnie to

zakończona

łącznie głosów: 242