- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (93 opinie)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Kilkunastu trójmiejskich blogerów świętowało Dzień Blogów w czwartek wieczorem w gdańskiej restauracji Aioli . Było gotowanie na żywo, rozmowy o jedzeniu i śródziemnomorska uczta.
Dzień Blogów wymyślili w 2006 roku internauci, aby uhonorować tę jedną z najbardziej znanych form wypowiedzi w sieci. I choć klasyczne blogi w postaci stron www zastępowane są coraz częściej aktywnością internetowych celebrytów w portalach społecznościowych, "święto" jest wciąż obchodzone na całym świecie. W tym roku wypadło 31 sierpnia i z tej okazji wrzeszczańska restauracja Aioli postanowiła zaprosić w swoje progi trójmiejskich blogerów kulinarnych i lifestylowych.
- Jedną z misji miejskiej kantyny Aioli jest integracja różnych grup osób. Regularnie gościmy rodziców z dziećmi, niedawno organizowaliśmy spotkanie fanów komiksów - powiedziała brand manager gdańskiej restauracji, Agnieszka Opłatkowska. - Blogerzy są dla nas ważni, liczymy się z ich opiniami i dlatego postanowiliśmy ich zaprosić do wspólnego celebrowania ich święta, a przy okazji spróbowania naszej kuchni.
Na czwartkowej imprezie pojawiło się kilkunastu blogerów, m.in. znane z publikacji na łamach Trojmiasto.pl autorki blogów strawberriesfrompoland.pl (cykl felietonów "Trójmiejskie Historie Kulinarne") oraz okiemdietetyka.pl (cykl porad żywieniowych "Okiem Dietetyka").
Udział wzięli też m.in.: Dusiowa Kuchnia, Made by Gigi, Piotr Kaczmarczyk - Trójmiejski Trener, Lelcia, Doktor Ania, Burczy mi w brzuchu, Kaku Fashion Cook oraz Have a Bite Trójmiasto.
- Zauważyłam, że lokale coraz rzadziej organizują spotkania dla blogerów, więc to rzadka okazja, aby spotkać się w tak dużym gronie z dawnymi znajomymi, których dawno się nie widziało - skomentowała Anna Włodarczyk, autorka strawberriesfrompoland.pl. - Poza tym podoba mi się niewymuszona, luźna atmosfera tego miejsca. Lubię ten niebanalny wystrój i ich podejście do komponowania posiłków z kilku małych, osobno podawanych dań. Jedni to lubią, inni nie, mi to się podoba i czuję się tutaj dobrze.
Organizatorzy przygotowali stół suto zastawiony smakołykami kuchni śródziemnomorskiej. Uczestnicy mogli samodzielnie skomponować sałaty z kilkunastu dostępnych składników (m.in. marynat, ziaren, orzechów czy warzyw), spróbować włoskich serów i wędlin oraz dań przygotowywanych na żywo przez sous chefa w kuchni Aioli, Jacka Pytlarczyka. Kucharz przygotował m.in. mule w białym wini, spaghetti aglio e olio przygotowywane w bryle parmezanu oraz barwione atramentem kałamarnicy czarne fusilli z kalmarami i krewetkami. Była też pizza, a na deser - tort.
Dietetyczka Viola Urban z okiemdietetyka.pl skomentowała: - Kuchnia śródziemnomorska to jedna z najmniej dyskusyjnych diet, jeśli chodzi o walory odżywcze. Posiada dużo kwasów omega-3, opiera się na świeżych, sezonowych warzywach, ziołach, rybach i owocach morza, jest tam dużo oliwy z oliwek, która jest najzdrowszym tłuszczem, a mało przetworzonych półproduktów. Powinniśmy czerpać z niej jak najwięcej wzorców w codziennej diecie.
Miejsca
-
Aioli Gdańsk, Partyzantów 6
Wydarzenia
Opinie (38) ponad 20 zablokowanych
-
2017-09-01 12:26
Zapewne aparaty do robienia zdjęć pożywienia grzały się do czerwoności:)
Chwila, tylko zrobię focie na mojego bloga :)
- 98 6
-
2017-09-01 12:52
Rozumiem jak ktos prowadzi bloga kulinarnego (jesli rzeczywiscie umie gotowac) (7)
Ale co to jest blog ''lifestylowy''?? Tego zupelnie nie rozumiem.
- 82 5
-
2017-09-01 13:47
(2)
co tu robic aby się nie narobić. takie popierdółki zazwyczaj niedouczonej gimbazy która chce wszystkich instruować jak żyć.
- 45 6
-
2017-09-01 17:11
Nikt nie zmusza, żeby korzystać z tych instrukcji... (1)
A jak ktoś ma pomysł, żeby coś robić, a żeby się nie narobić i lubi to, to o co chodzi? Zazdrość? Więc trzeba przywalić? Bo w korpo robisz Pan/i sensowne rzeczy? Jak mają inwencję i odwagę robić to co lubią to tylko super i powodzenia.
- 7 27
-
2017-09-02 15:07
Chodzi o to
Żeby zabronić takich rzeczy robienia, bo to nic nie wnosi w gospodarke
- 5 0
-
2017-09-01 14:12
(1)
To jest blog kogoś, kto mówi jak żyć tym, którzy nie myślą.
Taki kołcz personalny online dla leniwych.- 35 1
-
2017-09-01 16:34
O matko ojcze co za czasy
- 17 1
-
2017-09-01 17:55
Bloga o życiu (ang. life) prowadzą osoby, które żyją.
- 13 1
-
2017-09-02 08:18
Lifestyle
To ci, którzy mówią jak żyć, co robić, w której ręce należy trzymać iPhone'a, jaki wpływ ma oświetlenie w danym pokoju na samopoczucie mieszkańca oraz jak warto udekorować klasę by sprzyjała nauce gimnazjalistów. Nie szydząc. Prawda, to prawda
- 12 1
-
2017-09-01 13:02
Matko Bosko..
Jakich ja czasów dożyłem. Czas się zbierać z tego świata.
- 64 7
-
2017-09-01 13:04
(4)
Było zacnie, epicko, autorsko i fajfstajlowo.
- 53 7
-
2017-09-01 13:12
i zarąbiscie... (1)
jak ja nie lubie tych słow :D:D
- 18 1
-
2017-09-01 13:49
i "ogarnąć" - nienawidzee
ogarnąć mogę jedynie kuwetę
- 17 3
-
2017-09-01 13:13
ha ha ha
- 9 0
-
2017-09-01 14:36
Uważam jednak,
że zbyt sofciarsko, za to odpowiednio wyczesane na prawo
- 13 1
-
2017-09-01 14:24
nie znam tych ludzi
- 36 2
-
2017-09-01 14:30
Dlaczego
Gdzie jest Tekstualna???
- 6 3
-
2017-09-01 16:03
(1)
Haha dramat...
- 25 1
-
2017-09-01 16:35
Potwierdza.
- 5 1
-
2017-09-01 17:01
Taak. Bardzo opiniotwórczy. I niezależni od reklam i różnych pokus. Czyli bezstronni
- 36 1
-
2017-09-01 17:06
Ale o co chodzi ???
- 12 1
-
2017-09-01 17:09
O kurcze
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.