Catering świąteczny: tradycyjny, wege i deluxe

6 grudnia 2021, 13:00
Magda Mielke
Najnowszy artukuł na ten temat Święta Bożego Narodzenia w dawnym Gdańsku
W dobie poszukiwania spokoju ducha coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z samodzielnego gotowania na rzecz zamówienia na wigilię gotowych posiłków. Więcej zdjęć (23)

W dobie poszukiwania spokoju ducha coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z samodzielnego gotowania na rzecz zamówienia na wigilię gotowych posiłków.

123rf.com/dolgachov

W dobie poszukiwania spokoju ducha coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z samodzielnego gotowania na rzecz zamówienia na wigilię gotowych posiłków.

123rf.com/dolgachov

Świąteczny czas kojarzy się z rodzinną atmosferą, obdarowywaniem się prezentami, śpiewaniem kolęd i jedzeniem pysznych potraw. Zanim jednak można zasiąść przy suto zastawionym stole, ktoś wszystkie te dania musi przygotować. Tu z pomocą przychodzą restauratorzy, którzy w świątecznych ofertach proponują szereg potraw: od tradycyjnych po nowoczesne i wegańskie odsłony bożonarodzeniowych smaków. Coraz więcej osób, chcąc w spokoju cieszyć się atmosferą świąt, wspomaga samodzielne gotowanie lub całkowicie z niego rezygnuje na rzecz zamawiania dań. Przyjrzeliśmy się propozycjom wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów.



Zamów świąteczne jedzenie do domu


Pierogi do domu



Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez pierogów. Obojętnie, czy stanowią osobne danie, czy dodatek, jak malutkie uszka do czerwonego barszczu, pierogi są jedną z najpopularniejszych świątecznych potraw. W tradycyjnym wydaniu zamówimy je m.in. w gdańskiej Starej Pierogarni. W Gdańsku już piąty rok z rzędu przyjmuje zamówienia na dania wigilijne i świąteczne. W ofercie lepione ręcznie pierogi: z kapustą i grzybami leśnymi (25 zł/0,5 kg), z prawdziwkami (45 zł/0,5 kg), z gęsiną i świeżymi malinami (35 zł/0,5 kg), ze świeżym łososiem i koperkiem (35 zł/0,5 kg) oraz ruskie postne/wege (25 zł/0,5 kg), a także inne dania świąteczne i wigilijne. Zamówienia można składać do 18.12, odbiór 23.12.

Pierogarnia Babcine Smaki na Boże Narodzenie przygotowuje pierogi z twarogiem, ruskie, ze szpinakiem i serem feta, z kapustą i grzybami oraz z mięsem. Wszystkie w cenie 31 zł za kilogram. Zamówienia można składać online do 11.12. Odbiór osobisty 23.12 w godz. 10-18 lub 24.12 w godz. 9-14. Istnieje również możliwość zamówienia z dostawą, rozwozy realizowane będą 23.12.

Z kolei ze świątecznej oferty pierogarni Mandu możemy zamówić pierogi: z białym twarogiem, ziemniakami i cebulą (2,50 zł/szt.), z własnoręcznie mielonym mięsem wieprzowo-wołowym (2,90 zł/szt.), z piernikiem, twarogiem sernikowym i suszonymi śliwkami (2,60 zł/szt.), z siekanym szpinakiem, suszonymi pomidorami i rozdrobnionym serem feta (2,65 zł/szt.), z kapustą duszoną z borowikami (2,65 zł/szt.) oraz uszka z kapustą i grzybami (1,30 zł/szt.). Zamówienia można składać we wszystkich lokalach Mandu, na podstawie preferowanej lokalizacji odbioru zamówienia. Odbiory odbywać się będą w dniach 22-23.12 w godz. 18-21 oraz 24.12 w godz. 12-13.

Również w Sopockim Młynie zamówimy tradycyjne pierogi: mięsne wieprzowo-wołowe, z okrasą z boczku i cebuli (58 zł/kg), ruskie (50 zł/kg), warzywne (48 zł/kg), z kapustą i grzybami (52 zł/kg) oraz uszka z grzybami (80 zł/kg). Zamówienia przyjmowane są osobiście i telefonicznie do 17.12 o godz. 17, a odbiór realizowany będzie 23.12 w godz. 9-20 i 24.12 w godz. 8-12.

2
miejsce: Pierogarnie
w rankingu Pierogarnie
Sopocki Młyn
Sopot, al. Niepodległości 899
9

Jeśli zaś mamy ochotę rozsmakować się w mniej tradycyjnych dla polskiej kuchni smakach, to warto przyjrzeć się propozycjom Familia Bistro. Restauracja przygotowuje bowiem pierogi w wileńskiej odsłonie: duże, pieczone kibiny wyrabiane z kruchego ciasta. Zamawiać można porcje liczące min. 3 sztuki (1 szt. to ok. 200 g). Wśród smaków dominują te wytrawne, m.in.: z dorszem, cebulką i jabłkiem (12 zł/szt.), z łososiem wędzonym na ciepło, szpinakiem, serem cheddar i papryczką jalapenio (12 zł/szt.), z baraniną (12 zł/szt.), z gęsią, marchewką, cebulką i kaszą gryczaną (12 zł/szt.), z kaczką marynowaną w białym winie z żurawiną (12 zł/szt.) czy z mięsem wieprzowym i suszoną śliwką (9 zł/szt.), ale kibiny przygotowywane są również na słodko: z truskawką, adwokatem, krakersem i twarogiem (9 zł/szt.) oraz à la makowiec - z makiem, miodem i siekanymi orzechami (10 zł/szt.).

Jeśli jednak chcemy pozostać wierni tradycji, restauracja oferuje również tradycyjne polskie pierogi do gotowania, które sprzedawane są jako produkt mrożony. Wybierać można spośród pierogów: z kapustą i grzybami leśnymi suszonymi (2,50 zł/szt.), z ziemniakami, twarogiem i cebulą (2,30 zł/szt.), z kaczką (3,30 zł/szt.), kołdunów z wołowiną, majerankiem i czosnkiem według przepisu wileńskiego (1,10 zł/szt.) oraz uszek z grzybami leśnymi (1 zł/szt.). Zamówienia można składać osobiście lub mailowo do 19.12 do godz. 18. Odbiór świątecznego cateringu odbywać się będzie 23.12 do godz. 20.

Świąteczne potrawy w tradycyjnym wydaniu



Większość restauracji na święta przygotowuje catering złożony z tradycyjnych potraw, które śmiało mogą uzupełnić lub zastąpić te domowe. Restauracja hotelu Courtyard by Marriott Gdynia przygotowała ofertę, w której znajdziecie zupy (barszcz czerwony, grzybowa, krem z pieczonych buraków - od 35 do 65 zł/litr) i dania na ciepło, m.in. pieczona kaczka z jabłkami w całości (95 zł/2 kg), filet z karpia sauté z pieczarkami (15 zł/100 g), udko z gęsi konfitowane (15 zł/szt.) czy łazanki z kapustą zasmażaną (8 zł/100 g). Są też przekąski zimne m.in. śledzie w śmietanie, w oleju, korzenny z wędzoną śliwką (6,50 zł/100 g), tymbaliki (6-8 zł/100 g), łosoś w galarecie (15 zł/100 g) czy karp po żydowsku (12 zł/100 g) oraz wypieki (makowiec, sernik, jabłecznik, ciasto piernikowe, marchewkowe, babka pomarańczowa - od 45 zł za kg). Zamówienia można składać do 17 grudnia, odbiór dań w godz. 12-20 do 24 grudnia.

Tradycyjnych potraw nie brakuje również w świątecznym cateringu restauracji Magiel. Zamówimy tu zupy (wigilijny barszcz z pasztecikiem oraz barszcz biały z chrzanem i oliwą majerankową - 40-45 zł/l), przystawki, pierogi, ryby (śledzie, dorsz po grecku, sałatka śledziowa - 35-40 zł/500 g), mięsa (np. schab długo pieczony nadziewany morelą i wędzoną śliwką, karkówka pieczona w ziołach - 70 zł/100 g), pasztety (50-65 zł/kg) i desery. Zamówienia można składać telefonicznie i mailowo do 21 grudnia.

1
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Canis Restaurant
Gdańsk, Ogarna 27
9.4

Zarówno mięsne, rybne, jak i wegańskie dania świąteczne przygotuje za nas i dla nas również bistro Tygle. Zamówimy tu m.in. baleron rzemieślniczy dojrzewający, wędzony ciepłym dymem (12 zł/100 g), kiełbasę rzemieślniczą wędzoną w aromacie jałowca (8 zł/100 g), soczystą szynkę świąteczną wędzoną dymem bukowym (12 zł/100 g), ale i ryby (filet z dorsza w sosie z warzyw korzeniowych, cebuli i pomidorów, filet z karpia smażony na maśle klarowanym, śledź w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno z szalotką i majerankiem - 12/14 zł/100 g). Restauracja przygotowuje także różne przetwory: konfitury, musztardę, chrzan oraz wypiekane na miejscu chleby. Każda potrawa przygotowywana jest wyłącznie z naturalnych składników. Zamówienia można składać online do 17.12 do godz. 22. Odbiór osobisty realizowany będzie na miejscu wyłącznie 23.12 w godz. 13-22.

Dania dla wegetarian i wegan



Choć w trakcie Bożego Narodzenia na stołach króluje tradycja w postaci rybnych i mięsnych potraw, restauratorzy nie zapominają o wegetarianach i weganach i wśród propozycji świątecznego cateringu znajdziemy bezmięsne alternatywy. W ofercie Nie/mięsnego znajdziemy wigilijne rarytasy, takie jak: pasztet gryczano-grzybowy (25 zł/ok. 500 g), wege "ryba" po grecku (40 zł/kg) czy paszteciki wegańskie z farszem z zielonej soczewicy i czarnuszką (25 zł/10 szt.), a także produkty mrożone (np. pierogi z soczewicą i masłem orzechowym - 45 zł/25 szt.), smarowidła (wegański smalec ze śliwką, wegańska pasta rybna, hummus daktylowy i klasyczny - 14-30 zł) oraz wypieki (chleby i ciasta). Zamówienia przyjmowane są mailowo i telefonicznie do 20 grudnia. Odbiór osobisty 24.12 lub dowóz ustalony indywidualnie.

W szerokiej ofercie roślinnych dań na święta restauracji Manna 68 znalazły się m.in. "ryba" z bakłażana po grecku (28 zł/500 g), pasztet z soczewicy z indyjską nutą (27 zł/900 ml), smalec wegański z białej fasoli (27 zł/500 g), tatar z buraka, suszonych pomidorów i orzechów włoskich (30 zł/500 g), a także wegańskie ciasta (65-85 zł). Zamówienia świąteczne można składać do 19 grudnia do godz. 22, a odebrać 23 grudnia w godzinach 12-22 albo 24 grudnia w godzinach 9-16.

Restauracje z kuchnią wege w Trójmieście


Jak co roku, również i w tym Atelier Smaku przyrządza wegańskie i bezglutenowe smakołyki na święta. W ofercie m.in. pierogi, uszka, nie-mięsne dania, pasztety, słodkości i jeszcze więcej. Odbiór na miejscu lub możliwa wysyłka paczek na terenie całej Polski. W przypadku wysyłki zamówienia przyjmowane są do 12.12, a z odbiorem osobistym do 19.12.

Catering deluxe - nowe wydanie tradycyjnych dań



Ci, którzy nawet podczas tradycyjnych świąt lubią zaszaleć i skosztować czegoś nietypowego, również mają w czym wybierać. W świątecznym menu słynącego z wykwintnej kuchni z francuskim twistem Petit Paris pojawiły się takie dania, jak: quiche lorraine, czyli gorąca tarta francuska (80 zł/porcja dla 6-8 osób), ratatouille (40 zł/400 g), terrina z foie gras z kaczki (65 zł/100 g). Są też ostrygi (15-20 zł/szt.) i tradycyjna francuska zupa cebulowa (35 zł/0,9 l).

Ci, którzy w święta szukają tradycyjnych polskich dań, także wybiorą tu coś dla siebie. Np. kaczkę faszerowaną po staropolsku z musem jabłkowym (10 zł/100 g), sałatkę jarzynową z jajkami przepiórki (28 zł/500 g), domowe pierogi z kapustą i grzybami lub kaczką (20-25 zł/5 szt.) czy dorsza po grecku (20 zł/200 g). Zamówienia można składać do 20 grudnia, odbiór własny 23 grudnia w godz. 12-20.

W bogatym menu restauracji Filharmonia znajdziemy wiele typowych wigilijnych pozycji, takich jak: barszcz czerwony (14 zł/900 ml), karp po żydowsku z migdałami (18 zł/150 g) czy ryba po grecku (10 zł/100 g), ale jest też kilka oryginalnych potraw. To m.in. halibut w sosie winogronowym (45 zł/200 g) i peklowana gicz jagnięca faszerowana gęsimi żołądkami (47 zł/200 g). Całe menu inspirowane jest nie tylko kuchnią polską i kaszubską, ale także śląską i azjatycką (co widać choćby po krewetkach w koktajlu z wakame chili i limonki - 8 zł/1 szt.). Zamówienia przyjmowane są do 19.12 w godz. 11-19:30. Dowóz lub odbiór potraw: 23.12 w godz. 15-19.

Zobacz także: Wigilia firmowa w restauracji

Również w menu restauracji Chmielna znalazły się nie tylko tradycyjne polskie potrawy, ale także kilka wyjątkowych propozycji stworzonych przez szefa kuchni Grzegorza Labudę. To m.in. dorsz à la Wellington, czyli pieczony z nadzieniem z grzybów w cieście francuskim (33 zł/400 g), udko z perliczki konfitowane z rozmarynem (27 zł/1 szt.), udka z królika w sosie musztardowo-miodowym (27 zł/1 szt.) i pasztet z ryb morskich (17 zł/100 g).
Czy zamawiasz jedzenie na święta?
13%

wszystko/prawie wszystko zamawiam

21%

niektóre zamawiam, część robię sam(a)

9%

większość przyrządzam samodzielnie, ale są potrawy, które zawsze zamawiam

36%

wszystko przygotowuję sam(a)

11%

przyjeżdżam "na gotowe"

10%

nie obchodzę świąt

zakończona

łącznie głosów: 267

Opinie wybrane


wszystkie opinie (49)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.