Catering świąteczny: dania dla wegetarian i wegan

10 grudnia 2020 (artykuł sprzed 1 roku)
Mateusz Groen
Najnowszy artukuł na ten temat Co zrobić z choinką po świętach?
Zakwasownia i jej wegańskie świąteczne specjały. Więcej zdjęć (21)

Zakwasownia i jej wegańskie świąteczne specjały.

mat.pras.

Zakwasownia i jej wegańskie świąteczne specjały.

mat.pras.

Święta to czas, kiedy tradycyjne potrawy wigilijne pojawiają się na stołach. Nie wszyscy jednak jedzą mięsne dania, które królują w tym czasie, czyli ryby, wędliny i pieczenie. Odpowiedzią jest wegetariańska i wegańska kuchnia, która proponuje bezmięsne alternatywy. Dużo kulinarnych pomysłów znajdziemy w świątecznym cateringu na wynos - nawet najbardziej wybredni smakosze będą zadowoleni.



Zamów świąteczne dania z dostawą do domu


Święta tuż, tuż, a to oznacza wielkie przygotowania kulinarne. Wykonanie dwunastu potraw, ciast i innych okołoświątecznych sprawunków to zdecydowanie kilka dobrych dni przepełnionych pracą. Niemniej możemy zdjąć pewien ciężar ze swoich barków i przyjąć pomoc ze strony lokalnych restauracji oferujących różne specjały.

Tel Aviv Urban Food



Już niedługo, bo na przełomie grudnia i stycznia, w Gdyni zostanie otwarta restauracja Tel AvivMapka, specjalizująca się w takich specjałach jak pity, burgery, hummusy, falafele i wiele innych wegańskich pyszności. Z okazji świąt lokal Tel Aviv Urban Food przygotował jednak specjalne świąteczne menu, które można zamawiać już teraz.

Do wyboru mamy cztery warianty rozpoczynające się od małych i kończące na większych zestawach. Znajdziemy w nich m.in. barszcz czerwony, kapustę z grzybami, pierogi, makowiec i wiele innych potraw, których nie może zabraknąć na stole wigilijnym.  

Może ci się spodobać: Catering świąteczny: zamawiamy pierogi do domu

Nie/mięsny



Restauracja Nie/mięsny również przygotowuje cateringi świąteczne, uwzględniające potrzeby wegan i wegetarian. W ich ofercie znajdziemy: uszka z podgrzybkami i prawdziwkami, barszcz na własnym zakwasie, "śledzie" z boczniaka, pasztety i smalce wegańskie i przepyszne masło orzechowe. Menu cateringowe restauracji podzielone zostało na cztery części: wigilijne rarytasy, smarowidła, mrożone i wypieki.

Smakowicie zapowiadają się m.in. pierogi z soczewicą i masłem orzechowym (również do wyboru wegetariańskie i wegańskie), wegańskie cebularze z makiem, bigos z boczniaka i śliwką wędzoną czy sałatka jarzynowa wegańska. Restauracja oferuje również pieczywo na zakwasie, sernik nowojorski, a także słodkie smarowidła.

Jedzenie do domu: testujemy świąteczne cateringi



Błękitny Pudel



Restauracja Błękitny Pudel nie ogranicza się jedynie do mięsnych dań i w tym roku zaprezentowała ofertę świątecznego cateringu wegetariańskiego. W menu znajdziemy barszcz lub dwie opcje zupy grzybowej, paszteciki z kapustą i grzybami, selerybę na kapuście, pieczone buraki w potrawce z zielonej soczewicy i grzybów, kaszotto z porem i tymiankiem, à la rybę po grecku, boczniaki z cebulą à la ryba oraz wiele innych specjałów wigilijnych.

Faloviec



Faloviec również ruszył ze świąteczną ofertą wigilijnych potraw. Restauracja zapewnia, że odbiorcy znajdą w menu same roślinne odpowiedniki świątecznych dań. Bazując na tradycyjnych smakach, odtwarzają je na swój wegański sposób. W lokalu można zamówić: boczniaki à la śledzik w śmietanie czy tofu à la ryba po grecku, klasyczną sałatkę jarzynową (wege), wigilijny barszcz, bigos lub krokiety. Nas zaintrygowała soja à la ryba w occie oraz różnego rodzaju smarowidła. Restauracja przyjmuje zamówienia do 18 grudnia, a po przekroczeniu sumy 150 zł jedzenie zostanie dowiezione prosto pod nasze drzwi bez dodatkowych opłat.

Jedzenie na telefon w Trójmieście - zamów do domu


Catering dla firm



Restauracja Zakwasownia prezentuje dwie oferty cateringowe. Pierwsza to wersja dla firm, w jej skład wchodzi: "Seler ryba po grecku", kiszony barszcz z olejem z majeranku z uszkami, a jako danie główne - kopytka ziemniaczane z borowikami w sosie winnym i na koniec deser financier czekoladowy z konfiturą z pomarańczy - całość za 145 zł. Oferta dostępna jest do 22 grudnia. Druga wersja prezentowana przez Zakwasownię to dania z oferty garmażeryjnej dostępnej w lokalu.

Świąteczny catering deluxe. Znane potrawy w ciekawym wydaniu



Zamów za pomocą formularza



A może ułatwić sobie tworzenie zamówienia? Avocado wprowadziło możliwość zamawiania swoich dań za pomocą elektronicznego formularza na ich stronie. Istnieje możliwość dowozu za 20 zł. W ofercie znajdziemy m.in. tofu po grecku, bigos z grzybami, wędzoną śliwką i kostką sojową, sałatkę ziemniaczaną z sojonezem, kiszonym ogórkiem, czerwoną cebulką i koperkiem, kotlety z tofu i glonów wakame, czyli tzw. à la łosoś.

Przez wiele osób polecane krokiety w restauracji Avocado. Więcej zdjęć (21)

Przez wiele osób polecane krokiety w restauracji Avocado.

fot. facebook/ avocado

Przez wiele osób polecane krokiety w restauracji Avocado.

fot. facebook/ avocado

Kolejną restauracją, która wprowadziła prostszą formę zamówień przez formularz na stronie, jest Atelier Smaku. Jak zapewnia restauracja, produkty są wegańskie i bezglutenowe, dlatego są całkowicie bezpieczne np. dla osób uczulonych na gluten lub unikających laktozy. W menu świątecznym restauracji znajdziemy m.in. nie-kaczkę z jabłkami, nie-rybę po grecku, wegańską kutię z brązowym ryżem, nie-paschę sojowo-migdałową i wiele innych tradycyjnych dań.

Restauracja Manna 68 również wprowadziła możliwość zamówienia cateringu świątecznego. W jej szerokiej ofercie dań roślinnych znajdziemy: kutię, bakłażana a'la ryba po grecku, wegański bigos oraz wegańską sałatkę jarzynową na sojonezie.

Jakie dania planujesz na wigilię?
68%

tradycyjne, takie jak barszcz czy pierogi

7%

raczej kuchnię współczesną - co roku staram się wprowadzać innowacje kulinarne

25%

wegetariańskie lub wegańskie

0%

niskokaloryczne, ponieważ dbam o formę

zakończona

łącznie głosów: 194

Opinie (45) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • No, coż (2)

    wiele dań brzmi smacznie, ale trudno zliczyć do potraw wigilijnych glony wakamo czy tofu. To już raczej udziwienia. Ale dziś większość jak widać z tradycją na bakier. Takie czasy.

    • 23 15

    • Kto co lubi to kwestia gustu. Ale czy ceny nie mogą być podane normalnie np. za litr zupy? Nie, lepiej za 0.9 litra, bo to taniej niż podanie ceny za litr

      • 4 1

    • Tradycja

      To przekleństwo. Mam nadzieję, że niedługo to słowo (tak jak "murzyn") zostanie określone jako pejoratywne.

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.