Coraz więcej restauracji szybkiej obsługi w Trójmieście

15 marca 2019 (artykuł sprzed 1 roku)
Łukasz Stafiej

Zjemy tam szybciej i taniej niż w restauracjach z obsługą kelnerską - lokale z jedzeniem z podgrzewaczy stają się popularne i konkurencyjne dla barów mlecznych. Sprawdzamy kilka takich miejsc w Trójmieście.



Jedzenie: proste, "domowe", świeże - codziennie przygotowywane. Obsługa: niemal natychmiastowa, klient podchodzi z tacą do lady z tzw. bemarami, czyli podgrzewaczami, i wybiera skład talerza. Ceny: niższe niż w lokalach z obsługą kelnerską, ale wciąż wyższe niż w barach mlecznych. Bo mimo wszystko bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi.


I-100-gram


Restauracja przy ul. Miszewskiego 17 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu z jedzeniem na wagę. Za 100 gramów na talerzu zapłacimy 2,89 zł. Nieważne, czy będą to ziemniaki, naleśniki, lasagne, makaron z łososiem, kotlet schabowy, pierogi czy surówki. Łącznie potraw w repertuarze jest kilkadziesiąt, także bezglutenowych i wegetariańskich. Czynne: od poniedziałku do piątku w godz. 11-19, w soboty w godz. 12-17.



Kolorowe Talerzyki


Lokal przy sopockim dworcu zobacz na mapie Sopotu z nowoczesnym, kolorowym wystrojem. Tutaj też płacimy za wagę potrawy. Drożej niż we Wrzeszczu, bo 3,99 zł. W bazie znajduje się około stu przepisów, więc codziennie w menu coś innego. Zjemy m.in. żurek, kremy warzywne, lasagne, mielone, piersi z kurczaka, pierogi, de volaille, przeróżne sałatki i surówki, a nawet pizzę. Dania obiadowe startują o godz. 11, od godz. 8 można zjeść śniadanie. Czynne do godz. 21.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście



Mata Co Chceta


Jadłodajnia we Wrzeszczu przy ul. Dmowskiego 15 zobacz na mapie Gdańska z tanimi daniami, pizzą i piwem. Karta jest krótka i codziennie znajdziemy w niej inne jedzenie. Danie dnia (np. mielony, gołąbki, schabowy czy zrazy) kosztuje 16 zł, zupa (np. grochówka, rosół itp.) - 5 zł. Zestaw dwudaniowy: 18 zł. Pizzę skomponować można samodzielnie (ceny do 20 zł). Piwo od 6 zł. Czynne jest codziennie w godz. 8-21. Do południa wydawane są śniadania, a od południa obiady.



Endorfina


Bistro z bemarami na Zaspie przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 zobacz na mapie Gdańska (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa), które wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. Dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem zjemy za około 20 zł, śniadanie kosztują około 10 zł. Czynne codziennie w godz. 9-20.



Poprostu


Nowoczesne bistro w Gdyni przy ul. Władysława IV 48 zobacz na mapie Gdyni z prostym, polskim jedzeniem i pizzą. Zjemy tutaj bitki, zrazy, gulasz, de volaille, gołąbki, rosół, żurek, kapuśniak czy naleśniki. Ceny zup zaczynają się od 6 zł, dań - 9 zł, dodatków - od 4 zł. Oprócz tego w ofercie znajdują się lepione na miejscu pierogi z różnymi farszami (od 13 zł) oraz pizza (od 12 zł). Zamówimy również kilka klasycznych dań śniadaniowych (nawet do godz. 15) w cenie 10 zł. Poprostu czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7-20, w soboty w godz. 9-20, a w niedzielę w godz. 10-20.



Kucharia


Kucharia to już minisieć - oba jej oddziały znajdują się na terenie Garnizonu (przy ul. Białoszewskiego 6/U2 zobacz na mapie Gdańska oraz ul. Słonimskiego 6/U4 zobacz na mapie Gdańska). W obu lokalach znakiem rozpoznawczym są huśtawki (zarówno dla dzieci, jak i dorosłych). Menu jest spore - zamówić możemy zarówno dania z bemarów, jak i z karty (przygotowywane na oczach klienta). Zupy zjemy od 10 zł, dania mięsne i rybne od 14,90 zł, są też m.in. racuchy, naleśniki czy pierogi. Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie. W godz. 12-15 od poniedziałku do piątku dwudaniowy zestaw kupimy za 19,90 zł. Czynne codziennie w godz. 10-20.
Jedzenie z bemara:
32%

to dobra i tańsza alternatywa dla klasycznej restauracji

51%

szybkie jedzenie, ale dużo zdrowsze od fast-foodów

17%

unikam, bo wolę przygotowywane na bieżąco dania

zakończona

łącznie głosów: 1612