stat

Delektuj się i szanuj jedzenie podczas Restaurant Week

2 kwietnia 2019, 15:00
Aleksandra Wrona, Łukasz Stafiej

Trwają rezerwacje stolików w ramach festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który rusza w środę i potrwa dwa tygodnie. Jeszcze przed imprezą sprawdzamy, jak zrobić rezerwację i co możemy zjeść w jednym z festiwalowych lokali - gdańskim Aioli.



Wiosenna edycja Restaurant Week dotyczy 27 restauracji w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. W każdej z nich szefowie kuchni przygotowali festiwalowe menu złożone z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Warto dodać, że to potrawy spoza codziennej karty, dania popisowe, mające zachęcić do częstszego odwiedzania lokalu. Cena jest taka sama w każdym miejscu - 49 zł za zestaw od osoby.

Festiwal rusza w środę i potrwa dwa tygodnie. Aby spróbować festiwalowego menu, trzeba uprzednio dokonać internetowej rezerwacji stolika. Wybraliśmy się przedpremierowo do gdańskiego Aioli, aby sprawdzić, jak to działa i co możemy zjeść.

Jak to działa?



Wystarczy wejść na stronę restaurantweek.pl i założyć konto (lub zalogować się na założone podczas poprzednich edycji), aby zacząć proces rezerwacyjny. Następnie jesteśmy proszeni o wybranie miasta lub regionu i restauracji, dnia, godziny i liczby osób. Następnym krokiem jest opłacenie rezerwacji za pomocą systemu PayU. Potwierdzenie dostajemy na adres mailowy. Trzeba tutaj zaznaczyć, że w każdym z lokali do wyboru mamy menu mięsne i bezmięsne.

W Aioli wariant mięsny rozpoczyna się od wołowego carpaccio z suszonymi pomidorami, rukolą, parmezanem, oliwą z musztardy francuskiej i pieczywem korzennym. Danie proste, ale smaczne - mięso jest delikatne, a mocniejsze akcenty w postaci suszonych pomidorów i musztardy stanowią wstęp do nieco bardziej charakternego dania głównego.

Głównym punktem menu są ziemniaczane gnocchi z chorizo, kurczakiem i szpinakiem w sosie z krojonych pomidorów i świeżymi ziołami. Kto jadł już wcześniej gnocchi wie, że te włoskie kluski same w sobie mogą wydawać się mdłe, dlatego duży plus dla Aioli za podanie ich w towarzystwie pikantnego chorizo. Ten dodatek sprawia, że całe danie nabiera wyrazu, a mocno pomidorowy sos łączy na talerzu Włochy z Hiszpanią. Nie będę ukrywać, że z całego menu najbardziej smakował mi deser. Crème brûlée w wydaniu Aioli jest świetnie wyważony, nie za słodki, lekko wytrawny. Dobrze też komponuje się z dodatkami - kwaskowym sosem malinowym i limonką. To dobra propozycja dla tych, którzy nie przepadają za przesłodzonymi deserami.


Wegetarianie kulinarną ucztę rozpoczną od chrupiącego halloumi z sosem aioli sweet chilli. Ser jest delikatny, kremowy, a panierka chrupiąca. Do tego delikatnie pikantny sos z wyczuwalną słodyczą. To zbudowane na kontrastach danie bardzo dobrze pobudza apetyt na więcej. Danie główne to wege curry z dynią, ciecierzycą, pak choi, pomidorami, mlekiem kokosowym i jaśminowym ryżem z kolendrą i płatkami chilli. To propozycja delikatna w smaku, aromatyczna, z wyczuwalną azjatycką nutą. Na deser czeka nas kruszona beza z musem truskawkowym, kremowym mascarpone i prażonymi migdałami - deser idealny dla wszystkich miłośników słodkości.

Restaurant Week to dobra okazja, żeby poznać możliwości trójmiejskich restauracji. Porcje nie są degustacyjne, więc nie musimy obawiać się, że z kolacji wyjdziemy głodni (wręcz przeciwnie!), cena przystępna, a menu dobrze skomponowane. Podczas rezerwacji warto wybrać opcję bezpłatnego festiwalowego koktajlu. Drink z martini świetnie pobudza apetyt przed jedzeniem.

Szanuj jedzenie



Każda odsłona Restaurant Week posiada swój temat przewodni. Wiosenna poświęcona jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczania marnotrawionych resztek.

- Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji w internecie. Restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników - informuje koordynator trójmiejskiej odsłony, Tomasz Chądzyński.
Czy brałeś(aś) kiedykolwiek udział w Restaurant Week?
17%

tak, i chcę to powtórzyć

2%

tak, ale raz wystarczy

55%

nie, ale chętnie wezmę udział

26%

nie, ale nie planuję

zakończona

łącznie głosów: 236