• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dim sum, gyoza i czebureki. Trwa Festiwal Pierogów Świata

Julia Rzepecka
27 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia

Festiwal Pierogów Świata w Sopocie:

Z mięsem, warzywami, koreańskie, japońskie, gotowane na parze i pieczone. Duże tureckie chinkali i malutkie dim sum. Pierogów w najróżniejszym wydaniu można spróbować podczas trwającego do niedzieli Festiwalu Pierogów Świata na Placu Zdrojowym w Sopocie.



Nadchodzące imprezy w Trójmieście



Jakie pierogi lubisz najbardziej?

Trudno znaleźć kogoś, kto szczerze nie lubi pierogów. To danie proste i smaczne, a w każdym kraju przyrządzane jest w inny sposób. W jaki? Przekonać się można na Placu ZdrojowymMapka w Sopocie, gdzie od piątku do niedzieli trwa Festiwal Pierogów.

Z całego świata



Na kilkunastu stoiskach rozstawionych na środku placu spróbować można dużych pierogów tureckich w kształcie sakiewki wypełnionych farszem z wołowiny lub baraniny - znanych także pod nazwą "manty". Są również japońskie pierożki gyoza z cienkiego ciasta, małe wietnamskie hacao, wypełnione najczęściej krewetkami, warzywami i rybami. Sprzedawane są też gruzińskie chinkali, które trzeba jeść w określony sposób (najpierw umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka bulion i dopiero zjeść resztę) oraz ogromne czebureki. Nie zabrakło też tradycyjnych polskich pierogów podsmażanych z cebulką.

  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
- Serwujemy kuchnię azjatycką - mówią sprzedawcy ze stoiska Kung Fu Kimchi z Warszawy. - Pierogi z Korei, Wietnamu i Japonii. Mamy też koreańskie makarony i tajskie curry, można więc spróbować u nas najróżniejszych smaków, od lewej do prawej. Mamy także krewetki oraz sajgonki z mięsem i z warzywami. Są też sajgonki wegańskie, samosy wegańskie, jest także curry wegańskie. Jest więc coś dla mięsożerców i roślinożerców.
Pierogi sprzedawane są na sztuki, każdy kosztuje około kilku złotych. Zjeść można na miejscu lub na wynos. Można je ze sobą dowolnie mieszać.

Nie tylko pierogi



Na stoiskach zobaczyć można też tatarskie przysmaki, ciasta, słodycze, baklawę czy różnego rodzaju nalewki oraz piwo. Sprzedawane są także gotowe dania jak pad thai czy dania na bazie makronu udon. Na talerzach kupujących lądują także krewetki w cieście, kalmary w cieście czy sajgonki.

- Przyjechaliśmy z Żar, z województwa lubuskiego, na czterodniową wycieczkę do Gdańska. Dzisiaj akurat zwiedzamy Sopot. Bardzo nam się tu podoba, świetne wydarzenie. Najbardziej podoba mi się ta różnorodność na stoiskach - mówiła napotkana turystka.
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
  • Festiwal Pierogów Świata w Sopocie
Festiwal Pierogów Świata organizowany jest w całej Polsce. Odbył się już w takich miastach jak Warszawa, Lublin, Łódź, Poznań, Wrocław, Bydgoszcz, Katowice czy Kraków. Wydarzenie będzie trwało do końca weekendu. W piątek odbywa się do godziny 21, w sobotę od 11 do 21, w niedzielę od 11 do 20. Wstęp wolny.

Wydarzenia

Festiwal Pierogów Świata w Sopocie

w plenerze, street food

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (67)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane