Dokąd na piwo? Browary restauracyjne

4 września 2020, 10:30
Magda Mielke

W Trójmieście znajdziemy sporo mniejszych i większych pubów, w których napijemy się regionalnych piw z okolicznych browarów, kraftowych specjałów z całej Polski i różnych zakątków świata. Poprzednio opisywaliśmy puby i multitapy, teraz kolej na browary restauracyjne. Znajdziemy ich w Trójmieście kilka. To lokale łączące restauracje z pubami, w których poza różnorodną kuchnią skosztować można piw, często warzonych na miejscu, i dedykowanym im konkretnych potraw.



Dobre restauracje w Trójmieście


Browary restauracyjne nawiązują do tradycji powszechnych w Europie od średniowiecza karczm i pubów, w których warzono piwo. Stanowią część restauracji, która w ramach usług gastronomicznych oferuje również wytworzone na miejscu piwo. Produkowane w tego typu browarze piwo jest zwykle niepasteryzowane i niefiltrowane.

Bardzo często minibrowary serwują swoim klientom kilka różnych gatunków piwa, do którego przygotowywane są zestawy odpowiednich potraw, przystawek lub przekąsek.

Browar Miejski Sopot



W znajdującym się na Monciaku Browarze Miejskim Sopot czuć atmosferę tętniącego życiem, pełnego gwaru kurortu. Cała aparatura browarnicza została na miejscu zbudowana od podstaw, a procesu warzenia załogę uczył piwowar z Czech. W ofercie jest kilka gatunków piwa, także tych mniej oczywistych, w takich miejscach, jak: AIPA, brown ale czy chmielony amerykańskimi chmielami stout. Można też trafić na takie perełki, jak imperialny stout czy wiśniowy sour ale. W menu znajduje się sporo różnych propozycji obiadowych inspirowanych polską kuchnią, jak i przystawki do piwa.

PG4



Browar PG4 to miejsce zainspirowane bogatą kulturą piwną oraz tradycją warzenia złotego trunku w Gdańsku. W zeszłym roku w gdańskim browarze uwarzono piwo jopejskie. Dokonał tego Johannes Herberg, główny piwowar browaru PG4. Jopejskie to najbardziej gdańskie z gdańskich piw - warzone nad Motławą od 1449 roku do początków ubiegłego wieku i teoretycznie dziś zapomniane. Teoretycznie, bo wielu piwowarów przez lata głowiło się nad recepturami i próbowało je odtwarzać. Jest gęste i mocne - jak piwny syrop. Podlega starzeniu w beczkach dębowych, po cherry, bourbonie, rumie i innych zacnych trunkach. Warzone jest raz do roku, gdyż wymaga długiej fermentacji.

Browar PGMapka nadaje się na spotkania z przyjaciółmi oraz rodziną, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Dostępne są różne gatunki piwa: pils, starogdańskie, monachijskie ciemne, pszeniczne, witiber, nawiązujące nie tylko do gdańskiej tradycji, ale także do innych piw z całej Europy. W ofercie jest także szeroki wybór innych trunków, a cyklicznie organizowane wydarzenia, takie jak Piątkowe podróże z winem umożliwiają lepsze ich poznanie. Kuchnia ma międzynarodowy charakter - znajdziemy tu m.in.: sznycel wiedeński, golonkę, krewetki, steka, burgera, a nawet boczek marynowany w coli i piwie.

Czytaj także: Lokale z tarasami



Piwnica Rajców



W mieszczącej się w historycznych podziemiach Dworu Artusa Piwnicy Rajców od wejścia rzucają się w oczy sprzęty warzelnicze i tzw. ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, za pomocą którego sami możemy nalać sobie piwa. Napijemy się tu m.in. jasnego pełnego, new england ipa, owsianego stouta czy piwa pszenicznego, także chmielonego amerykańskimi chmielami. W kuchni dominują polskie potrawy, które podawane są w wykwintny sposób. Propozycjami wartymi uwagi na pewno są wędliny z własnej masarni, zupa rybna na pomidorach malinowych z małżami czy sznycel cielęcy.

Przy okazji wizyty w browarze do 12 sierpnia można obejrzeć wystawę Od Wyszehradu do Wyszehradu.

Brovarnia



Brovarnia to najstarszy browar restauracyjny w Trójmieście - lokal działa od kilkunastu lat. Miejsce spodoba się wszystkim tym, którzy cenią tradycyjne podejście do kultury piwowarskiej - są tu drewniane stoły, kelnerki noszą uniformy stylizowane na bawarskie stroje ludowe, a z głośników często można usłyszeć biesiadną muzykę. Oferowane są trzy rodzaje piwa, przygotowywane na miejscu: ciemne, jasne i pszeniczne, a sezonowo dostępne są także mniej oczywiste style piwne, takie jak AIPA, dymiony, czekoladowy i inne. W karcie tradycyjna kuchnia polska podkręcona autorskimi pomysłami szefa kuchni. Dodatkowo spotkać można takie wyroby, jak Piwo Żeglarza czy Rowerzysty, które tuż nad kanałem Motławy pije się wyśmienicie, niezależnie od tego, jakim środkiem lokomocji się tam dotarło.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Kraftowego piwa warto szukać również w hotelowych restauracjach. Od miesiąca w ofercie baru hotelu Haffner znajduje się unikatowe Craft Beer, które warzone jest właśnie w gdańskiej Brovarni. Piwo już stało się hitem tego sezonu. Jest jasne, naturalne i niepasteryzowane. Warzone z trzech odmian chmielu oraz czterech słodów. Planowe jest również kolejne, tym razem ciemne piwo, które ma pojawić się w okresie jesienno-zimowym. Jego skład i receptura na razie owiane są tajemnicą.

Browar Vrest



W budynku Starego Maneżu znajduje się browar restauracyjny Vrest. Lokalizacja determinuje klimat tego miejsca - jest modnie i nowocześnie, panuje nieformalna elegancja. W ofercie piwnej na stałe umieszczono cztery pozycje: jasne, ciemne, klasyczny pilzner i pszeniczne. Czasem lane jest również piwo specjalne, o które warto pytać barmana. Dużym atutem tego miejsca jest karta, która została podzielona na potrawy na mniejszy i większy głód, a także dla całej brygady. Znajdziemy tu burgery, pizze i świetnie pasujące do piwa frytki z różnymi dodatkami.

Jemy na mieście: Browar Vrest - smaczne jedzenie i dobre piwo

W restauracji do picia najczęściej zamawiam:
13%

wodę

10%

napoje bezalkoholowe, soki

7%

wino

60%

piwo

3%

drinki

7%

kawę/herbatę

zakończona

łącznie głosów: 483