• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe masło. Jak zrobić i czy się opłaca?

Łukasz Stafiej
9 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zrobienie domowego masła to proste zadanie. Ale wcale nie takie tanie. Zrobienie domowego masła to proste zadanie. Ale wcale nie takie tanie.

Wysokie ceny masła powodują wysyp internetowych poradników z przepisami na masło domowe. Powszechna opinia internautów, że na tym zaoszczędzimy, nijak ma się do rzeczywistości. Cena będzie zbliżona, ale nie niższa.



Czy robiłeś kiedyś domowe masło?

Masło to - krótko mówiąc - tłuszcz, który powstaje z ubijania śmietany. Żadnej większej filozofii w tym nie ma - bez problemu zrobimy je w domu. Tak naprawdę nie potrzebujemy nawet miksera - posiadając krzepę w rękach ubijamy je siłą własnych mięśni. Jak to zrobić?

Jak zrobić masło?



Wystarczy wlać do słoika chłodną śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu (co najmniej 36 proc.), zakręcić go i energicznie nim potrząsać - jak barmańskim shakerem. Po kilkunastu minutach żółty, grudkowaty tłuszcz oddzieli się od płynnej maślanki i masło będzie gotowe. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas (i oszczędzić zakwasów w mięśniach na następny dzień) to samo zrobimy mikserem. Na koniec masło warto jeszcze wypłukać z resztek maślanki w lodowatej wodzie. Termin przydatności do spożycia to około tygodnia.

Nic dziwnego, że w czasach ogromnych podwyżek cen masła, gdy w najtańszych sklepach za kostkę (200 gramów o zawartości tłuszczu 82 proc.) musimy zapłacić od 6,5 zł, Polacy szukają domowych alternatyw. W sieci pojawia się coraz więcej poradników, jak masło zrobić we własnej kuchni. A pod tekstami w komentarzach trwa wojna, czy to się opłaca, czy nie.

Wystarczy kilka prostych obliczeń, żeby się przekonać, że nie bardzo. Na początek podstawowa informacja: gramatura końcowa masła będzie o ponad połowę mniejsza niż gramatura wyjściowa śmietanki. Krótko mówiąc: aby otrzymać 200-gramową kostkę musimy ubić pół litra śmietanki 36-proc. A to wydatek co najmniej 8 zł w popularnym supermarkecie, a więc o co najmniej złotówkę więcej niż kostka masła.

Jeśli marzy nam się naturalna śmietana od rolnika (bez zagęszczaczy, stabilizatorów i np. skrobi, którą posiadają niektóre śmietanki od dużych producentów) zapłacimy parę złotych więcej (w takim przypadku lepiej już kupić od tego samego rolnika ekologiczne masło - kostki kosztują zazwyczaj około 10 zł).

Skrupulatni w swoich wyliczeniach zwolennicy domowego masła argumentują: przecież otrzymujemy jeszcze świeżą maślankę o wartości około 2 zł. To prawda, ale zadajmy sobie wpierw pytanie - jak często razem z masłem ją kupujemy i czy jej potrzebujemy. Jest jednak jeszcze jeden argument, który powoduje, że zrobienie domowego masła jest warte zachodu: jego smak, znacznie wyraźniejszych i po prostu lepszy od tego najtańszego sklepowego.

Więc nawet jeśli ubijanie śmietanki nie zastąpi nam codziennych zakupów, warto raz na jakiś czas poeksperymentować w kuchni, bo - koniec końców - w jedzeniu chodzi przecież przede wszystkim o dobry smak.

Przepis na masło - Gdańskie Masło Sardelowe

Poniżej publikujemy przepis na inspirowane kuchnią staropolską Gdańskie Masło Sardelowe, przygotowany przez szefa kuchni Dmytra Rudenko z restauracji Korona.

Składniki:
  • śmietanka 42 proc. - 200 g
  • natka pietruszki - 25 g
  • sól - do smaku
  • pieprz biały - do smaku
  • sok z cytryny - do smaku
  • anchois - 40 g

Jak zrobić masło? - przepis
Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (około 7-8 minut). Gdy pojawią się kulki tłuszczu przerywamy miksowanie i odcedzamy maślankę. W zimnej wodzie opłukujemy masło, siekamy anchois i natkę pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kształt masła, a następnie je schładzamy. Po kilku godzinach masło jest gotowe. Smacznego!

Opinie (121) 5 zablokowanych

  • (19)

    Tylko masło !!! Margaryna to pewny nowotwór aż dziw bierze jak wciskają ludziom kit, że margaryna obniża poziom cholesterolu. Masakra.

    • 89 11

    • Jakies dane czy zrodla poprosze... (10)

      • 14 20

      • żarty sobie robisz? (7)

        profesorzy trąbią na prawo i lewo, akcje informacyjne, produkt zakazany w większości cywilizowanych krajów, a ten się o źródło pyta :D Przeczytaj sobie o pięknych rodzajach tłuszczy zawartych w tym onkoprodukcie. W zasadzie przy regularnym spożyciu nie sposób nie zachorować na raka. Najlepsi są ludzie wyśmiewający palaczy, biegający później do sklepu po margarynę :) Ostrzegajcie rodzinę i znajomych bo jak widać to nadal wiedza tajemna dla części społeczeństwa.

        • 21 11

        • (5)

          Profesorzy ? Tłuszcze roślinne a takim jest margaryna są tak samo zdrowe jak zwierzęce. O czy Ty piszesz ? Margaryna jest produkowana od prawie 120 lat. To chyba ci sami profesorzy, którzy są w komisji smoleńskiej.

          • 11 20

          • jakie tłuszcze? roślinne? (4)

            skład kretynie przeczytaj, potem się udzielaj. Jeśli nie odróżniasz tłuszczu roślinnego od tłuszczu UTWARDZONEGO to gratuluję rodzicom wychowania takiego przypadku. Żryj dalej tłuszcze trans, ale potem na onkologii sam opłać rachunek

            • 16 9

            • opanuj się...

              ...mniemam, że rachunki na psychiatrii sam opłacasz

              • 9 10

            • nie dyskutuj z baranami - szkoda zachodu.

              my jedzmy masełko na zdrowie, a margarynożercy niech dalej wierzą, że zdrowsi będą

              • 17 1

            • Tzw. margaryny miękkie nie zawierają tłuszczy utwardzonych

              • 2 0

            • Masz cos z glowa? Wyzywasz ludzi i zachowujesz sis jakbys wszystkie rozumy pozjadal,a racji nie masz. Nie wazne,nie mam zamiaru ci tlumaczyc. Sorry i tak nie zrozumiesz. Zrob sobie test iq,bedziesz wiedzial dlaczego nie zrozumiales:))

              • 3 3

        • skoro tyle trąbią na prawo i lewo to poproszę jakieś twarde dane

          • 4 8

      • A oprócz oleju kokosowego... (1)

        widziałeś w przyrodzie jakiś stały tłuszcz roślinny? Podpowiem, że nie występuje więc margaryna jako tłuszcz roślinny musi być chemicznie utwardzana.

        • 18 4

        • i tu się mylisz

          • 5 7

    • Od początku roku 2018 wchodzi zakaz sprzedaży margaryny w USA - ze względu na jej szkodliwość (2)

      • 19 2

      • A w szwecji margaryne uzywaja do seksu. W szwacarii maslo. W niemczech wsio inne. Nie lubią. Ba, maja tluszczofobię. Francuzi chyba seksu nie mają. W każdym razie w Europie. To praktycznie wyspa. Ille de Franca. Taka Franca jaka wyspa. Forfiter szwagier.

        • 8 3

      • Zapomniałeś(aś) dodać, że chodzi o margaryny zawierające tłuszcze utwardzone (trans).

        To najtańszy sort smarowideł, które rzeczywiście są szkodliwe.

        • 4 0

    • Nie dajmy się zwariować i tylko ... umiar nas uratuje (3)

      Jestem cukrzykiem i testowałem z musu na początku mojej choroby dietę bez tłuszczów zwierzęcych , za to prawie wyłącznie tłuszcze roślinne , a trwa to do dziś czyli 40 lat i nie mam raka , a od masła też wiele się nie zmienia w moim zdrowiu bo lubię je i spożywam trochę , więc radzę po prostu UMIAR i zdrowy rozsądek , bo na coś umrzemy i wiecznie żyć też nie będziemy , a czym byłoby "niesmaczne" życie !!!! pzdr wszystkich i trochę luźniejszej gumy życzę ;))

      • 21 1

      • nie o maśle tu mowa (2)

        tylko o margarynie. To nie te same tłuszcze roślinne. W marganie masz tłuszcze utwardzone, które nie mają nic wspólnego z naturalnym masełkiem

        • 7 5

        • albo nie rozumiesz co czytasz albo udajesz głupka ;(( właśnie tacy oszołomi jak ty , luźniejsza gumka ...

          • 5 6

        • Człowieku, czy nie dociera do Ciebie, ze istnieją margaryny, które nie zawierają tłuszczy utwardzonych?

          • 3 0

    • Każdy produkt odzwierzęcy zawiera cholesterol....czego tutaj nie rozumiesz ? Poczytaj o diecie roślinnej, zobaczy wyniki sportowców na takiej diecie. Obejrzyj sobie Forks over Knives, What the Health, Cowspiracy.

      • 0 9

  • Tydzień czy dwa tygodnie temu czytałem bliźniaczo podobny artykuł na portalu G. (6)

    Pszypadek? Nie sondze.

    PS Nie, nie opłaca się. Chyba, że mamy własną krowę.

    • 28 9

    • Co to jest portal G? (3)

      • 7 1

      • co to jest "sondze"?

        • 9 4

      • Chodzi zapewne o punkt G.

        • 5 1

      • pewnie wielkie g

        • 3 1

    • Muuuuuuuuuuu !

      • 5 1

    • Dużo jesz masła, że wypadły Ci z głowy zasady ortografii?

      No aż w oczy kłuje :(

      • 5 7

  • Zero masla zero margaryny (6)

    Od kilkunastu lat nie stosuje smarowidel i zyje, wychodzi tylko na zdrowie, nie licze oszczednosci bo nie robie tego dla kasy w portfelu a dla zdrowia.

    • 34 14

    • Mozna awokado smarowac (2)

      Smacznie

      • 21 6

      • Ewentualnie też majonez się czasem nadaje (jak ktoś lubi) :)

        • 4 6

      • Też uwielbiam awokado i stosuje od dawna zamiast masła!

        • 1 2

    • fuj,bez masła bym nie jadła

      • 6 3

    • Ta debilna hipsteriada wbiła Ci w głowę że masło jest niezdrowe (1)

      otóż prawdziwe masło w odpowiednich ilościach jest jak najbardziej zdrowe i zawiera mnóstwo wartości odżywczych potrzebnych Twojemu organizmowi, jeden warunek - jak ze wszystkim nie wolno przesadzać

      • 11 1

      • Dokladnie. Mozna tez smarowac chleb oliwa jak np hiszpanie. Tez smacznie, zdrowo i taniej.

        • 1 4

  • taniej wychodzi niz sklepowe masło maslo oselka u mnie w sklepie juz 13zl (2)

    taniej wychodzi niz sklepowe masło maslo oselka u mnie w sklepie juz 13zl

    • 16 1

    • osełka 500g?

      czy "eko bio bezglutegnowe"?

      • 8 1

    • Osełka to tylko kształt masła i jest identyczne z tym w kostce...

      Ale leszcze się nabierają, że lepsze, naturalne itp.

      • 4 3

  • Przepraszam, czy mogę trzymać krowę na parkingu (9)

    zamiast samochodu? jak to wygląda prawnie?
    oraz czy musze w takim wypadku krowę rejestrować jakoś inaczej?

    ps. parking na auto pod blokiem ma wymiary, które spokojnie krowę pomieszczą przed chwilą mierzyłem.

    • 62 3

    • "Lody. Jak zrobić i czy się opłaca? " (1)

      - pomysł na kolejny artykuł z tej serii

      z nadmiaru śmietanki przy produkcji masła można właśnie zrobić lody, lub podzielić te ilości.
      na pewno zdrowiej i taniej niż kupić tylko masło za chore pieniadze i stac w kolejkach do kasy

      • 5 1

      • Po co kupować mięso i stać w kolejce skoro można jeść koty i wróble?

        • 24 2

    • (1)

      A czy krowa będzie na tym parkingu jeść kostkę/asfalt? Lepiej postaw na trawniku, skosi trawę i użyźni.

      • 12 0

      • ustawię ją prostopadle

        to wychyli mordę za krawężnik (mam nadzieję)

        • 16 0

    • (1)

      Tylko jesli jestes rodzina ministra rolnictwa.

      • 4 1

      • Albo

        Córką leśniczego

        • 2 0

    • (1)

      Możesz, tylko nie wiem ile wyniesie Cię OC.

      • 11 0

      • Opłata Cielęca

        • 15 0

    • Mam ogródek przed balkonem,spokojnie zmieści krowę i kury.

      Mogę je trzymać?
      No cholera dzikie świnie same się lokują i ryją mój kawałek trawnika a krówki i kurek hodować nie można.Toć to dyskryminacja

      • 8 0

  • Domorośli producenci masła (8)

    a prąd za darmo? a amortyzacja sprzętu? a roboczogodziny? a potem woda, żeby mikser umyć? a płyn do naczyń?

    • 57 12

    • masło można zrobić w słoiku, nie trzeba miksera ani prądu tylko ręce (1)

      słoik po maślance i maśle jest prawie czysty, bynajmniej nie tłusty.
      a zatem więcej wiedzy, mniej agresji ....

      • 11 7

      • no tak, jak ktoś rękę ma wyrobioną, to sam utrzepie masło w słoiku

        • 15 0

    • a papier toaletowy?

      a potem woda? a opłata za ścieki?
      Pomyśl o tym także - albo nie, za wysokie koszty..

      • 6 2

    • (1)

      amortyzacja słoika?

      • 13 0

      • no i jak dopasować

        odpowiednią zakrętkę?

        • 9 0

    • ekonomia i tyle

      Zapomniałeś o kosztach zarządu, ci biorą sporo !

      • 8 0

    • (1)

      Jakie roboczogodziny, jeśli robisz to w wolnym czasie dla przyjemność,za darmo? Jak sam robisz obiady też liczysz roboczogodziny? Prąd, woda to co innego. Ale czasu wolnego się nie wycenia.

      • 0 4

      • Hmmm...

        A wlasnie liczy sie czas i to bardzo. W rodzinie 4 osob. takie maslo to moment. Bez przerwy musialabym robic maslo, bez przerwy, bo u nas idzie duzo. Chyba, ze bede sie na dzieci ciagle darla i kpntroliwala, czy za duzo na kanapki nie daja masla. Mysle, ze po miesiacu pani domu bedzie rzygala za przeproszeniem, bo to maslo bedzie jej sie po nocach snilo. A rodzina sterroryzowana, zeby mniej masla jesc. Niestety, szkoda czasu.

        • 1 0

  • tydzien przydatnosci a sklepowe ma dwa miesiace, tzn. ze czymś konserwują (4)

    • 38 0

    • No raczej. (1)

      • 6 0

      • Nie, no co Ty

        z masłem, jak z winem...

        • 6 0

    • To tak jak parówki haha

      Te przeznaczone dla dzieci zwłaszcza,wielkimi literami zamieszczona informacja że posiadają Aż 87%mięsa, albo mleko,które się nie zsiądzie a ewentualnie zajdzie pleśnią.
      No cóż,jedzmy na zdrowie,zawsze to lepsze niż pigułki w różnych smakach...

      • 3 0

    • Raczej, że przygotowane w bardziej kontrolowanych warunkach niż domowe, pewnie dlatego może dłużej poleżeć. Nie szukaj wszędzie spisków.

      • 2 1

  • A nie wyjdzie z tego aby (5)

    Bita śmietana ?

    • 11 12

    • nie sondze

      • 3 4

    • wyjdzie, ale trzeba dalej trząść aż się przebije

      • 13 1

    • zabita

      • 2 1

    • Tak prosto pisząc,jak za długo będziesz ubijać powstanie masło.

      • 10 0

    • Nie wyjdzie, jak będziesz przestrzegał jednej zasady: śmietanka do ubijania masła musi być letnia, a na bitą śmietanę zimna.

      • 0 0

  • (2)

    Pomagałem kiedyś robić masło u rodziny na wsi.

    • 14 1

    • A ja kiedyś byłem na spacerze w Kościerzynie... (1)

      • 14 4

      • podobno Kościerzyna jeszcze istnieje

        • 3 1

  • Wyliczenia super... (9)

    tylko, że my w domu masło robimy w robocie kuchennym. Kupujemy w stonce 4 kubeczki śmietany 30% (wcale nie 36) po 3,25 zł za sztukę co daje 13 zł. Na odpowiednich obrotach masła wychodzi ok. 600 g. więc w zasadzie trzy kostki. Kostka 6,5 zł razy 3 daje 19,5 zł. Więc po mojemu taniej :)

    • 38 3

    • ciiii....

      bo zaraz śmietana będzie po 5 ziko

      • 22 1

    • czyli z 800ml śmietany robisz 600g masła? (2)

      800ml śmietany 30% ma w sobie 240g samego tłuszczu
      to daje niecałe 300g masła 82%

      robisz po prostu "masło" o zawartości tłuszczu poniżej 40%. Taniej, tylko czy warto?

      • 9 2

      • (1)

        4 * 330ml to jest 800? Pierwsze słyszę

        • 5 2

        • zależy od kubeczka :)

          4*330 = 1320, czyli 396g tłuszczu, czyli ~470g masła 82%, nadal słabe to masło.

          • 2 0

    • (2)

      mi z tej biedronkowej śmietany (330 ml) wychodzi 100 gram masła

      • 7 0

      • (1)

        gramów

        • 4 2

        • gramofonów

          • 2 0

    • Tylko z dobrej smietany!!!!!

      Masło robię sama i jest pychotka. Szczególnie z lekkim czosneczkiem.
      Bardzo ważna sprawa większość śmietan 30% zawiera karagen. uważajcie na to bo to świństwo powoduje zapalenie jelita grubego i nowotwory. Trzeba poszukać ,bo kilka firm produkuje bez karagenu.

      • 0 0

    • Masło własnej roboty

      Dwie śmietany 30% to koszt 8,98 w Biedronce zrobiłam 15.08.2022 r. masło 413 gr to jest 2 kostki za kostkę 4,35 zł i jak się nie opłaca i wiem co jem a najtańsze kosztuje 6,99 zł Polecam

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane