Dwunastu szefów przygotuje charytatywną kolację

28 października 2019 (artykuł sprzed 2 lat)
Łukasz Stafiej
Kolacja odbędzie się po raz czwarty. Dla gości gotować będzie 12 szefów kuchni. Więcej zdjęć (2)

Kolacja odbędzie się po raz czwarty. Dla gości gotować będzie 12 szefów kuchni.

fot. Iwona Kowalska

Kolacja odbędzie się po raz czwarty. Dla gości gotować będzie 12 szefów kuchni.

fot. Iwona Kowalska

Dwunastu szefów kuchni oraz lokalni rzemieślnicy przygotują specjalną charytatywną kolację w ramach akcji Serce do Garów. Autorskiego, siedmiodaniowego menu będzie można spróbować 16 listopada na Stadionie Energa Gdańsk.



Kolacja Serce do Garów odbędzie się po raz czwarty i tym razem dochód z niej wspierać będzie społeczną kampanię profilaktyki raka jąder "Odważni Wygrywają". Nawiązaniem do nazwy akcji jest również myśl przewodnia tegorocznego siedmiodaniowego menu.

Relacja z zeszłorocznej kolacji Serce do Garów


- To będą odważne połączenia - zapowiada Philippe Abraham, szef kuchni restauracji Petit Paris, razem z Beatą Abramowską, organizator wydarzenia. - Każda z grup kucharzy decyduje, czym chce gości poczęstować. Chłopaki mają ogromne doświadczenie i świetny warsztat, wobec czego mają pełną dowolność pomysłu i smaku. Jestem przekonany, że stworzą coś wyjątkowego.
Abraham nie zdradza menu, które dla gości ma być niespodzianką. Przygotuje je 12 szefów kuchni, którzy, pracując w parach, zadbają o wybrane dania. Amuse bouche przygotuje gość specjalny Sylwester Lis z restauracji Góralska Tradycja. Zimną przystawkę podadzą Rafał Wałęsa ze Sztuczki Bistro oraz Jacek Koprowski z Fino. Ciepła przystawka to zadanie Marcina Popielarza z Białego Królika i Sławomira Hahna z L'Entre Villes. Zupę wymyślą Paweł Stawicki z Mercato oraz Tomasz Koprowski z Sofitel Grand Sopot. Danie rybne przygotuje Paweł Wątor z Eliksiru oraz Philippe Abraham, a danie mięsne Damian Mazurowski z Kubickiego oraz Przemek Woźny z Gård Taste Scandinavian Gdynia. O deser zadba cukiernik Patryk Szczepański z Pure Sugar.


Kolacja odbędzie się w restauracji Stadionu Energa Gdańsk. Więcej zdjęć (2)

Kolacja odbędzie się w restauracji Stadionu Energa Gdańsk.

fot. Iwona Kowalska

Kolacja odbędzie się w restauracji Stadionu Energa Gdańsk.

fot. Iwona Kowalska

- Naszym celem jest dzielenie się smakiem i kulinarną pasją, integrowanie tutejszych szefów kuchni i promowanie trójmiejskiej gastronomii oraz przede wszystkim wsparcie szczytnego celu, jakim jest Serce do Garów - dodaje Abraham.
Dlatego też podczas kolacji przeprowadzone zostaną różne licytacje. Będzie można wygrać m.in. vouchery do restauracji i hoteli, bluzę kucharską z autografami szefów kuchni, kosz serów z małej mleczarni Radostowskie Rarytasy czy zestaw piwa od browaru rzemieślniczego AleBrowar, czy atrakcję "Szef w domu", w ramach której wybrany szef kuchni ugotuje dla wygranych specjalną kolację w ich własnej kuchni.

Bilety kosztują 280 zł od osoby i można je nabyć w restauracjach: Petit Paris, Fino, Biały Królik, Kubicki czy Eliksir lub pod adresem sercedogarow@gmail.com. Kolacja odbędzie się 16 listopada w restauracji na Stadionie Energa Gdańsk.

Opinie (18) 10 zablokowanych

  • (2)

    A jak wygrać zaproszenie ?!

    • 3 6

    • zapłacić 280 zł/os

      i kolacja jest twoja

      • 2 0

    • Pierwszy warunek

      Trzeba umieć czytać.

      • 9 1

  • A gdzie jest Jacek Fedde (2)

    zawsze był a w tym roku ??

    • 5 2

    • Jacek F (1)

      Podobno na "wczasach"..

      • 0 0

      • Naprawdę?Co się stało?

        Coś poważnego ma na sumieniu?

        • 0 0

  • A Jaxdk Fedde nie gotuje w tej edycji?? Zawsze byl z Fedde Bistro. (4)

    ?

    • 1 3

    • (3)

      Jacek,jeszcze długo nie będzie gotował ;)

      • 2 1

      • A jednak moze gotuje....Albo roznosi szamke, trzeba by popytac

        Tu i tam....

        • 0 2

      • a można wiedzieć coś więcej?

        • 0 2

      • A skąd wiesz ze nie gotuje ?

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Ser z Rostowskich Rarytasów i pieczywo

Ser z Rostowskich Rarytasów i pieczywo

fot. Edyta Steć

Małgorzata Marmajewska

Małgorzata Marmajewska

Paweł Wątor

Paweł Wątor

Przystawka ciepła: gęś / brukiew / pomarańcza

Przystawka ciepła: gęś / brukiew / pomarańcza

Ale Browar

Ale Browar

Goście

Goście

Tomasz Galiński

Tomasz Galiński

Beata Komorek

Beata Komorek

Biała czekolada z jałowcem i pomarańczą

Biała czekolada z jałowcem i pomarańczą

fot. Edyta Steć

Dzik z ziemniaczano-kasztanowym puree, śliwką, topinamburem, selerem i podgrzybkowym rosołem

Dzik z ziemniaczano-kasztanowym puree, śliwką, topinamburem, selerem i podgrzybkowym rosołem

fot. Edyta Steć

Fartuchy

Fartuchy

 Tomasz Koprowski

Tomasz Koprowski

Islet

Islet

Amuse-bouche: trufla z dyni / mus z dzikiej róży / czekolada

Amuse-bouche: trufla z dyni / mus z dzikiej róży / czekolada

Przystawka zimna: wołowina / jesiotr / chrzan

Przystawka zimna: wołowina / jesiotr / chrzan

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

fot. Edyta Steć

Wino

Wino

fot. Edyta Steć

Tomasz Galiński

Tomasz Galiński

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Philippe Abraham

Philippe Abraham

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Przystawka zimna: wołowina / jesiotr / chrzan

Przystawka zimna: wołowina / jesiotr / chrzan

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

Pieczywo z piekarni Nowy Chleb

Pieczywo z piekarni Nowy Chleb

fot. Edyta Steć

fot. Edyta Steć

fot. Edyta Steć

Amuse-bouche: trufla z dyni / mus z dzikiej róży / czekolada

Amuse-bouche: trufla z dyni / mus z dzikiej róży / czekolada

fot. Edyta Steć

Amuse-bouche: trufla z dyni / mus z dzikiej róży / czekolada

Amuse-bouche: trufla z dyni / mus z dzikiej róży / czekolada

fot. Edyta Steć

Tomasz Galiński i Karolina Saks

Tomasz Galiński i Karolina Saks

fot. Edyta Steć

Paweł Wątor

Paweł Wątor

fot. Edyta Steć

Marcin Popielarz

Marcin Popielarz

fot. Edyta Steć

Kucharze

Kucharze

fot. Edyta Steć

Przystawka zimna: wołowina / jesiotr / chrzan

Przystawka zimna: wołowina / jesiotr / chrzan

fot. Edyta Steć

Marta Kłos i Eliza Hałas

Marta Kłos i Eliza Hałas

fot. Edyta Steć

Przystawka ciepła: gęś / brukiew / pomarańcza

Przystawka ciepła: gęś / brukiew / pomarańcza

fot. Edyta Steć

fot. Edyta Steć

Wino

Wino

fot. Edyta Steć

Harley-Davidson

Harley-Davidson

fot. Edyta Steć

Zupa: connsomme / ravioli / dynia / borowik

Zupa: connsomme / ravioli / dynia / borowik

fot. Edyta Steć

fot. Edyta Steć

Tomasz Galiński

Tomasz Galiński

fot. Edyta Steć

fot. Edyta Steć

Goście

Goście

fot. Edyta Steć

fot. Edyta Steć

fot. Edyta Steć

fot. Edyta Steć

Danie rybne: golec z zielenicy / ziemniaki mus z oliwą koprową / holandaise na maśle rakowym / kawior z pstrąga / koper włoski / pomidory z oliwą estragonową / trybula

Danie rybne: golec z zielenicy / ziemniaki mus z oliwą koprową / holandaise na maśle rakowym / kawior z pstrąga / koper włoski / pomidory z oliwą estragonową / trybula

fot. Edyta Steć