9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 lutego 2020 (artykuł sprzed 1 roku)
Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
Sonda: Pizza z ananasem czy bez?

Ten dzień - 9 lutego - powinni kojarzyć wszyscy wielbiciele pizzy. To właśnie wtedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zebraliśmy dla was miejsca, w którym spróbujecie wyśmienitych pizz w Trójmieście. Podpytaliśmy również, co sprawia, że niemal każdy uwielbia to danie oraz przeprowadziliśmy sondę uliczną i zapytaliśmy, czy lepsza jest pizza z ananasem czy bez?



Wszystkie pizzerie w Trójmieście


Święto pizzy to okazja, żeby wyjść ze znajomymi na ulubioną pizzę (lub nawet kilka). Miejsc, gdzie można ją zjeść, w Trójmieście nie brakuje.

Za co kochamy ten cienki placek z dodatkami?

- Naszym zdaniem pizza jest gastronomicznym fenomenem z dwóch powodów. Pierwszym, bezdyskusyjnym jest to, że naprawdę niewiele jest osób, które wprost stwierdzą, że pizzy nie lubią. Drugi jest taki, że pizza to danie bardzo uniwersalne i niezobowiązujące. Można ją jeść zarówno solo w ramach lunchu, jak i na rodzinnej imprezie, na randce ze swoją drugą połówką czy nawet na spotkaniu biznesowym, i to w zasadzie o każdej porze dnia. Świetnie komponuje się zarówno z napojami bezalkoholowymi, jak i piwem czy winem. Do tego wybór dodatków jest tak szeroki, że każdy może znaleźć coś dla siebie - mówią Karolina i Jakub Januszewscy z pizzerii Włoszczyzna.

Imprezy z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście


Pinsa, z truflami i prawdziwa neapolitańska



Podstawą dobrej pizzy jest ciasto i sposób jego wyrabiania. Dla wielbicieli prawdziwej, neapolitańskiej pizzy swoje drzwi otwiera Pizza Napoli w Gdańsku.

- Sekretem prawdziwej pizzy neapolitańskiej jest to, aby robić ją tak, jak zawsze była robiona. Jako pierwsi na Pomorzu skończyliśmy kurs Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) i wyrabiamy pizzę zgodnie z kodeksem Associazione Verace Pizza Napoletana. Kochamy pizzę za smak i autentyczność. W naszym menu mamy prawdziwe smaki prosto z Neapolu, np. pizza campania z mozzarelli z mleka bawolego i pomidorów san marzano, salsiccia friarelli z kiełbasą salsiccia i brokułami neapolitańskimi. Pizzę wypiekamy tradycyjną metodą w piecu opalanym drewnem w temperaturze 440-460 st. C - mówi Damian Krzoska z Pizza Napoli.

Promocje z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście


Klasykę gatunku znajdziemy również w restauracji Ostro, znajdującej się na Długim Pobrzeżu. Postawcie na najprostsze smaki, Margherita lub Regina, a zobaczycie, że same się obronią. Znajduje się tutaj również szeroki wybór win, a w menu znajdziecie sugestie, które wino najlepiej pasuje do wybranej przez was pizzy.

Ranking: Najlepsze pizzerie w Trójmieście

Z myślą o wszystkich przywiązanych do tradycji nie sposób pominąć Pizzerii Gdynianka, która legendarną już pizzę serwuje od 1987 roku. Pulchne ciasto polane sosem, z serem i dodatkami. Nic jej więcej nie potrzeba.

Również w Gdyni na ul. Abrahama mieści się Pizzeria Francesco. Na zachętę podamy dwie pizze: Simone z zapiekanymi pomidorami i grillowanym bakłażanem oraz Formaggio, ale w wersji z aż pięcioma serami. Plusem są atrakcyjne ceny. Na oryginalnej włoskiej mące i dodatkach z Włoch powstają pizze w Viva La Pizza znajdującej się także w Gdyni.

Będąc na Morenie, zajrzyjcie do niewielkiej Pizzeri di Amadeo, w której pizze wychodzą z pieca opalanego drewnem. W menu jest 15 placków, raczej klasyków, z których każdy powinien znaleźć swojego ulubieńca.

1
miejsce: Pizzerie
w rankingu Pizzerie
Na Okrągło
Gdańsk, Stanisława Wyspiańskiego
9.1/10
+ Oceń


Trochę inaczej, czyli autorska pizza pinsa, serwowana jest w lokalu Chianti Grill Bar z Sopotu. Co to takiego?

- Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy Chianti Grill Bar przez cały dzień będzie promowało swoją jedyną w Trójmieście pizzę Pinsa. Pinsa powstaje z zupełnie innych produktów, w zupełnie innym procesie produkcyjnym. Ciasto zawiera mniej oliwy niż tradycyjna pizza, za to więcej wody. Zawiera też zakwas chlebowy, który podnosi walory smakowe nadające naturalny smak dawnego chleba. Maurycy Chodorowski, właściciel Chianti, będzie przez cały dzień obecny na miejscu i będzie opowiadał o procesie produkcji pinsy, który jest bardzo czasochłonny - zapewnia Joanna Stefaniak-Mroczek, marketing manager.
Pizza w Aioli Więcej zdjęć (6)

Pizza w Aioli

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Pizza w Aioli

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

W pizzerii Tutam we Wrzeszczu znajdziecie pizzę z łososiem, mascarpone i szpinakiem. Dla wielbicieli wyszukanych smaków jest też pizza z pastą z czarnych trufli. 9 lutego serwowana tu będzie także specjalna pizza: pizza Burrata, czyli pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, rukolą, parmezanem i oliwą extra virgin, a na to po upieczeniu kulka burraty (ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany). Dla wegan proponowana jest pizza Puttanesce, czyli pizza z sosem pomidorowym, oregano, czosnkiem, kaparami, oliwkami i pietruszką.

Czytaj też: Różne wcielenia pizzy w Trójmieście

Zarówno w Gdańsku, jak i w Sopocie możecie znaleźć kilka lokali sieci pizzerii Sempre. Poruszając się po typowych trasach spacerowych, lokal zawsze będzie wam po drodze. Prosciutto e funghi, Salami Picante, Caprocciosa, Verde czy Di Parma - innymi słowy wszystkie pizze, o których teraz myślicie, są tam dostępne.

Jedną z najciekawszych autorskich pozycji w pizzerii Włoszczyzna jest pizza z roszponką, kozim serem, prosciutto crudo i konfiturą z borówek. Natomiast najczęściej wybieraną przez gości lokalu jest pizza z salami piccante, pastą truflową, mascarpone, pieczoną papryką i rukolą.
Czy jadasz pizzę z ananasem?
48%

nie, nigdy, to wbrew zasadom!

20%

tak, to moja ulubiona pizza

32%

tak, bo mi to obojętnie, pizza to pizza

zakończona

łącznie głosów: 1015

Opinie (203) ponad 10 zablokowanych

  • Od siebie polecę (5)

    Szczerze , jeśli chodzi o Gdynię, to Czerwony piec. Dziękuję.

    • 38 15

    • Czerwony piec (2)

      W Gdańsku niestety jest niejadalna.
      Warto wybrać się z Gdańska do Gdyni

      • 8 1

      • W Gdyni też jest przereklamowany

        • 13 6

      • dokladnie, czrwony piec w Gdansku to masakra...

        ale inni wlasciciele. Natomiast dokladnie ta sama sytuacja jest z Maka i Kawa - w Gdyni jest przepyszna, a Metropolii jest drozej i naprawde kilka poziomow gorzej, chociaz tez dosc smacznie

        • 6 0

    • (1)

      Francesco chyba chciałeś napisać

      • 6 0

      • Raz Francesco, zawsze Francesco

        • 0 0

  • (6)

    Wszystko rzemieślnicze, autorskie, kraftowe, oryginalne itp. itd. Nie może być po prostu pizza? Po prostu piwo?

    • 69 11

    • (3)

      Jest. Kupą mrożoną pizzę w Biedronce i puszkę Volta i będziesz miał po prostu pizzę z po prostu piwem na swoim poziomie.

      • 16 26

      • A ty myślisz, a przynajmniej ci się zdaje że myślisz, iż ta pizza okraszona rzemieślnictwem i autorstwem.. (2)

        .. to jest w czymś lepsza niż zwykła pizza w normalnej pizzerii? Spróbuj kiedyś prawdziwej włoskiej pizzy, to ci się odechce tego autorskiego, rzemieślniczego placka drożdżowego z kupą zbędnych dodatków. Podstawą dobrej pizzy jest dobre ciasto, cała reszta to tylko dodatki.

        • 12 4

        • Aha... (1)

          Czyli najgorsza pizze we Włoszech jest lepsza niż jaka kolwiek w Polsce?
          Śmiała teoria...

          O ile się zgodzę ze stwierdzeniem że nadużywane jest słowo Rzemieślnicza, to nie ma tak źle i wiele miejsc serwuję pizzę której by nie powstydziłby się neapolitanczyk.

          • 7 4

          • No jadłem kilkadziesiąt pizzy we Włoszech i każda była dobra, moim zdaniem to kwestia dobrej jakości składników i dodatków. To troche tak, jak z kawą, świetną kawę we Włoszech wypijesz prawie wszedzie za 1-1,5 euro

            • 0 0

    • Zapomniałeś jeszcze dodać : kultowe...

      • 12 2

    • Pizza i pizza, do znudzenia. Czemu ludzie zwariowali na punkcie pizzy? Jest tyle dobrych potraw do wyboru.

      • 2 0

  • Ananas na pizzy (3)

    Hawajska jest najlepsza :-)

    • 54 45

    • Zdecydowanie! :-)

      • 10 5

    • (1)

      Hawajska + brzoskwinie. Małmazja.

      • 5 6

      • i szynka

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.