Dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu. Gdzie go zjemy w Trójmieście?

13 maja 2022, 16:15
Magdalena Raczek
13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto skosztować tej niezwykle popularnej pasty? W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach. Więcej zdjęć (15)

13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto skosztować tej niezwykle popularnej pasty? W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach.

fot. atlasfoto/ 123rf.com

13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto skosztować tej niezwykle popularnej pasty? W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach.

fot. atlasfoto/ 123rf.com

Ta delikatna, a zarazem wyrazista pasta do smarowania, występująca czasem również w roli sosu lub dipu, znana jest obecnie na całym świecie i z roku na rok rośnie jej popularność. Hummus - bo to o nim mowa - to potrawa, którą można zjeść w wielu wydaniach. Dziś, 13 maja, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto jej skosztować. W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach. Podpowiadamy gdzie.



Sprawdź najlepsze restauracje w Trójmieście



Hummus w wersji tradycyjnej przygotowuje się z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, czosnku oraz soku z cytryny lub limonki. Pochodzi prawdopodobnie z kuchni bliskowschodniej, lecz rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej rozpowszechniły go na całym świecie, m.in w krajach europejskich, w tym również w Polsce. Poza klasycznym wydaniem hummus można zjeść także w innych odsłonach: z suszonymi pomidorami, z papryką, z burakami, z dynią, z awokado albo jeszcze inaczej.

Jak zrobić hummus?



Hummus jest bardzo łatwy do przygotowania, jednak istnieją różne tajniki, dzięki którym udaje się zrobić pastę delikatną, gładką i kremową.

- Hummus jest bardzo prosty do przygotowania, google daje kilka milionów prawie takich samych przepisów, ale jest kilka zasad koniecznych do spełnienia, aby idealny humus się udał. Oto one: ciecierzyca nigdy nie może być z puszki - gotowana samemu ma inny smak i strukturę. Przyprawy i dodatki muszą być świeże - prawdziwy sok z cytryny, świeże chili, idealnie jest na świeżo zmielić przyprawy, a w szczególności kumin, to nadaje zupełnie innego aromatu, dobrej jakości oliwa z oliwek. Nie należy bać się wody z gotowania ciecierzycy - dawać jej więcej niż się wydaje, że potrzeba, bo ciecierzyca pęcznieje i wchłania tę wodę, a za mało płynu to twardy glut zamiast aksamitnej pasty. Ważny jest też mocny blender, najlepiej kielichowy, żeby struktura była kremowa i bez grudek - zdradza Aleksandra Pietrosiuk z Babette - pracownia zupy i chleba.

Hummus buraczany w BabetteMapka



Najbardziej klasyczne wydanie hummusu to takie w postaci pasty do smarowania chleba, do pity lub innego pieczywa. W Babette są serwowane oraz sprzedawane zapasteryzowane w słoiczkach dwa rodzaje humusu: klasyczny i buraczany.

- Klasyczny zawsze cieszy się zainteresowaniem, ale języczkiem u wagi jest ten buraczany, bo robimy go jak nigdzie indziej - z samych pieczonych buraków, bez wypełniacza w postaci ciecierzycy! Jest więc niesamowicie buraczany, wyrazisty w smaku, krwisto-bordowy, a składa się tylko z pieczonych buraków, tahiny, cytryny, czosnku i przypraw, w tym dużo kuminu - mówi Aleksandra Pietrosiuk.

Hummus daktylowy w Nie/mięsnymMapka



Z kolei w Nie/mięsnym zjemy m.in klasyczny hummus z falaflem, czyli chrupiącymi kotlecikami z ciecierzycy, sosem tahini i mango czy też z grillowanymi warzywami: papryką, cukinią i bakłażanem, granatem i ziołami, ale dostaniemy tu również inne wydanie tego dania. Hummus daktylowy (z dodatkiem daktyli), hummus z zatarem (bliskowschodnią przyprawą) i orzechami: nerkowca, włoskimi, ziemnymi i płatkami migdałów, a także hummus sezonowy z pieczonym czosnkiem i pasternakiem, chutney śliwkowo-cebulowy z dodatkiem chipsów z pasternaka i topinamburu, ziołami i oliwą.

Hummus z guacamole i nachosami w HummuslandMapka



W daniach z hummusem specjalizuje się Hummusland, serwujący izraelski street food i działający w klubie 100cznia. Zjemy tu m.in hummus z guacamole i nachosami, lekko pikantny hummus orzechowy, chrzanowy, marchwiowy, dyniowy, paprykowy, pomidorowy i wiele innych wersji. A ponadto dostaniemy tutaj egzotyczne i izraelskie wrapy, smakowite burgery, mezze i kebaby, bo nie samym hummusem człowiek żyje, jak przekonują właściciele tej knajpy.

A jeśli najbardziej lubicie pałaszować w swoich czterech ścianach, to na pewno warto zaopatrzyć się słoiczek (albo od razu kilka) pasty z ciecierzycy lub innego zdrowego smarowidła w Gdańskim SpichlerzuMapka, który jest sklepem z tradycyjną i naturalną żywnością.
Jaki hummus lubisz najbardziej?
51%

klasyczny do smarowania na pieczywie

5%

buraczany

10%

pomidorowy, dyniowy itp.

25%

z falaflem i pitą jako dodatek

9%

inny

zakończona

łącznie głosów: 283

Opinie wybrane


wszystkie opinie (47)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.