Ta delikatna, a zarazem wyrazista pasta do smarowania, występująca czasem również w roli sosu lub dipu, znana jest obecnie na całym świecie i z roku na rok rośnie jej popularność. Hummus - bo to o nim mowa - to potrawa, którą można zjeść w wielu wydaniach. Dziś, 13 maja, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto jej skosztować. W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach. Podpowiadamy gdzie.
Sprawdź najlepsze restauracje w Trójmieście
Hummus w wersji tradycyjnej przygotowuje się z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, czosnku oraz soku z cytryny lub limonki. Pochodzi prawdopodobnie z kuchni bliskowschodniej, lecz rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej rozpowszechniły go na całym świecie, m.in w krajach europejskich, w tym również w Polsce. Poza klasycznym wydaniem hummus można zjeść także w innych odsłonach: z suszonymi pomidorami, z papryką, z burakami, z dynią, z awokado albo jeszcze inaczej.
Jak zrobić hummus?
Hummus jest bardzo łatwy do przygotowania, jednak istnieją różne tajniki, dzięki którym udaje się zrobić pastę delikatną, gładką i kremową.
- Hummus jest bardzo prosty do przygotowania, google daje kilka milionów prawie takich samych przepisów, ale jest kilka zasad koniecznych do spełnienia, aby idealny humus się udał. Oto one: ciecierzyca nigdy nie może być z puszki - gotowana samemu ma inny smak i strukturę. Przyprawy i dodatki muszą być świeże - prawdziwy sok z cytryny, świeże chili, idealnie jest na świeżo zmielić przyprawy, a w szczególności kumin, to nadaje zupełnie innego aromatu, dobrej jakości oliwa z oliwek. Nie należy bać się wody z gotowania ciecierzycy - dawać jej więcej niż się wydaje, że potrzeba, bo ciecierzyca pęcznieje i wchłania tę wodę, a za mało płynu to twardy glut zamiast aksamitnej pasty. Ważny jest też mocny blender, najlepiej kielichowy, żeby struktura była kremowa i bez grudek - zdradza Aleksandra Pietrosiuk z Babette - pracownia zupy i chleba.
Hummus buraczany w Babette
Najbardziej klasyczne wydanie hummusu to takie w postaci pasty do smarowania chleba, do pity lub innego pieczywa. W Babette są serwowane oraz sprzedawane zapasteryzowane w słoiczkach dwa rodzaje humusu: klasyczny i buraczany.
- Klasyczny zawsze cieszy się zainteresowaniem, ale języczkiem u wagi jest ten buraczany, bo robimy go jak nigdzie indziej - z samych pieczonych buraków, bez wypełniacza w postaci ciecierzycy! Jest więc niesamowicie buraczany, wyrazisty w smaku, krwisto-bordowy, a składa się tylko z pieczonych buraków, tahiny, cytryny, czosnku i przypraw, w tym dużo kuminu - mówi Aleksandra Pietrosiuk.
Hummus daktylowy w Nie/mięsnym
Z kolei w Nie/mięsnym zjemy m.in klasyczny hummus z falaflem, czyli chrupiącymi kotlecikami z ciecierzycy, sosem tahini i mango czy też z grillowanymi warzywami: papryką, cukinią i bakłażanem, granatem i ziołami, ale dostaniemy tu również inne wydanie tego dania. Hummus daktylowy (z dodatkiem daktyli), hummus z zatarem (bliskowschodnią przyprawą) i orzechami: nerkowca, włoskimi, ziemnymi i płatkami migdałów, a także hummus sezonowy z pieczonym czosnkiem i pasternakiem, chutney śliwkowo-cebulowy z dodatkiem chipsów z pasternaka i topinamburu, ziołami i oliwą.
Hummus z guacamole i nachosami w Hummusland
W daniach z hummusem specjalizuje się Hummusland, serwujący izraelski street food i działający w klubie 100cznia. Zjemy tu m.in hummus z guacamole i nachosami, lekko pikantny hummus orzechowy, chrzanowy, marchwiowy, dyniowy, paprykowy, pomidorowy i wiele innych wersji. A ponadto dostaniemy tutaj egzotyczne i izraelskie wrapy, smakowite burgery, mezze i kebaby, bo nie samym hummusem człowiek żyje, jak przekonują właściciele tej knajpy.
A jeśli najbardziej lubicie pałaszować w swoich czterech ścianach, to na pewno warto zaopatrzyć się słoiczek (albo od razu kilka) pasty z ciecierzycy lub innego zdrowego smarowidła w Gdańskim Spichlerzu
Opinie wybrane
-
2022-05-13 16:55
Tahini przede wszystkim musi być. To klasyczny przepis. (2)
Dodatkowo czosnek. Najlepszy zrobiony w domu, bo w tych że sklepu tahini jak na lekarstwo, bo jest drogie.
- 18 2
-
2022-05-14 00:07
nam słoik za 16 starcza na 2 miechy (1)
- 4 1
-
2022-05-14 11:29
Dla wytwórcy widać za drogie
- 0 0
-
2022-05-13 19:09
Czy to tylko zbierzność nazwy? (2)
Humus
"Humus jest wierzchnią, najbardziej urodzajną warstwą ziemi. Powstaje z rozkładu resztekHumus
"Humus jest wierzchnią, najbardziej urodzajną warstwą ziemi. Powstaje z rozkładu resztek organicznych (na przykład obumarłych roślin), zawiera więc próchnicę. To z niego rośliny czerpią związki pokarmowe. Podglebie zwane martwicą to warstwa leżąca tuż pod humusem."- 13 8
-
2022-05-13 23:04
Taka sama jak między zbierzność a zbieżność. Niby tak samo się wymawia ale po tym jak ktoś pisze można ocenić wykształcenie.
- 8 1
-
2022-05-16 16:11
a
fu
- 0 0
-
2022-05-13 18:55
kiedyś w Polsce jedli brukiew (1)
to taki nasz humus
- 29 2
-
2022-05-14 01:05
Obawiam sie ze niedlugo bedziemy znow jesc brukiew
- 6 2
wszystkie opinie (47)
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.