stat

Festiwal kawy pełen smaków, aromatów i przydatnej wiedzy

11 sierpnia 2019, 8:00
Ewa Palińska

Co wpływa na to, jaki smak i aromat ma kawa? Jakie są metody jej parzenia? Jak prawidłowo przygotować i podać kawę? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z niełatwą sztuką przygotowywania "małej czarnej" możemy uzyskać podczas Festiwalu kawy, który w sobotę i niedzielę odbywa się w Plenum przy Ulicy Elektryków. W programie znajdują się liczne pokazy, szkolenia i konkursy, a także "cuppingi" - specjalne degustacje, podczas których sprawdza się i ocenia smak kawy.



Parzenie kawy to sztuka, a na jej smak i aromat wpływa wiele czynników. Mieli okazję się o tym przekonać ci, którzy w sobotę odwiedzili Festiwal kawy na Ulicy Elektryków. Na przeszło 20 stoiskach zaprezentowano to, co w sposób bezpośredni bądź pośredni ma związek z kawą - od nowoczesnych ekspresów poprzez designerskie akcesoria, aż po przekąski i słodkie wypieki.

Wydarzenie zapowiadaliśmy w kalendarzu imprez oraz cyklu Planuj tydzień - czytaj w każdy czwartek o godz. 10


Największymi gwiazdami imprezy byli bariści, którzy nie tylko przygotowywali i serwowali kawę, ale także dzielili się cenną wiedzą na jej temat. Można było posmakować różnych rodzajów kaw, parzonych różnymi metodami, a po dokonaniu oceny kupić sobie tę, która smakowała nam najbardziej.

- Zaskoczyło mnie, że ta sama kawa parzona metodą przelewową smakowała zupełnie inaczej, niż parzona w ekspresie ciśnieniowym - opowiadała jedna z osób odwiedzających targi. - Moim zdaniem największą wartością tej imprezy jest możliwość porozmawiania z różnymi baristami. Uważałam siebie za wielkiego znawcę kawy, a tutaj okazało się, że sporo nauki jeszcze przede mną.

Kawy, w które mogliśmy się zaopatrzyć na stoiskach wystawców, nie miały wiele wspólnego z tymi sprzedawanymi masowo.

- Kiedy kupujemy jajka zwracamy uwagę na to, żeby były świeże, bo inaczej po zjedzeniu możemy się rozchorować. Z kawą jest podobnie - jeśli zależy nam na tym, aby smak i aromat był jak najlepszy, kupujmy kawę świeżą, a więc świeżo paloną. Ta, którą ja mam dzisiaj ze sobą, była palona 2 dni temu - opowiadał podczas swojego "cuppingu" Łukasz Stępniak, barista z Java Coffee Roasters.
Cupping to specjalna technika degustacji kawy, w której profesjonalnie określa się rodzaj smaku i aromatu kawy, porównując ze sobą jej różne rodzaje. W kilku filiżankach tej samej wielkości parzy się różne kawy (gramatura kawy i czas parzenia są takie same w przypadku każdej z nich). Po zaparzeniu zbiera się powstałą piankę i przechodzi do degustacji, która odbywa się w szczególny sposób. Kawę próbuje się z łyżeczki, charakterystycznym głośnym siorbaniem. Chętnych do wzięcia udziału w takich cuppingach podczas Targów kawy nie brakowało.

W ramach imprezy odbył się również konkurs dla baristów. Uczestnicy otrzymali za zadanie perfekcyjną realizację konkretnego zamówienia, a więc przygotowanie konkretnej kawy i podanie jej osobie zamawiającej. Walka była zaciekła, a kryteria oceny wysokie, bo grono jurorów zasilili ci, którzy na temat sztuki parzenia kawy wiedzę mają ogromną, m.in. Damian Burgess, główny szkoleniowiec Caffe Vergnano.

Ogromną zaletą Targów kawy jest "strefa relaksu" - miejsce, w którym pomiędzy kolejnymi degustacjami można przekąsić ciastko, zjeść większy posiłek czy po prostu spędzić czas na rozmowie z pasjonatami kawy. Zainteresowanie imprezą było spore, jednak dzięki stałej rotacji zwiedzających, z dostępem do ekspertów czy wystawców nie było problemu.