Festiwal najlepszych restauracji w Trójmieście

26 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 1 roku)
Łukasz Stafiej

Najbardziej eleganckie restauracje z Trójmiasta przygotują dwa popisowe menu składające się z pięciu dań w cenie 129 zł. W trwającym do 11 września festiwalu Fine Dining Week bierze udział dziewięć lokali, w tym sopocka Słona Woda, którą przedpremierowo odwiedziliśmy.



Fine Dining Week to ekskluzywna odsłona popularnego festiwalu Restaurant Week. Biorą w niej udział lokale z wyższej półki, których szefowie kuchni przygotowują specjalne dwa menu degustacyjne, każde składające się z pięciu dań.

Goście rezerwują stoliki przez internet i w wybranym terminie odwiedzają restaurację. Koszt: 129 zł od osoby, czyli mniej więcej o połowę mniej niż regularna cena podobnych zestawów degustacyjnych.

- To celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów - od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Szefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie - informuje Tomasz Chądzyński, trójmiejski koordynator imprezy.

Nowe lokale w Trójmieście


Podczas tegorocznej, drugiej edycji festiwalu swoje umiejętności zaprezentują szefowie kuchni z dziewięciu trójmiejskich restauracji: Mercato, Rada Miasta, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Nowy Świat, Restauracja Autorska Pasjami, Fino, Majolika oraz Słona Woda. To ostatnie miejsce mieliśmy okazję odwiedzić i przedpremierowo spróbować obu festiwalowych kart.

Na początek ważna informacja: oba festiwalowe zestawy w Słonej Wodzie zawierają mięso albo ryby, żadne z dań nie jest potrawą roślinną. Nie jest to jednak regułą, a wręcz wyjątkiem - większość lokali biorących udział w imprezie przygotowało menu i dla mięsożerców, i dla wegan.

Festiwal Fine Dining Week w Trójmieście


W obu kartach dominują smaki morskie, ale po "Menu A" powinny sięgnąć osoby szukające rzadziej spotykanych na talerzach składników. To w nim znajdziemy np. ceviche z przegrzebków marynowanych w rokitniku, grasicę, bardzo intensywne w smaku bisque rakowe z dodatkiem whisky i porto czy - zdecydowanie najlepsze danie w obu kartach - krwisty comber z jelenia z sosem czekoladowym, śliwkami i jałowcem.

Na "Menu B" składają się mniej wymagające połączenia smakowe i raczej znane z codziennych talerzy składniki, co nie oznacza, że są to kompozycje banalne. Maślana kałamarnica w towarzystwie pełnego smaku pieczonego selera to główny bohater tej karty. Cappuccino z kalafiora zapada w pamięć dzięki piance z palonego masła i niespodziance w postaci wędzonego pstrąga, a ryż z jabłkami zaskakuje formą.

Szef kuchni Słonej Wody, Marcin Babiarz: - Starałem się połączyć w obu kartach polskie smaki z francuskimi technikami, choć oczywiście nie brakuje drobnych akcentów z kuchni innych krajów.
Wizytę w Słonej Wodzie oraz ośmiu pozostałych festiwalowych restauracjach w ramach Fine Dining Week można zarezerwować tutaj. Impreza potrwa do 11 września.
Ile zazwyczaj wynosi twój rachunek w restauracji?
22%

do 50 zł

40%

do 100 zł

31%

100-200 zł

7%

powyżej 200 zł

zakończona

łącznie głosów: 1063