- 1 Kanapki górą. Co jeszcze jemy na śniadanie? (13 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Food trucki opanowały dziedziniec przy Forum Gdańsk
Po długiej kulinarnej przerwie ruszył sezon na food trucki. Przez cały weekend w godz. 12-20 (w sobotę do 21) na dziedzińcu przy Forum Gdańsk na miłośników kuchni ulicznej czeka 17 barobusów. Poza ofertą gastronomiczną, organizatorzy przygotowali także strefę relaksu, zawody kulinarne, konkurs z nagrodami i grę terenową dla rodzin. Wstęp wolny. Ceny od ok. 10 do 40 zł.
Kochasz jeść i gotować? Te imprezy mogą cię zainteresować
Chińskie bułeczki bao, kuchnia meksykańska, gruzińskie pierogi, makarony z woka, langosze, serowe tosty, burgery, pastrami czy belgijskie frytki - po długiej kulinarnej przerwie ruszył sezon na food trucki. Nie przeszkodził nawet deszcz - imprezy pod gołym niebem, zwłaszcza nad morzem w okresie wiosennym, to zawsze pogodowa ruletka. W sobotę, po porannych opadach, pogoda z godziny na godzinę poprawiała się, co prawdopodobnie wpłynęło na przyzwoitą frekwencję na Festiwalu Smaków Food Trucków, który odbywa się na dziedzińcu przy Forum Gdańsk . W porze obiadowej coraz liczniej zaczęli przybywać tu zgłodniali uczestnicy wydarzenia: grupy przyjaciół, rodziny z małymi dziećmi oraz rowerzyści.
Gdzie zjeść? Przewodnik po trójmiejskich lokalach
Festiwal - ze względu na liczbę food trucków - jest niewielkim wydarzeniem. Na górnym tarasie przy centrum handlowym zaparkowało ok. 17 barobusów, m.in.: Kultowe Zapiekanki, Belgijki, Jack Burger, Pan Baozi, Chinkali, Arizona Pastrami, Beef'N'Roll, Węgierska Fabryczka i Wok Gang. Przestrzeń dla food trucków była ograniczona, ale duża rotacja uczestników sprawiała, że nawet w porze obiadowej (w godz. 13-14) można było znaleźć wolne miejsce przy stołach, na ławkach czy leżakach i w spokoju cieszyć się posiłkiem. Również przy food truckach, czekając na złożenie zamówienia i odbiór dania, zachowywano bezpieczny dystans z innymi uczestnikami wydarzenia.
Smaki z całego świata
Mimo niewielkiej, jak na takie wydarzenie, liczby food trucków, nie można narzekać na brak wyboru. Choć obyło się bez kulinarnych zaskoczeń - na dziedziniec galerii handlowej zjechały w większości dobrze znane w Trójmieście barobusy, ich oferta jest różnorodna i inspirowana kuchniami z różnych części świata, a przez to każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie.
Oprócz klasyków kuchni ulicznej, takich jak: burgery (22-28 zł), belgijskie frytki (9/14 zł) oraz zapiekanki (15-25 zł), znajdziemy tu też kilka ciekawych propozycji, których nie powstydziłyby się dobre restauracje. W większości mobilnych lokali nie brakuje też opcji wege.
Naszą uwagę szczególnie zwróciły kanapki z szarpaną wieprzowiną podawane w rumianym pieczywie o uroczych nazwach np. "Mama świnka" czy "Wilczy apetyt" (19-39 zł), tosty z dużą ilością grillowanego sera i dodatków (18-26 zł) oraz zapiekane buły o nazwach amerykańskich miast z m.in. pastrami, karkówką, żeberkami, łososiem czy tofu (16-20 zł). Dużym zainteresowaniem cieszą się pierogi gruzińskie chinkali (28 zł), tradycyjne węgierskie langosze (22-28 zł), kanapki z pastrami (22-26 zł), burrito i quesadilla (28-29 zł). Nie brakuje też azjatyckich klasyków, takich jak: pierożki dim sum (22 zł), pad thai (25-32 zł) czy bardzo modne bułeczki bao z farszem (25 zł).
Zobacz także: Nowe lokale. Polskie steki, hiszpańskie tapasy, wegańskie burgery i orientalna shisha
Miłośnicy słodkości na pewno skuszą się na hiszpańskie churrosy (13/20 zł), świeże owoce w czekoladzie (7-14 zł) oraz lody rzemieślnicze (6 zł za porcję). Do popicia jest zaś orzeźwiająca lemoniada (12 zł) z rowerka "Wyciskamy" i piwo od browaru Amber.
Lista wszystkich food trucków, biorących udział w zlocie:
- Pan Baozi - chińskie bułeczki baozi,
- Wheel Meal - kuchnia meksykańska,
- Chinkali - gruzińskie pierogi,
- Arizona Pastrami - pastrami,
- Fragola - świeże owoce w czekoladzie,
- Beef'N'Roll - burgery,
- Węgierska Fabryczka - langosze,
- Wok Gang - makarony z woka,
- Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów,
- Food Cab - zapiekane buły,
- Fura Żarcia - serowe tosty,
- Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące,
- Jack Burger - burgery,
- Kultowe Zapiekanki - klasyka polskiego street foodu,
- Świnki Trzy - pulled pork,
- Churros Amigos - hiszpańskie churrosy,
- Para Buch - pierożki dim sum.
Czytaj też: Food trucki. Uliczne jedzenie na osiedlach
Nie tylko jedzenie
Festiwal Smaków Food Trucków to nie tylko jedzenie. Organizatorzy pomyśleli także o innych atrakcjach, kierowanych zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Przez cały czas trwania wydarzenia chwilę wytchnienia można znaleźć w strefie chilloutu - na uczestników czekają tu leżaki i muzyka. Dużo emocji i śmiechu dostarczają zawody jedzenia na czas - w sobotę odważni zmierzyli się z burgerami od Jack Burger, w niedzielę (godz. 14) na śmiałków czekać będzie walka z czasem i frytkami belgijskimi. Doskonałą zabawą dla całych rodzin jest gra terenowa (niedziela, godz. 15).
Odbywa się także głosowanie na najsmaczniejszego food trucka festiwalu - po spróbowaniu różnych dań można oddać swój głos na najlepszy barobus. Głosowanie odbywa się w namiocie organizatora (przy wejściu na teren wydarzenia) przez całą sobotę i w niedzielę do godz. 17.
Impreza w sobotę potrwa do godz. 21, z kolei w niedzielę food trucki będą działać od godz. 12 do godz. 20. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Festiwal Smaków Foodtrucków (5 opinii)
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2021-05-30 05:59
Higiena (3)
Mam pytanie do sanepid,u czy ktoś czyta gdzie tego tupu imprezy się odbywają ????
W środku miasta Gdańska przy ogólnym przyzwoleniu odbywa się festyn a gdzie minimum sanitarne- 30 51
-
2021-05-31 14:32
pewnie myjesz jajka przed gotowaniem
- 1 0
-
2021-05-30 18:15
zapewniam cie ze pracownicy food tracków (1)
napewno sa odpowiednio przygotowani
- 1 0
-
2021-05-31 12:28
Zapewniasz, ze przypuszczasz, iz na pewno powinni byc prawdopodobnie wlasciwie przygotowani?
Uspokoilem sie :)
- 1 0
-
2021-06-06 00:28
Byle okazja
i od dawna juz wciskają te obleśna tandetę jako wręcz wydarzenie nie z tego świata, kiedy za kiepskiej jakości niezdrowe pożywienie pasożyty zarabiają. Taniej kupić (nieświeże produkty z przecen) i drożej sprzedać. Większość tego społeczeństwa w ten oto sposób zarabia na życie. Żeby jeszcze jakaś jakość z tym szła w parze
- 1 0
-
2021-05-30 12:51
Do tego ludzie, którzy nie mają pojęcia o porządku (1)
Wszędzie gdzie pojawiają sie foodtracki to po takiej imprezie jest syf jakich mało.
Ważne aby zeżreć cokolwiek (o gustach nie dyskutuje) a w porządek ma się wbite. Sałaty, pomidory, ogórki itd są wszędzie bo dzicz nie potrafi normalnie zjeść.
Nie trzeba czekać do końca imprezy aby widzieć efekt.- 34 2
-
2021-05-30 20:54
Prawda
Takie niestety mamy społeczeństwo. Większość ludzi to buraki i chamy oraz idioci którzy myślą że wszystko im wolno i wszystko wypada nie mając najmniejszego pojęcia o kulturze osobistej. Ot takie polskie piekiełko.
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.