• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: szybki i prosty przepis na tuńczyka

Kamil Sadkowski
4 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy przepis, czyli stek z tuńczyka, to mocno aromatyczne danie i co ważne, łatwe i szybkie do przyrządzenia. Najnowszy przepis, czyli stek z tuńczyka, to mocno aromatyczne danie i co ważne, łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Dziwny czas, jednak życie nie zwalnia tempa i w cyklu "Gastrobanda" mamy coś wyjątkowego dla tych, którzy kochają proste rozwiązania z doskonałym smakiem. Smakosze ryb i steków nie będą zawiedzeni, ale nie będzie to nic w stylu surf and turf. Mięso tuńczyka z grilla i zimny aromatyczny sos to duet niemalże idealny o każdej porze roku. Kubki smakowe są na pewno ciekawe doznań, zatem zaczynamy zabawę w kuchni. Ostatnio polecałem wam przepis na pyszną i sycącą zapiekankę.



Lista produktów bez wątpienia zmusza do odwiedzenia miejsca, gdzie królują ryby i zioła. Na stek potrzebujemy mięso tuńczyka o grubości trzech centymetrów, ząbek posiekanego czosnku, sól i pieprz, jedną gałązkę rozmarynu i dwie łyżki oliwy.

Zimny sos to istna bomba witaminowa. Niezbędna będzie nać pietruszki (pęczek), oliwa extra vergine (jeden kubek), estragon (pęczek), trzy łyżki tartego chrzanu, jedna mała posiekana szalotka, dwie łyżki kaparów, jedna łyżka posiekanych listków tymianku, jedna łyżka octu winnego, jeden ząbek czosnku, sól i pieprz oraz dla podkręcenia smaku dwie łyżki posiekanego lubczyku.

  • Lista produktów bez wątpienia zmusza do odwiedzenia miejsca, gdzie królują ryby i zioła.
  • Na stek potrzebujemy mięso tuńczyka o grubości trzech centymetrów, ząbek posiekanego czosnku, sól i pieprz, jedną gałązkę rozmarynu i dwie łyżki oliwy.
  • Na stek potrzebujemy mięso tuńczyka o grubości trzech centymetrów, ząbek posiekanego czosnku, sól i pieprz, jedną gałązkę rozmarynu i dwie łyżki oliwy.
  • Na stek potrzebujemy mięso tuńczyka o grubości trzech centymetrów, ząbek posiekanego czosnku, sól i pieprz, jedną gałązkę rozmarynu i dwie łyżki oliwy.
  • Sos to istna bomba witaminowa. Będzie go dosyć sporo, więc jeżeli nie rozejdzie się zbyt błyskawicznie, to nadmiar będziecie mogli schować szczelnie zamknięty w lodówce do wykorzystania przy najbliższej okazji. Przekonacie się sami, że smakuje wyjątkowo z innymi rybami lub mięsem.
  • Mocno rozgrzewacie patelnię, idealnie, jeśli będzie grillowa. Smażycie stek dosyć szybko, dwie minuty z każdej strony wystarczą.
  • Stek musi być soczysty i różowy w środku, inaczej będzie jak płyta wiórowa, nie do jedzenia.
Zapowiada się mocno aromatycznie i co najważniejsze, będzie to szybka akcja kulinarna.
Tuńczyka nacieramy posiekanym rozmarynem i czosnkiem z oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem. Sosu będzie dosyć sporo, więc jeżeli nie rozejdzie się zbyt błyskawicznie, to nadmiar będziecie mogli schować szczelnie zamknięty w lodówce do wykorzystania przy najbliższej okazji. Przekonacie się sami, że smakuje wyjątkowo z innymi rybami lub mięsem.

Teraz mocno rozgrzewacie patelnię, idealnie, jeśli będzie grillowa. Smażycie dosyć szybko, dwie minuty z każdej strony wystarczą. Musi być soczysty i różowy w środku, inaczej będzie jak płyta wiórowa, nie do jedzenia.

Smak niewątpliwie zapamiętacie i będziecie chcieli się rozkoszować z kieliszkiem dobrego trunku. O ten aspekt jak zawsze zadbał Piotr ZastróżnyFestusa, ten as proponuje wam dwa trunki. Butelka Gustave Lorentz Pinot Noir Reserve 2017 (89 zł) lub Louis Jadot Domaine Clair Daü Rosé de Marsannay 2018 (99 zł).

Bawcie się na całego, nie tylko w kuchni. Nie jest ciężko pięknie żyć!

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (32)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane