- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (121 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
Gastrobanda: pomysł na pyszną jesienną zapiekankę
Jesień nieubłaganie puka do naszych drzwi i dzieli najlepszymi produktami o tej porze roku. Pogoda pozwala na spędzanie dłuższych chwil w kuchni, co może skutkować gotowaniem potraw w stylu... powolnym. Nie zmienia to faktu, że smak musi być wyjątkowy w przypadku letniego gotowania i jesiennej zadumy kulinarnej. W tym odcinku kulinarnego cyklu "Gastrobanda" polecam wam przepis na pyszne danie ze śliwek i dyni. Ostatnio przyrządzaliśmy cudowne szaszłyki z krewetek, które przypadły wam do gustu.
Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach
Śliwki i dynia to produkty, przy pomocy których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Dlatego chciałem, aby znalazły się jednocześnie w jednym posiłku. Przygotujemy zatem zapiekankę z ciasto filo z dynią i gęstym sosem śliwkowym. Lista produktów dosyć okazała, ale czego się nie robi dla tych przyjemnych chwil rozkoszowania się każdym kęsem.
Potrzebne będą:
- pół kilograma śliwek węgierek;
- dwie łyżki drobnych rodzynek;
- jedna mała czerwona cebula;
- kubek octu winnego;
- jedna łyżeczka gorczycy;
- pół łyżeczki płatków chilli;
- cztery łyżki cukru trzcinowego;
- jedna laska cynamonu;
- pół dorodnej dyni piżmowej;
- dwie łyżki oliwy;
- cztery łyżki pokruszonego sera feta;
- dwie łyżki suszonych pomidorów w oliwie;
- kilka dużych arkuszy ciasta filo;
- jedno jajko;
- jedna łyżka maku;
- łyżeczka papryki wędzonej;
- łyżeczka posiekanego tymianku;
- sól i pieprz.
Zatem zaczynamy gotowanie. Na początek gęsty śliwkowy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, następnie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Dodajemy ocet winny, gorczycę, chili, cukier, cynamon, rodzynki. Mieszamy wszystkie składniki na patelni i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na niskiej temperaturze. Co jakiś czas mieszamy, sos ma być gęsty.
Zabieramy się za przygotowanie farszu do zapiekanki. Dynię kroimy wzdłuż i wyciągamy pestki, układamy skórą do góry w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. C około 1 godziny (miąższ ma być bardzo delikatny). Kruszymy fetę, pomidory siekamy. Dynię studzimy i wyciągamy miąższ widelcem. Mieszamy dynię z fetą, suszonymi pomidorami, tymiankiem, papryką wędzoną, połową maku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kursy kulinarne w Trójmieście
Układamy dwa arkusze ciasta filo na posmarowanej oliwą blaszce i rozkładamy trzy łyżki farszu, następnie znowu ciasto filo i farsz. Powinno być kilka warstw. Układamy dwa arkusze na górę i smarujemy roztrzepanym jajkiem z makiem. Pieczemy w temp. 180 st. C około pół godziny. Ciasto powinno być delikatnie rumiane. Pałaszować można na ciepło, jak również zimno.
Taka zapiekanka z lekko kwaśno-ostrym sosem to idealne danie na jesienną pluchę. Kiedy już będziecie gotowi, aby umilić sobie spożywanie przy kieliszku dobrego wina, to Piotr Zastróżny z Festusa przygotował dla was propozycję nie do odrzucenia. Po prostu łobuz wie, co dobre i jak idealnie potrawa będzie smakowała z kieliszkiem wina.
Wybór padł na Gomez Cruzado Blanco 2018 Rioja Hiszpania, cena 69 zł, oraz Bodegas Menade Sauvignon Blanc 2019 Rueda Hiszpania - 59 zł. Z takimi trunkami wszystko staje się łatwiejsze.
Nie dajcie się jesiennej zadumie, niech dobry smak zawsze będzie z wami.
O autorze
Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.
Miejsca
Opinie (31) 5 zablokowanych
-
2020-10-02 12:32
zostan w domu (1)
zostan w domu i gotuj
- 12 2
-
2020-10-02 16:41
koniecznie w maseczce
- 1 1
-
2020-10-02 12:41
na pewno jest smaczne ale mam prosbe (3)
czy jest mozliwosc, zeby w tekscie o pieczeniu dyni nie uzywac tak napompowanych zwrotów? że potrawa jest idealna albo doskonała. że szaszłyki są cudowne. że kreowanie fantazji.
ludzie, to jest zapiekanka z dyni.- 42 16
-
2020-10-02 12:54
ale jaka boska! (1)
Zgłodniałam, zrobię to danie w weekend :)
- 11 4
-
2020-10-02 17:16
pamietaj zeby glosno czytac nad garami skecze jachimka
wiemy jak cie bawily, a z usmiechem robiona potrawa na pewno wyjdzie lepiej
- 1 3
-
2020-10-05 17:31
Mam nadzieję, że autor tej prośby nie posłucha
...bo to zwykłe czepialstwo. Co takiego jest lub czego nie ma w zapiekance z dynii, żeby nie można było powiedzieć, że jest doskonała?
- 0 0
-
2020-10-02 13:25
Jak ja lubię ten cykl.. (1)
- 3 6
-
2020-10-02 19:32
Taaa
Akurat
- 2 1
-
2020-10-02 14:13
wszystko ok, ale dlaczego nie odkryłam was wcześniej??!! (1)
koniecznie wypróbuję przepis na zapiekankę w waszej odsłonie i proszę o więcej!! wygląda to pysznie:)) czekam na kolejne propozycje waszych kulinarnych podbojów!!
- 7 8
-
2020-10-02 15:33
kabab tuszony w kapuśniaku
Polecam- 0 0
-
2020-10-02 14:25
(1)
śliwka to mój ulubiony owoc
- 5 3
-
2020-10-03 06:33
oj tak, śliwki pyszności
- 1 0
-
2020-10-02 15:41
Ja wolę kaszankę z cebulą (5)
- 20 1
-
2020-10-02 17:05
...... (1)
i kanapke ze szczawiem .
- 2 0
-
2020-10-02 20:26
I Kraśnik
- 1 1
-
2020-10-02 20:57
Super (1)
Kurde musze kaszanke jutro kupić. Narobiles mi apetytu :-)
- 5 0
-
2020-10-04 23:38
Dobrej łatwo nie kupisz
Polecam gryczaną z kawałkami podrobów. Bez glutaminianu sodu. Mało tłusta, na tyle mało, że przy duszeniu/smażeniu warto dodać innego tłuszczu. Poszukaj, jest mały producent spod Skarszew, nazwy nie podam. Ma sklep w Gdańsku i dowozy do domu. No i najlepiej kupować ok. środy. W poniedziałek byłaby sprzed weekendu.
Szajsu w marketach nie kupuj.
Przygotowuję z cebulą (smażono-duszoną), jabłkiem i majerankiem - ale jak kto woli.- 0 0
-
2020-10-04 20:22
OOOOO i do tego 0.5 bimberku i już można świat doganiać
- 1 0
-
2020-10-02 20:28
to po polsku?
zapiekankę z ciasto
- 3 1
-
2020-10-02 20:52
(5)
Za dużo składników.
- 20 2
-
2020-10-02 20:59
(3)
Racja. Przypuszczam że stając do gotowania tego cuda okaże się że czegoś zapomnieliśmy. Najlepsze potrawy robi się z kilku składników. 2-3-4.
- 3 0
-
2020-10-03 06:34
(2)
woda, sól
- 0 0
-
2020-10-03 08:21
zapomniałeś/zapomniałaś o mące :) (1)
- 0 0
-
2020-10-03 08:40
jajko jeszcze :)
- 0 0
-
2020-10-03 10:04
Tak, to przepis dla kogoś kto chce się
pobawić a nie dla głodnego. Lista zakupów po prostu odstrasza. Ale na leniwe sobotnie po lub przedpołudnie zamiast serialu - jak znalazł
- 3 0
-
2020-10-03 12:24
Chłop chyba niewidział zapiekanki (1)
Zapiekanka bagietka pieczarki z cebulka plus ser do piekarnika a po wyjeciu polac keczupem
- 9 4
-
2020-10-03 19:39
deska jest najlepsza, mrożona wybitna
- 0 2
-
2020-10-03 13:25
przepis 'wykreowany' na zasadzie przypowiastkowej zupy na gwoździu ...
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.