• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: pomysł na pyszną jesienną zapiekankę

Kamil Sadkowski
2 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Śliwki i dynia to produkty, za pomocą których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Na zdjęciu: pyszna jesienna zapiekanka. Śliwki i dynia to produkty, za pomocą których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Na zdjęciu: pyszna jesienna zapiekanka.

Jesień nieubłaganie puka do naszych drzwi i dzieli najlepszymi produktami o tej porze roku. Pogoda pozwala na spędzanie dłuższych chwil w kuchni, co może skutkować gotowaniem potraw w stylu... powolnym. Nie zmienia to faktu, że smak musi być wyjątkowy w przypadku letniego gotowania i jesiennej zadumy kulinarnej. W tym odcinku kulinarnego cyklu "Gastrobanda" polecam wam przepis na pyszne danie ze śliwek i dyni. Ostatnio przyrządzaliśmy cudowne szaszłyki z krewetek, które przypadły wam do gustu.



Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach



Śliwki i dynia to produkty, przy pomocy których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Dlatego chciałem, aby znalazły się jednocześnie w jednym posiłku. Przygotujemy zatem zapiekankę z ciasto filo z dynią i gęstym sosem śliwkowym. Lista produktów dosyć okazała, ale czego się nie robi dla tych przyjemnych chwil rozkoszowania się każdym kęsem.

Czy lubisz dynię?

Potrzebne będą:
  • pół kilograma śliwek węgierek;
  • dwie łyżki drobnych rodzynek;
  • jedna mała czerwona cebula;
  • kubek octu winnego;
  • jedna łyżeczka gorczycy;
  • pół łyżeczki płatków chilli;
  • cztery łyżki cukru trzcinowego;
  • jedna laska cynamonu;
  • pół dorodnej dyni piżmowej;
  • dwie łyżki oliwy;
  • cztery łyżki pokruszonego sera feta;
  • dwie łyżki suszonych pomidorów w oliwie;
  • kilka dużych arkuszy ciasta filo;
  • jedno jajko;
  • jedna łyżka maku;
  • łyżeczka papryki wędzonej;
  • łyżeczka posiekanego tymianku;
  • sól i pieprz.

Zatem zaczynamy gotowanie. Na początek gęsty śliwkowy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, następnie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Dodajemy ocet winny, gorczycę, chili, cukier, cynamon, rodzynki. Mieszamy wszystkie składniki na patelni i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na niskiej temperaturze. Co jakiś czas mieszamy, sos ma być gęsty.

  • Lista produktów dosyć okazała, ale czego się nie robi dla tych przyjemnych chwil rozkoszowania się każdym kęsem.
  • Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, następnie kroimy w kostkę.
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Składniki na gęsty śliwkowy sos wrzucamy na patelnię i co jakiś czas mieszamy.
  • Dynię kroimy wzdłuż i wyciągamy pestki, układamy skórą do góry w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. C około 1 godziny (miąższ ma być bardzo delikatny).
  • Dynię studzimy i wyciągamy miąższ widelcem.
  • Kruszymy fetę.
  • Sos śliwkowy musi być gęsty!
  • Siekamy suszone pomidory.
  • Mieszamy dynię z fetą, suszonymi pomidorami, tymiankiem, papryką wędzoną, połową maku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Układamy dwa arkusze ciasta filo na posmarowanej oliwą blaszce i rozkładamy trzy łyżki farszu, następnie znowu ciasto filo i farsz.
  • Układamy dwa arkusze ciasta filo na posmarowanej oliwą blaszce i rozkładamy trzy łyżki farszu, następnie znowu ciasto filo i farsz.
  • Układamy dwa arkusze na górę i smarujemy roztrzepanym jajkiem z makiem. Pieczemy w temp. 180 st. C około pół godziny.
Zabieramy się za przygotowanie farszu do zapiekanki. Dynię kroimy wzdłuż i wyciągamy pestki, układamy skórą do góry w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. C około 1 godziny (miąższ ma być bardzo delikatny). Kruszymy fetę, pomidory siekamy. Dynię studzimy i wyciągamy miąższ widelcem. Mieszamy dynię z fetą, suszonymi pomidorami, tymiankiem, papryką wędzoną, połową maku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kursy kulinarne w Trójmieście


Układamy dwa arkusze ciasta filo na posmarowanej oliwą blaszce i rozkładamy trzy łyżki farszu, następnie znowu ciasto filo i farsz. Powinno być kilka warstw. Układamy dwa arkusze na górę i smarujemy roztrzepanym jajkiem z makiem. Pieczemy w temp. 180 st. C około pół godziny. Ciasto powinno być delikatnie rumiane. Pałaszować można na ciepło, jak również zimno.

Taka zapiekanka z lekko kwaśno-ostrym sosem to idealne danie na jesienną pluchę. Kiedy już będziecie gotowi, aby umilić sobie spożywanie przy kieliszku dobrego wina, to Piotr ZastróżnyFestusa przygotował dla was propozycję nie do odrzucenia. Po prostu łobuz wie, co dobre i jak idealnie potrawa będzie smakowała z kieliszkiem wina.

Wybór padł na Gomez Cruzado Blanco 2018 Rioja Hiszpania, cena 69 zł, oraz Bodegas Menade Sauvignon Blanc 2019 Rueda Hiszpania - 59 zł. Z takimi trunkami wszystko staje się łatwiejsze.

Nie dajcie się jesiennej zadumie, niech dobry smak zawsze będzie z wami.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (31) 5 zablokowanych

  • zostan w domu (1)

    zostan w domu i gotuj

    • 12 2

    • koniecznie w maseczce

      • 1 1

  • na pewno jest smaczne ale mam prosbe (3)

    czy jest mozliwosc, zeby w tekscie o pieczeniu dyni nie uzywac tak napompowanych zwrotów? że potrawa jest idealna albo doskonała. że szaszłyki są cudowne. że kreowanie fantazji.

    ludzie, to jest zapiekanka z dyni.

    • 42 16

    • ale jaka boska! (1)

      Zgłodniałam, zrobię to danie w weekend :)

      • 11 4

      • pamietaj zeby glosno czytac nad garami skecze jachimka

        wiemy jak cie bawily, a z usmiechem robiona potrawa na pewno wyjdzie lepiej

        • 1 3

    • Mam nadzieję, że autor tej prośby nie posłucha

      ...bo to zwykłe czepialstwo. Co takiego jest lub czego nie ma w zapiekance z dynii, żeby nie można było powiedzieć, że jest doskonała?

      • 0 0

  • Jak ja lubię ten cykl.. (1)

    • 3 6

    • Taaa

      Akurat

      • 2 1

  • wszystko ok, ale dlaczego nie odkryłam was wcześniej??!! (1)

    koniecznie wypróbuję przepis na zapiekankę w waszej odsłonie i proszę o więcej!! wygląda to pysznie:)) czekam na kolejne propozycje waszych kulinarnych podbojów!!

    • 7 8

    • kabab tuszony w kapuśniaku
      Polecam

      • 0 0

  • (1)

    śliwka to mój ulubiony owoc

    • 5 3

    • oj tak, śliwki pyszności

      • 1 0

  • Ja wolę kaszankę z cebulą (5)

    • 20 1

    • ...... (1)

      i kanapke ze szczawiem .

      • 2 0

      • I Kraśnik

        • 1 1

    • Super (1)

      Kurde musze kaszanke jutro kupić. Narobiles mi apetytu :-)

      • 5 0

      • Dobrej łatwo nie kupisz

        Polecam gryczaną z kawałkami podrobów. Bez glutaminianu sodu. Mało tłusta, na tyle mało, że przy duszeniu/smażeniu warto dodać innego tłuszczu. Poszukaj, jest mały producent spod Skarszew, nazwy nie podam. Ma sklep w Gdańsku i dowozy do domu. No i najlepiej kupować ok. środy. W poniedziałek byłaby sprzed weekendu.
        Szajsu w marketach nie kupuj.
        Przygotowuję z cebulą (smażono-duszoną), jabłkiem i majerankiem - ale jak kto woli.

        • 0 0

    • OOOOO i do tego 0.5 bimberku i już można świat doganiać

      • 1 0

  • to po polsku?

    zapiekankę z ciasto

    • 3 1

  • (5)

    Za dużo składników.

    • 20 2

    • (3)

      Racja. Przypuszczam że stając do gotowania tego cuda okaże się że czegoś zapomnieliśmy. Najlepsze potrawy robi się z kilku składników. 2-3-4.

      • 3 0

      • (2)

        woda, sól

        • 0 0

        • zapomniałeś/zapomniałaś o mące :) (1)

          • 0 0

          • jajko jeszcze :)

            • 0 0

    • Tak, to przepis dla kogoś kto chce się

      pobawić a nie dla głodnego. Lista zakupów po prostu odstrasza. Ale na leniwe sobotnie po lub przedpołudnie zamiast serialu - jak znalazł

      • 3 0

  • Chłop chyba niewidział zapiekanki (1)

    Zapiekanka bagietka pieczarki z cebulka plus ser do piekarnika a po wyjeciu polac keczupem

    • 9 4

    • deska jest najlepsza, mrożona wybitna

      • 0 2

  • przepis 'wykreowany' na zasadzie przypowiastkowej zupy na gwoździu ...

    • 5 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane