Gastrobanda: pomysł na pyszną jesienną zapiekankę

2 października 2020 (artykuł sprzed 1 roku)
Kamil Sadkowski
Śliwki i dynia to produkty, za pomocą których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Na zdjęciu: pyszna jesienna zapiekanka. Więcej zdjęć (14)

Śliwki i dynia to produkty, za pomocą których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Na zdjęciu: pyszna jesienna zapiekanka.

fot. Piotr Zastróżny

Śliwki i dynia to produkty, za pomocą których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Na zdjęciu: pyszna jesienna zapiekanka.

fot. Piotr Zastróżny

Jesień nieubłaganie puka do naszych drzwi i dzieli najlepszymi produktami o tej porze roku. Pogoda pozwala na spędzanie dłuższych chwil w kuchni, co może skutkować gotowaniem potraw w stylu... powolnym. Nie zmienia to faktu, że smak musi być wyjątkowy w przypadku letniego gotowania i jesiennej zadumy kulinarnej. W tym odcinku kulinarnego cyklu "Gastrobanda" polecam wam przepis na pyszne danie ze śliwek i dyni. Ostatnio przyrządzaliśmy cudowne szaszłyki z krewetek, które przypadły wam do gustu.



Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach



Śliwki i dynia to produkty, przy pomocy których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Dlatego chciałem, aby znalazły się jednocześnie w jednym posiłku. Przygotujemy zatem zapiekankę z ciasto filo z dynią i gęstym sosem śliwkowym. Lista produktów dosyć okazała, ale czego się nie robi dla tych przyjemnych chwil rozkoszowania się każdym kęsem.

Potrzebne będą:
  • pół kilograma śliwek węgierek;
  • dwie łyżki drobnych rodzynek;
  • jedna mała czerwona cebula;
  • kubek octu winnego;
  • jedna łyżeczka gorczycy;
  • pół łyżeczki płatków chilli;
  • cztery łyżki cukru trzcinowego;
  • jedna laska cynamonu;
  • pół dorodnej dyni piżmowej;
  • dwie łyżki oliwy;
  • cztery łyżki pokruszonego sera feta;
  • dwie łyżki suszonych pomidorów w oliwie;
  • kilka dużych arkuszy ciasta filo;
  • jedno jajko;
  • jedna łyżka maku;
  • łyżeczka papryki wędzonej;
  • łyżeczka posiekanego tymianku;
  • sól i pieprz.

Zatem zaczynamy gotowanie. Na początek gęsty śliwkowy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, następnie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Dodajemy ocet winny, gorczycę, chili, cukier, cynamon, rodzynki. Mieszamy wszystkie składniki na patelni i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na niskiej temperaturze. Co jakiś czas mieszamy, sos ma być gęsty.

Zabieramy się za przygotowanie farszu do zapiekanki. Dynię kroimy wzdłuż i wyciągamy pestki, układamy skórą do góry w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. C około 1 godziny (miąższ ma być bardzo delikatny). Kruszymy fetę, pomidory siekamy. Dynię studzimy i wyciągamy miąższ widelcem. Mieszamy dynię z fetą, suszonymi pomidorami, tymiankiem, papryką wędzoną, połową maku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kursy kulinarne w Trójmieście


Układamy dwa arkusze ciasta filo na posmarowanej oliwą blaszce i rozkładamy trzy łyżki farszu, następnie znowu ciasto filo i farsz. Powinno być kilka warstw. Układamy dwa arkusze na górę i smarujemy roztrzepanym jajkiem z makiem. Pieczemy w temp. 180 st. C około pół godziny. Ciasto powinno być delikatnie rumiane. Pałaszować można na ciepło, jak również zimno.

Taka zapiekanka z lekko kwaśno-ostrym sosem to idealne danie na jesienną pluchę. Kiedy już będziecie gotowi, aby umilić sobie spożywanie przy kieliszku dobrego wina, to Piotr Zastróżny z Festusa przygotował dla was propozycję nie do odrzucenia. Po prostu łobuz wie, co dobre i jak idealnie potrawa będzie smakowała z kieliszkiem wina.

Wybór padł na Gomez Cruzado Blanco 2018 Rioja Hiszpania, cena 69 zł, oraz Bodegas Menade Sauvignon Blanc 2019 Rueda Hiszpania - 59 zł. Z takimi trunkami wszystko staje się łatwiejsze.

Nie dajcie się jesiennej zadumie, niech dobry smak zawsze będzie z wami.
Czy lubisz dynię?
40%

tak, to wspaniałe warzywo

40%

tak, ale jadam od czasu do czasu

20%

nie, to nie mój smak

zakończona

łącznie głosów: 294

autor Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.