• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia w dawnej stoczniowej remizie

Łukasz Stafiej
25 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Budynek remizy zostanie odnowiony, ale charakter miejsca (wraz z niektórymi detalami we wnętrzu) ma zostać zachowany.

Budynek dawnej remizy na terenach Młodego Miasta zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku stanie się nietypową przestrzenią gastronomiczną. Inwestor Stocznia Cesarska Development szuka operatora.



Czy stare obiekty rewitalizowane pod gastronomię to dobry pomysł?

Pochodzący z 1889 roku budynek dawnej remizy strażackiej posiada dwa piętra o łącznej powierzchni 630 m kw. Właściciel - Stocznia Cesarska Development - planuje remont obiektu z zachowaniem charakteru i detali przypominających o pierwotnej jego funkcji. Poszukiwany jest operator, który wspólnie z inwestorem przygotuje koncepcję gastronomicznych funkcji remizy.

- Inwestor jest zainteresowany konceptami łączącymi restaurację z barem, małą powierzchnią handlową i imprezową. Szukamy pasjonatów i doświadczonych gastronomów, którzy wspólnie z nami zamienią to historyczne miejsce w jedno z najmodniejszych na gastronomicznej mapie Trójmiasta - mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu Stoczni Cesarskiej.

Hala restauracyjna w CH Batory ruszy wiosną


Zlokalizowany na skrzyżowaniu Drogi do Wolności i ulicy ks. Jerzego Popiełuszki zobacz na mapie Gdańska budynek stanie się w przyszłości jednym z głównych elementów placu publicznego pomiędzy budynkiem Dyrekcji a remizą. Będzie to jedna z trzech głównych przestrzeni miejskich na terenie rewitalizowanej Stoczni Cesarskiej.

Krzysztof Król z agencji PR Ultra Relations dodaje: - Obiekt jest objęty ochroną konserwatorską, stąd koncepcja będzie musiała respektować architektoniczne walory budynku i utrzymać jego surowość, charakter przemysłowy, przy jednoczesnym wprowadzeniu nowoczesnych rozwiązań, które umożliwią jego adaptację.

Młode Miasto. Nowy plac przed budynkiem Dyrekcji


Nad adaptacją remizy pracuje konsorcjum architektoniczno-inżynierskie Transforma/Kreska/Asmont z Gdańska.

Miejsca

Opinie (68) 9 zablokowanych

  • Czyżby kolejne (13)

    burgery i ramen

    • 51 13

    • Skoro sa pyszne to czemu ma ich nie być ?

      • 16 9

    • A co przyciągnie ludzi? (2)

      • 4 1

      • bardzo długi makaron

        • 2 1

      • Wytatuowany sprzedawca w czarnych lateksowych rękawiczkach, do tego z brodą do pasa.

        • 3 1

    • To cóż wg Ciebie będzie lepszym wyborem? (1)

      zapewne kebab? :)

      • 5 2

      • Jak kebab to tylko z leżaka.

        • 4 4

    • Obojetnie (2)

      Obojetnie co , tylko zeby z glowa uratowac fajny budynek .

      • 14 3

      • i kto do takiej restauracji tam przyjdzie? (1)

        to bezludzie w chaszczach ... w koło nic, pustki i tam tylko wiatr dmucha

        • 7 6

        • no i dobrze, odpadnie klient powolny, leniwy i nudny

          a przyciągnie same zające

          • 3 2

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • z czego te burgery miały by być??? (1)

      aby klienta tam zaciągnąć w ilości rentownej

      • 3 0

      • i szaszłyczki a'la kebab

        -- glizda - cebula - szczur - cebula --

        • 1 3

    • JA tam był chciał jakąś fajną restaurację rybną. Jesteśmy przecież nad morzem a na dobrego łososia z rzadka można trafić

      • 0 0

  • (1)

    Jak czytam, że inwestor jest zainteresowany koncpetami to wiem, że hipsterzy będą zadowoleni

    • 36 14

    • inwestor szuka operatora (spółka), czy właściciel szuka najemcy (najem)?

      • 3 4

  • (5)

    Fantastyczny pomysł ! Stocznia robi sie zaj....tą miejscówka ! Chyba najlepsza w całym 3miescie.

    • 30 30

    • szkoda tylko ze tak pusto i hula wiatr. (1)

      ale taki los przebojowych miejscowek dla hipsterow

      • 10 5

      • przeczytaj książkę

        to przestanie hulać

        • 4 0

    • Nie zanosi się na szybkie zmiany w tym miejscu. Wielka szkoda.

      • 4 1

    • Oby jak najwięcej ciekawych lokali gastronomicznych na terenie Młodego Miasta

      • 3 0

    • Droga do Wolności? Na mapie. A w rzeczywistości?

      • 2 2

  • Uwaga konserwator (3)

    Ostrzeżenie dla przyszłych najemców/operatorów. Obiekt podległy pod konserwatora, topicie pieniądze na własne ryzyko.

    • 33 16

    • Jeśli wszystko będą robić zgodnie z sztuką to nie ma obawy. (2)

      Zresztą, jeśli ktoś kupuje budynek zabytkowy z wpisem do rejestru to wie na co się pisze, a przynajmniej powinien wiedzieć, że wszystkiego mu nie wolno robić, a wszelkie prace wyjdą go drożej niż w przypadku nie zabytku bo trzeba stosować odpowiednie techniki i materiały.

      • 10 8

      • Opinia została zablokowana przez moderatora

      • Tia słodka naiwność

        W praktyce konserwator wymaga wykonywanie robót przez „ swoich” wykonawców i kupowania tylko poleconych materiałów. Efektem koszty razy trzy a jak inwestor się nie godzi to jest niszczony z mocy urzędu

        • 2 1

  • knajpa na takim zad*piu jest dobrym pomysłem, bo (4)

    jest dużo nieużytków, gdzie da się zaparkować, więc to jest duże ułatwienie, jak ktoś przyjedzie tam specjalnie, żeby zjeść, dokładnie w tym miejscu

    100cznia cieszy się bardzo dużym powodzeniem, to też ma szansę wypalić

    jeśli ceny będą spoko, to nawet będzie kolejka jak do Mandu albo Manekina. Na Elżbietańskiej kolejki takie, jakby te pierogi za darmo dawali.

    • 35 8

    • Dokładnie.

      Kolejnym hitem będzie miejsce do którego fizycznie wjedziesz autem, bez potrzeby opuszczania go.

      • 5 3

    • 100cznis powodzeniem? buahsh to czemu wszyscy najemcy zrezygnowali (2)

      Skoro jest tak dobrze to czemu jest tak zle

      • 2 5

      • stary nic nie rozumiesz (1)

        jest super miejscem bo jest super miejscem, a najemcy zrezygnowali bo nie czują klimatu tej zarąbistosci i sa januszami

        • 5 5

        • na 100czni przyjdzie 300os na raz i co z tego ma sie wszystoo utrzymac

          Zeby to nie bylo na unijnej kasie toby nikt tego nke robil

          • 1 0

  • Cukiernia mogłaby powstać i serwować kremówki "bolki" (2)

    • 38 18

    • I lotto...

      • 4 2

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Restauracja? Toż tam nikt nie trafi. (1)

    Zrobić tam Biedronkę - Chlewionkę i już :)

    • 8 15

    • A najlepiej kosciol i pomnik. Ewentualnie żłobek.

      • 1 0

  • Juz nazwa ulic

    nie wrozy sukcesu

    • 7 9

  • tereny stoczniowe sa na straty (17)

    Wynika to z kilku rzeczy:
    Po 1 koszty najmow, wlasciciele gruntow maja problem z glowa i ceny najmu sa absurdalne
    Po 2 jest konserwator tzn teoretycznie bo wlasnie zrezygnowala czyli kolejny rok z glowy.
    Po 3 projekty 100cznia nie sa oplacalne dla najemcow stad wszyscy zrezygnowali
    Po 4 plany odnosnie tych terenów sa inne niz to co jest wiec to wszystko jest czasowe.
    i pare innych banalnych powodow

    • 18 7

    • (2)

      bo tam powinna stocznia być i inne zakłady portowe, a nie knajpy... stocznia nad wodą zawsze się opłaca, trzeba rozumnie wykorzystać ten skrawek miejsca... stocznia w Kolbudach nie ma sensu, ale właśnie tutaj - ma! knajpa może być gdziekolwiek

      • 7 5

      • Gdyby to się opłacało, to byłaby stocznia na stoczni (1)

        • 4 2

        • To jest kwestia menedżera z prawdziwego zdarzenia.

          Stocznie nie są łatwe w prowadzeniu. Tego ani etnolog, ani historyk lub prawnik nie poprowadzi. Takich menedżerów nie ma zbyt dużo na rynku. A już najmniej ich uświadczysz w partii! Czego przykładem są kolesie w PGZ-cie i nie tylko.

          • 6 1

    • inna sprawa, że poziom wód gruntowych jest niemal równy z ziemią (6)

      wszytko co wybudują, będzie w wannie czyli horrendalnie drogie.

      Serio 100cznia leży? Tak wysokie czynsze? Ja ci coś powiem - być może właściciel (Drewnica?, chyba Drewnica) chce ich wykurzyć tak jak wcześniej wykurzyła z tego terenu Modelarnie i wiele innych inicjatyw artystycznych. Miejsce się wypromowało, można upchnąć deweloperce

      • 4 2

      • juz drewnicy nie ma zacieraja slady (5)

        Tak czynsze z kosmosu
        Taki kontenerek 4000zl netto plus kary za nieotwarcie i placisz nawet w zime.....

        • 2 2

        • 4 netto płatne cały rok, czyli 50 tysięcy netto? + media i reszta (4)

          to oznacza, że przez 5 miesięcy otwarcia (maj - wrzesień) musisz mieć czysto tylko na czynsz 14 tysi, czyli obrót na poziomie 60.

          Niemożliwe?

          • 3 0

          • z tego co nam proponowali 5000 brutto za blaszany kontener plus media (3)

            Plus jak zamkniete w zime 1500zl mc....a tam zrezygnowali nawet ci co mieli obrot i....dochod
            Bo wlasciciele robili problem z alkoholem i sprzedaza jego

            • 2 0

            • Przecież na zimę jest i tak zamknięte.

              • 2 1

            • czyli nie 5 brutto zimą, a 1500, to trochę zmienia postać rzeczy (1)

              Robili problem z alkiem? Przecież bez alku to miejsce nie ma sensu, chyba że chcą tylko swój alk rozprowadzać z jednego baru.

              • 0 1

              • tak tylko swoj

                Swoj

                • 0 1

    • Ciągłe plany, efektów brak. (2)

      W przyszłości to, w przyszłości tamto, nic się nie dzieje. Jak na razie obraz poapokaliptyczny.

      • 2 2

      • leć zrób bez planu (1)

        i pokaż nam wszystkim

        • 2 1

        • może bez planu by wyszło, tymczasem 25 lat kiszą teren

          • 1 0

    • stocznie przejeli panowie bez usmiechow

      Bral w tym udzial Krzysztof S. , Andrzej K.,
      Bogdan G. Donald T. I fundusz zagraniczny
      Dzis Panowie Biznesmeni pelna geba
      Ale ida po nich podobno.

      • 3 2

    • teren niedochodowy przyklad 100cznia Proto (2)

      Wiec cale te gadki wypociny o nowym centrum pozostawmy sobie dla wnukow

      • 3 1

      • proto też leci? (1)

        Na dodatek Dulkiewicz opowiada o zlikwidowaniu kładki w stronę Zwycięstwa.

        • 1 1

        • proto pomijajac handel jest utopione

          Tam juz jest rownia pochyla odpalona
          Moze do i po wkacje pociagnie

          • 1 1

  • Do portalu Trójmiasto.pl (3)

    Napiszcie może rzetelny artykuł w jakich okolicznościach i za jaką kasę tereny stoczniowe zostały sprywatyzowane.

    • 35 4

    • uuuuuuuu mowa nienawiści!

      • 3 3

    • Ty tak serio spodziewasz się tego po tym portaliku?

      • 4 0

    • oj tak jak sprywatyzowali stocznie 2004, czemu nei płacą podatków od 15 lat?

      i parę innych pytań, chyba trzeba to zgłosić do TV i na prokuraturę

      • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane