- 1 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (44 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (49 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (152 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
Gdzie w Trójmieście zjeść dobre lody? Polecamy pięć lodziarni
Wakacje już za nami, po upałach pozostało wspomnienie, ale na dworze nadal jest ciepło. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się lodowymi przysmakami. Rzemieślnicze, tradycyjne, włoskie - lody to jeden ze specjałów, który - mimo że jest kojarzony z latem - sprawdzi się jako idealny deser przez cały rok. Gdzie w Trójmieście zjeść dobre lody? Zobaczcie nasz subiektywny wybór pięciu ciekawych lodziarni, które zaskakują oryginalnymi smakami.
Lody Włoska Robota
- Nasze specjały tworzymy z oryginalnych włoskich składników i receptur, które cały czas ulepszamy, aby lody włoskie nie kojarzyły się tylko z tanimi wodnistymi proszkowymi lodami w budce przy plaży. U nas tworzymy lody na bogato, treściwe, puszyste, idealne nie tylko na słoneczne dni - podkreślają właściciele punktu Lody Włoska Robota.
Lody sprzedawane są za 5,50 zł za porcję. Można je kupić również na wynos w pojemnikach termoizolacyjnych. Każdy lód podawany jest w ekologicznych kubeczkach lub kolorowych waflach: czerwone, czarne, zielone itp. Do każdego z nich można dobrać shot czekoladowy, czyli przepyszną czekoladę wpuszczoną do wafelka, a na to lody w ulubionej wersji.
Latto Gelato
Według właścicieli lodziarni Latto Gelato lody wyróżnia idealnie kremowa, aksamitna konsystencja i wyraźny smak. Przygotowują je według włoskich receptur. Lodziarnia stworzona została przez Anię i Kubę, małżeństwo, które odnalazło wspólną pasję w produkcji lodów. Ania przez pół roku mieszkała właśnie we Włoszech, gdzie codziennie raczyła się prawdziwymi gelato. Po powrocie wraz z mężem postanowiła stworzyć lodziarnię, której owocem jest inspirowane włoskimi smakami - Latto Gelato.
- Latto Gelato to nasz autorski pomysł. Powstał z pasji do tworzenia prawdziwego włoskiego gelato. Chcemy stworzyć w Gdańsku miejsce, gdzie każdy przez chwilę będzie mógł się poczuć jak na Półwyspie Apenińskim. Dlaczego nasze gelato jest wyjątkowe? Bo nie korzystamy z gotowych baz lodowych. Każdy smak gelato i sorbetu jest unikalnym przepisem - podkreślają właściciele lodziarni.
Smaki deserów w lodziarni zmieniają się bardzo często. Jednymi z najnowszych smaków są lody inspirowane jagodzianką, na bazie placka drożdżowego, z jagodami i przesypane kruszonką. Jednymi z najpopularniejszych smaków w lodziarni są zarówno te zwyczajne, jak wanilia, pistacja, czekolada, słony karmel, ale klienci chętnie też wybierają takie smaki, jak macha z białą czekoladą, kokos z wiśnią, sorbet rabarbarowy czy lody wegańskie. Jak informują właściciele, smaki lodów z owocami nigdy nie będą takie same z uwagi na fakt, że korzystają wyłącznie z dobrych i naturalnych składników.
Czytaj też: Lody dla ochłody - kiedyś Calypso i Bambino, dziś lody naturalne
Bosko
Lodziarnia mieści się przy al. Jana Pawła II oraz przy Świętojańskiej 71 w Gdyni . W swojej ofercie ma prawie 300 smaków. Oczywiście nie wszystkie są dostępne jednocześnie. W zależności od zapotrzebowania i pomysłu personelu pojawiają się one codziennie w różnych konfiguracjach. Co ciekawe, Bosko ma tak zwane "wege wtorki", podczas których nie brakuje specjalnych smaków dla wegan. Są również lody dla alergików oraz osób z nietolerancją pokarmową, a także produkty fit czy bez cukru.
Jeżeli chodzi o cenę, to za gałkę jednego smaku należy zapłacić 5,50 zł. Cena jednak idzie z wielkością, ponieważ płacimy za 120 g lodów, czyli często dwukrotnie większą ilość niż standardowo w wielu lodziarniach. Jak podkreśla lodziarnia - lody produkowane są wyłącznie na naturalnych składnikach i nie ma w nich dodatków chemicznych i konserwantów.
Cukiernia Le Delice
Cukiernio-lodziarnię Le Delice znajdziemy w dwóch gdańskich lokalizacjach. Pierwsza z nich mieści się przy ul. Partyzantów 9/2 we Wrzeszczu. Druga zaś przy ul. Królewskie Wzgórze na Morenie. Lody i sorbety rzemieślnicze produkowane są zgodnie z własną autorską recepturą cukierni. Znajdziemy tu lody: śmietankowe, słony karmel, czekolada Valhrona Guanaja, orzech laskowy, snickers, mascarpone z maliną, czekolada Valhrona Jivara z morelą, sernik z bakaliami, jogurt grecki sam, jak i z czarną jagodą, gorgonzola z melonem, mleczna truskawka, mleczna wiśnia, oreo, orzech włoski z figą, pistacja.
Prócz tak szerokiej oferty lodów tworzonych na bazie śmietanki cukiernia oferuje również sorbety o smaku: gruszki, mango, marakui, ananasa z pietruszką, truskawki z bazylią, truskawki z rabarbarem, cytryny z miętą, szarlotki z kruszonką. Dostępność poszczególnych smaków należy jednak sprawdzać na bieżąco.
Lody można zamówić również przez stronę internetową w trzech wielkościach: 750 g (40,50 zł), 500 g (28 zł), a także 1 kg (53 zł).
Dziś Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych
You Scream Ice Cream
Kolejne lody rzemieślnicze - You Scream Ice Cream znajdziemy na terenie imprezowej 100czni i przy ulicy Garbary 14 w Gdańsku. Klasykami są tutaj lody o smaku rafaello, cookies, nutella, sorbet mango alphonso i - uwaga - lody absyntowe. Co ciekawe, miejsce stworzone zostało przez właściciela Cafe Absinthe - Karla Kuellmera, stąd też nie ma co się dziwić, że nawiązanie do znanego lokalu znajdziemy również w nazwach i smakach lodów.
W obu lokalach lodami może delektować się zarówno człowiek, jak i jego czworonożny przyjaciel. Przeznaczone dla zwierząt lody są pozbawione czekolady, laktozy i zawierają niską zawartość cukru. Jednym ze smaków dostępnych dla psów są np. lody bananowe.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-09-10 06:02
Za drogie??? (9)
Najbardziej lubię komentarze tych pseudo specjalistów od cen lodów. Najlepiej dla nich jak prawdziwy lód był za 0,99 zł na słodkim, grubym waflu, polany czekoladą i z posypką. Uprzedzam, że to nierealne. Ceny składników są tak duże, że jeżeli to ma być dobrej jakości lód, to musi kosztować minimum 4 zł. Nie oszczędzajmy na sobie. To prędzej czy później się na nas zemści. Lepiej jeść dobrze, a mniej.
- 77 26
-
2022-05-08 14:24
Miło.mi
Dzisiaj jak co dwa-trzy tygodnie zaszliśmy na lody. Po raz, na razie, "ostatni". Przerost ceny nad smakiem!!. Jeszcze zimą kosztowały 6zł/gałkę. Teraz 7zł plus espresso-11zł !!!! a dopio(w nawiasie przy cenie: 2x espresso) 15 zł, czyli 2x cena w Italii za napój kawowy na dennej kawie. Obraz chęci zarobienia nad smakiem!!!!!
- 0 0
-
2021-09-17 08:46
Zgadzam się:)
Jeszcze dużo czasu upłynie zanim polskie standardy i ich odbiorcy zrozumieją,że w życiu nie chodzi o to aby się "nażreć",tylko aby delektować się smakiem:)żyć zdrowo i odżywiać się zdrowo,zamiast robić z własnego żołądka śmietnik...
- 0 0
-
2021-09-10 09:18
Oczywiście, że za drogie! (1)
Wakacje spędziłem w Krynicy Zdrój. Cena lodów w tym mieście nie przekracza 4,5zł za gałkę. Jest tam lodziarnia, w której kolejka po lody przez cały dzień ma ok 50m długości. Nie dość, że lody przepyszne, to jedna porcja jest na prawdę pokaźna, ile pani zdoła nabrać.
- 11 2
-
2021-09-11 11:42
To prawda. Są przy tym tak bogate w składniki, że później trudno zjeść posiłek.
Wielki szacun dla tych Państwa! Oni ten szacunek mają i dla siebie i dla klientów.
- 3 0
-
2021-09-10 09:13
Nie o to chodzi (2)
Przecież ludziom nie chodzi ogólnie, że cena za gałkę jest wygórowana. Oni chcą powiedzieć, że za mało zarabiamy, żeby kupować gałkę za 5 zł - i tu jest "pies pogrzebany". Po prostu społeczeństwo jest zbyt biedne, żeby kupić 3 gałki za 15 zł. Ten kto jest bogaty nie patrzy na ceny gałki, tylko kupuje i tyle, ale takich ludzi jest promil. Rząd nie
Przecież ludziom nie chodzi ogólnie, że cena za gałkę jest wygórowana. Oni chcą powiedzieć, że za mało zarabiamy, żeby kupować gałkę za 5 zł - i tu jest "pies pogrzebany". Po prostu społeczeństwo jest zbyt biedne, żeby kupić 3 gałki za 15 zł. Ten kto jest bogaty nie patrzy na ceny gałki, tylko kupuje i tyle, ale takich ludzi jest promil. Rząd nie rozumie, że promując nieproduktywną cześć społeczeństwa (swój elektorat) i jednocześnie karając przedsiębiorców, ludzi przedsiębiorczych, przyczyniających się do wzrostu gospodarki, nie zwiększy bogactwa Polaków... Silna gospodarka to silne społeczeństwo, które stać na 3 gałki loda za 15 zł.
- 31 6
-
2021-09-10 13:39
prawda (1)
Ostatnio poszłam z synami na lody, wybrali po 3 gałki ,ja 2 .jak Pani zaśpiewała cenę 60 zł to aż mi się gorąco zrobiło! Dobrze że miałam tyle bo byłby niezły obciach :).Tak wiem to moja wina ,powinnam najpierw spojrzeć na cenę gałki. Trzeba poświęcić trochę czasu i naprawde można zrobić fajne lody samemu w domu ,tak jak pierogi które kiedyś opłacało się kupić a dziś lepiej i dużo taniej jest zrobić samemu.Tylko czasu coraz mniej:(
- 9 0
-
2021-09-10 17:29
Szczerze, to ciężko mi sobie wyobrazić zjedzenie 3 gałek z Latto Gelato czy podobnych miejsc. Nawet dwie gałki to już jest dużo. Porcje są zazwyczaj spore, smaki bardzo intensywne.
Z drugiej strony - przecież lodziarnie "nie rzemieślinicze" nie sprzedają lodów po 2 zł za gałkę. Różnica jest, ale nie jest gigantyczna.- 0 0
-
2021-09-10 08:58
Eee tam, dobre lody się zaczynają od 60 do 150zł! Drogo, ale wprawna rzemieślniczka jest warta tej kasy;) Zdecydowanie lepsze niż domowe, no i masz kiedy chcesz, nie od święta;)
- 10 3
-
2021-09-10 07:26
W większości miejsc lody są z gotowych mieszanek. Właściciel wymiesza z mlekiem osobiście, więc są rzemieślnicze.
- 18 9
-
2021-09-11 07:54
Orłowo ul.Przebendowskich
tradycyjna produkcja. smacznie i tanio. takich miejsc to już ze świecą szukać. po sezonie otwarci tylko weekendowo. atmosfera rownież wyjątkowa bo właściciele często znają kolejne pokolenia rodzin klientów. miło i sentymentalnie.
- 13 3
-
2021-09-10 09:12
Polecam (11)
Lodziarnia Szyszka na gdańskiej Starówce, którą odkryłam niestety dopiero niedawno, wymiata! Polecam spróbować. Najlepsza konsystencja lodów ze wszystkich i lody robione z pasją przez Właścicieli. Wprowadziłabym jedynie trochę więcej smaków lodów, ale i tak jest super ;)
- 12 14
-
2021-09-11 11:49
Dziś jedliśmy z le delice tak fatalnych lodów dawno nie jadłam. Zmrożone na kamień a i smak nie lepszy
- 0 0
-
2021-09-10 10:39
(2)
W Gdańsku nie ma starówki
- 15 10
-
2021-09-10 16:12
(1)
starowka, inaczej stare miasto... więc jest czy nie ma?
- 3 7
-
2021-09-13 17:32
W Gdańsku jest Główne Miasto (to np. ul. Długa, Długi Targ.
oraz Stare Miasto (to np. rejon kościoła św. Katarzyny, Wielki Młyn, Ratusz Starego Miasta przy ul. Korzennej) ale jest też Dolne Miasta (np. ul. Łąkowa), a także Młode Miasto (np. Doki i inne ulice na terenach postoczniowych).
- 0 0
-
2021-09-10 09:51
(4)
W gdańsku nie ma żadnej starówki! Nauczcie się wreszcie!
- 17 13
-
2021-09-10 12:42
Starówka !!!!! (1)
W Gdańsku jest Starówka nauczcie się słoiki spod Olsztyna raz na zawsze!! Funkcjonuje jako nazwa zwyczajowa, ale w pełni zasłużenie również z racji na swój wiek !!
- 9 16
-
2021-09-10 16:12
Śmiechu warty jest ten wywód.
- 4 1
-
2021-09-10 09:55
Gdańszczanin (1)
A jak nazwać te stare domki, spichlerzyki, jakieś tam żurawiki i inne murki?
- 4 14
-
2021-09-10 10:12
To jest Główne Miasto (zdecydowana większość tych miejsc)
Jest także Stare Miasto- Wikipedia podaje teren
- 16 4
-
2021-09-10 09:31
Najlepsze lody są u włocha w Milano na Monciaku w Sopocie - bez jakiejkolwiek chemii :) (1)
Syn włocha kultywuje rodzinną tradycję.
- 2 5
-
2021-09-10 19:34
A to nie są teraz lody od Grycana? Smak identyczny.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.