Gdzie zjeść w Trójmieście? Oceniliśmy 34 potrawy

24 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 4 lat)
Łukasz Stafiej
Testy pizzy, burgerów i zapiekanek wzbudziły najwięcej emocji. Więcej zdjęć (4)

Testy pizzy, burgerów i zapiekanek wzbudziły najwięcej emocji.

fot. trojmiasto.pl

Testy pizzy, burgerów i zapiekanek wzbudziły najwięcej emocji.

fot. trojmiasto.pl

Powiedz, co masz ochotę zjeść, a my powiemy ci, gdzie warto pójść! Taka była idea naszego cyklu recenzji kulinarnych "Gdzie w Trójmieście zjeść". Ponad 130 przetestowanych dań w ponad 100 restauracjach oraz tysiące komentarzy bywających w trójmiejskich knajpkach czytelników - to efekty rocznego testowania.



Od maja ubiegłego roku co dwa tygodnie opisywałem swoje kulinarne wrażenia po wizytach w wybranych trójmiejskich restauracjach. Zamiast jednak recenzować całą kartę, wybierałem jedną potrawę i porównywałem z takim samym daniem w czterech lokalach. Pomysł banalny, ale w ten sposób powstała unikatowa mapa gastronomiczna w Trójmieście.

Teksty kulinarne są jednymi z najchętniej czytanych na Trojmiasto.pl, a cykl "Gdzie w Trójmieście zjeść" miał całą armię stałych odbiorców. W komentarzach polecaliście inne miejsca, dzieliliście się doznaniami smakowymi i doświadczeniami w knajpach i oczywiście nie szczędziliście krytyki. To dowodzi przede wszystkim jednego: coraz więcej trójmieszczan bywa w restauracjach i wymaga coraz lepszego standardu. Skutek: karmią nas na mieście coraz ciekawiej i coraz lepiej.

Tekstów było 34, ale żaden nie wzbudził takich emocji, jak test burgerów oraz pizzy z pieca opalanego drewnem. W tym pierwszym gorąca dyskusja osiągnęła ponad 370 komentarzy, w tym drugim - 350. W oba kliknęliście po ok. 40 tysięcy razy. Najważniejszy jest jednak smak opisywanych dań. "Kozi" z Carmnika wciąż jest najlepszy w mieście, a "Di tartuffę" z ostrym salami i pastą truflową w Oliwie do Ognia dotąd nie znalazła godnego konkurenta. Trzecie miejsce zajął przegląd zapiekanek (ponad 27 tysięcy odsłon i 300 komentarzy).

Najczęściej czytane teksty z cyklu "Gdzie w Trójmieście zjeść":

1. Pizza z pieca opalanego drewnem - 40123 odwiedzin;

2. Burgery - 37347 odwiedzin;

3. Zapiekanka - 27466 odwiedzin;

4. Pierogi - 25592 odwiedzin;

5. Dorsz - 19929 odwiedzin.

Statystyki pokazują, że jesteście przede wszystkim tradycjonalistami. Oprócz recenzji powyższych najchętniej komentowaliście testy pierogów, schaboszczaka czy zupy rybnej.

Na moim subiektywnym podium trójmiejskich smaków - oprócz wspomnianej wyżej pizzy i burgera - stanąć muszą wybitnie udane, a zarazem bardzo klasyczne krewetki w sosie z białego wina w Winnym Gronie. Dorzuciłbym też perfekcyjnie upieczone żebro wołowe z gremolatą w Cyganerii oraz zaskakujący tatar z kruszonką z dashi i kawowym aioli w Głównej Osobowej. Niestety - karty obu lokali już wielokrotnie się zmieniały i pozostało mi wspomnienie tych dań na zdjęciach.

Cykl zamykamy, ale o jedzeniu pisać nie przestaję. Już teraz zapraszam do czytania nowej serii artykułów, w których będę opisywał najciekawsze w swojej kategorii dania, kulinarne zjawiska i trendy czy miejsca w Trójmieście. Tekstów szukajcie niebawem w Serwisie Kulinaria.

Opinie (126) 9 zablokowanych

  • ciekwe ile w tym obiektywizmu. restauracje pewnie już rozpoznają Pana Łukasza:) (1)

    • 49 13

    • Artykuły sponsorowane

      Prawda jest taka, że aby pojawić się jako lokal w artykule należy uiścić opłatę ;)

      • 2 0

  • Szkoda, ze nie padła odpowiedź dlaczego w Polsce Burger z furgonetki kosztuje 5 euro (19)

    I jest jednym z najdroższych w Europie.

    • 114 10

    • (7)

      Jeśli wiesz to odpowiedz. Jeśli nie wiesz to załóż firmę, zatrudnij księgową, kup auto, przerób na foodtrucka, wyposaż w niezbędny sprzęt, zatrudnij ludzi, zainwestuj w reklamę i sprzedawaj burgery po 2 euro za sztukę.

      • 40 29

      • biedny motłoch nie ma kasy (2)

        i do tego rynek ogranciza sie do młodych i zarabiajacych. dzieciaci, 45 plus i inni sa juz wywaleni z magicznego kręgu. jak klientow jest malo to sprzedajesz w wyzszej cenie zeby skompensowac braki w obrocie.

        • 17 3

        • Wiadomo

          • 2 0

        • Głosujcie dalej za świętą

          trójcą w 3mieście. To na pewno pomoże.

          • 0 1

      • (3)

        Czyli na zachodzie nie musieli inwestować czy jak?

        • 10 4

        • na zachodzie kupuje się normalnie foodtrucki w każdym sklepie z foodtruckami. Podobnie jest z zaopatrzeniem.

          • 2 3

        • nie wiem, doskonały burger z budki smażony na blacie 3.70 funta (1)

          masz pomidora, sałatę, cebulę czerwoną, ogórka kiszonego i bardzo dobry sos,
          za około 3.50 wszędzie zjesz podstawowy lunch, za 6 masz full wypas na przykład świeżutki stir fry z udon albo co sobie wymarzysz, jeśli chcesz posiedzieć w ładnym otoczeniu to x2

          • 4 0

          • Za 6 funtow to w Gdansku zjesz watrobkę

            • 3 0

    • (1)

      To mnie akurat nie dziwi, bo przecież mają prawo sprzedawać i za 50 EURO za sztukę. Dziwi mnie natomiast, że ktoś takie g...o z budy na kółkach prawie w cenie obiadu z restauracji kupuje.

      • 34 8

      • O to chodzi. Budy zawsze byly, nie bylo jedynie na nie mody, ale nigdy zarcie z budy nie dorownywalo cenowo jedzeniu w restauracjach

        • 18 0

    • Przecież nie chcecie kułaków (4)

      A to chyba logiczne, że ktoś musi jakieś tam usługi/produkty dostarczać, więc tak typowa w polsce nienawiść do przedsiębiorców przekładająca się na wysokie podatki, ograniczenia administracyjne itp. musi z kolei

      A to chyba logiczne, że ktoś musi jakieś tam usługi/produkty dostarczać, więc tak typowa w polsce nienawiść do przedsiębiorców przekładająca się na wysokie podatki, ograniczenia administracyjne itp. musi z kolei przełożyć się na wyższe ceny.
      Np. Janusz krzyczy "dowalić banksterom" a potem "a czemu za przelew 5 euro? Dowalcie im znowu!" - błędne koło :/
      Dlaczego tak mało jest dużych, międzynarodowych polskich firm? Bo gdy kułak kupi drugiego traka staje się znienawidzonym korpo i jest celem ataku urzędników, mediów i zwykłych ludzi.
      Jest też niepoprawnie politycznie, że ktoś ma czegoś więcej od innych.

      • 12 7

      • Rozmawialem z właścicielem małej, 5 osobowej firmy zajmującej się automatyką przemysłową (3)

        Facet twierdził, że ledwo wychodzi na zero. A potem się okazało, że kupił mieszkanie za 400 tysi.
        Teraz się zastanawiam, czy mówił prawdę. Może fiskusowi też wykazywał że jest na zero...

        • 10 8

        • mieszkanie za 400 tysi (2)

          ojojoj, to musiał być APARTAMENT !!

          • 18 6

          • Apartament czy nie (1)

            Za gotówkę mało kogo stać, a już na pewno nie tych którzy wychodzą na zero.

            • 10 2

            • A kto powiedział, że za gotówkę?

              • 2 0

    • (1)

      to proste. filozofia właścicieli tych przybytków to nowe auto i mieszkanie po 2 latach działalności.

      • 15 5

      • Otóż to.

        • 7 2

    • I jak to rozwiązać?

      Ceny wysokie bo podatki wysokie, a zarobki niskie.

      • 6 3

    • He.....

      • 2 0

  • (10)

    Jak zapiekanka to "U Szwagra" wiadomo gdzie...

    • 40 6

    • Tylko w Oliwie autobusowa wszystko tam smaczne

      • 11 2

    • Gdynianka (3)

      Gdynianka super zapiekanka

      • 3 4

      • (2)

        Sprawdze oba miejsca w Oliwie to wiem na placu przy wyjsciu z skmki a w Gdyni gdzie szukac?

        • 1 2

        • (1)

          Gdynianka - jakieś 300m w dół Świętojańskiej od Urzędu Miasta ( prawa strona ).

          • 4 2

          • Dzieki za namiary:)

            • 1 2

    • (3)

      jeszcze Malta na tagru drzewnym dobra. Co do Szwagra z chęcią spróbuję

      • 2 1

      • Szwagier nie jest warty uwagi. (2)

        Ma markę tylko z uwagi na wierne kółko wzajemnej adoracji od kufelka, które intensywnie spamuje pochlebstwami.

        • 7 7

        • (1)

          Akurat moje dzieci kupiły sobie jakiś czas temu po kebabie "U Szwagra".
          Jak mięsko i owszem,bo kebab w wariancie drobiowym,to pół pity nawalone surowej cebuli....brrr!!

          • 6 2

          • Co do tej surowej cebuli to wlasciciel tam nie ukrywal inspiracji "sopockim kebabem" tak popularnym a ktory sklada sie z miesa surowej cebuli i poszatkowanych ogorkow cos jak "salatka szwedzka"

            • 8 0

    • w Mońkach k. Białegostoku

      • 3 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.