"Na św. Marcina - najlepsza gęsina", "Na św. Marcina - gęś do komina", "Wesele Marcina, gęś i dzban wina" - nazywana arystokratką wśród drobiu gęś doczekała się swojego święta. 11 listopada świętujemy nie tylko rocznicę odzyskania niepodległości, ale także Dzień Polskiej Gęsi. Od kilku lat - m.in. za sprawą ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" - ptak ten coraz częściej trafia na stoły w polskich domach i restauracjach. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście spróbujemy specjalnego menu w ramach tej akcji.
Wydarzenia odbywające się w Święto Niepodległości
Świętomarcińska tradycja pieczenia gęsi od kilku lat na nowo odżywa. Choć zwyczaj ten jest długi, a Polska należy do największych w Europie producentów gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach stosunkowo rzadko i zwykle w charakterze kulinarnej ciekawostki. A szkoda - gęś jest najzdrowszym drobiem, zdrowszym od kurczęcia. Mimo wysokiej kaloryczności ma bardzo korzystny skład tłuszczowy - z przewagą jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nad kwasami tłuszczowymi nasyconymi, a także wysoką zawartość białka.
Gęsina jest produktem sezonowym. Świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. W pozostałych miesiącach dostępna jest wyłącznie jako produkt mrożony. Ogólnopolską akcją, która popularyzuje jedzenie tego mięsa, jest "Gęsina na św. Marcina", która od 13 lat jest organizowana przez Slow Food Polska. W tym roku akcja potrwa od 5 do 28 listopada.
Gdzie zjeść? Lista polecanych restauracji
Gęsina na Świętego Marcina - historia
Święty Marcin jest patronem żołnierzy i ubogich - podobno obdarował własnym płaszczem napotkanego żebraka, a następnie został duchownym. Jedna z opowieści o św. Marcinie głosi, że aby uniknąć mianowania biskupem, ukrył się przed wysłannikami papieża, lecz jego kryjówkę zdradziły gęgające gęsi. Święty przyjął sakrę, a od tej właśnie historii miał wziąć się zwyczaj pieczenia gęsi na 11 listopada.
Obok gęsi w Dzień Świętego Marcina pieczone są rogale. Inna legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, zwierzę zgubiło podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycony jej kształtem, zaczął piec rogale.
Dania z gęsiny w trójmiejskich restauracjach
Kraina Kaszub w okresie jesiennym słynie z wyśmienitej gęsiny. W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie topowe dania, jak: pierogi z kaszubską gęsiną, konfitowany udziec czy wątróbka. Niemniej największą atrakcją jest gęś rozmarynowa pieczona w całości, nagrodzona Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego w kategorii "Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne". Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy?
- Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś piecze się około ośmiu godzin. Dodatkową atrakcją jest sposób podania potrawy. Płonąca gęś serwowana jest przy gościach i następnie przy nich krojona przez szefa kuchni. Jest to doskonałe dopełnienie nieformalnego spotkania przy piwie, jak również oficjalnej kolacji biznesowej - mówi szef gastronomii Jakub Kuszewski.
Gęsina na św. Marcina w wielu pysznych odsłonach zawita w dniach od 4 do 28 listopada do restauracji Tabun w Otominie. W tym czasie będzie można tu skosztować dań z gęsiny inspirowanych m.in. regionalną kuchnią kaszubską, m.in.: pierogów z gęsiną i marynowaną gruszką, zupy z brukwi na gęsinie, kaszubskiej okrasy z gęsi, gęsiego uda pieczonego z jabłkami oraz gęsiej piersi na różowo.
Gęsina - przepisy od szefa kuchni Króla Gęsiny
Jak co roku, udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" bierze M15 Restaurant & Bar. W tym roku restauracja zaserwuje gościom:
- przystawkę: salceson gęsi z konfiturą pietruszkową i olejem z cząbru,
- danie główne: ramen na gęsinie z pieczoną gęsią, jajkiem, marynowanymi kurkami, porem, wakame, groszkiem cukrowym, jarmużem, szczypiorem i sezamem,
- danie główne: pierogi z szarpaną gęsiną z olejem majerankowym,
- danie główne: de volaille z gęsi z foie gras, z masłem z pieczonym czosnkiem, serwowany na purée z groszku z pieczoną marchewką,
- danie główne: konfitowane udko z gęsi na sałatce z fasoli z pieczoną kapustą i delikatnym consome,
- deser: tarta tatin z jabłkiem pieczonym na gęsim smalcu.
Czytaj także: Znamy zwycięzców Restaurant Week. A już w listopadzie Fine Dining Week
- Poza daniami à la carte restauracja oferuje także linię delikatesów, w których znajdziemy między innymi smalec z gęsi oraz bogaty wybór pasztetów i past. Oczywiście, nie może zabraknąć kultowego wina świętomarcińskiego z winnicy Turnau. Posiadamy również bogaty wybór nalewek i wódek regionalnych. Wszystkie te produkty będą dostępne także w koszach prezentowych, z których sprzedażą wkrótce startujemy - mówi Magdalena Molesztak z M15. - Nasz szef kuchni Adrian Gabryszak zdobył już tytuł Króla Gęsiny w poprzednich latach, liczymy, że w tym roku uda nam się powtórzyć sukces.
Gęsina na św. Marcina w wielu wydaniach
W długi listopadowy weekend dania z gęsiną w roli głównej serwować będzie także bistro Tygle. W specjalnym menu znajdą się:
- okrasa z gęsi z piklowanymi grzybami i warzywami, gorczycą i śliwką (przystawka zimna),
- hot dog z rwaną gęsiną, sałata, ketchup ze śliwki, majonez rakowy, cebulka (przystawka ciepła),
- smażona gęsia wątróbka, jabłka, cebulka, majeranek, domowa brioche (przystawka ciepła),
- krem z brukwi i ziemniaków na gęsinie, rwana gęsina z gruszką i solonym karmelem, brusznica i chipsy z topinamburu (zupa),
- "gęsie pipki" ragout z gęsich żołądków, skorzonera, purée z dynią, rydze (danie główne).
Również restauracja Fisherman przygotowała specjalną propozycję z gęsiną w roli głównej. W specjalnym, trzydaniowym menu znajdzie się: szarpana gęś z rokitnikiem nadmorskim, podwędzony półgęsek z "cukierkami" świerkowymi, kawiorem z czarnego bzu i chrupiącymi ozorkami oraz gęsie pipki glazurowane hibiskusem z sosem pieprzowym i kaszubską kalarepą. Cena takiego zestawu to 135 zł.
Dania z gęsiny dostępne są przez cały listopad w ofercie restauracji hotelu Courtyard by Marriott. Spróbować można tutaj:
- wędzonej piersi z gęsi z chutneyem z podwędzanej śliwki, rzodkiewką i chipsem z jabłka (przystawka zimna),
- gęsich żołądków z karmelizowaną gruszką, żurawiną i sosem porto (przystawka ciepła),
- krupniku na gęsinie,
- konfitowanego udka z gęsi, podawanego z kaszą pęczak, pieczoną dynią i sosem jałowcowym (danie główne),
- pierogów z gęsiną ze smażonymi kurkami (danie główne).
W Winnym Gronie gęsiny można spróbować już teraz. Restauracja znalazła się w ekskluzywnym gronie odbiorców, którzy mają dostęp do proekologicznych gęsi z Instytutu w Kołudzie Wielkiej, dlatego w karcie gdańskiej restauracji gęsina w różnych postaciach będzie gościć przez kilka miesięcy. 13 listopada odbędzie się tu zaś Święto gęsi kołudzkiej. W tym dniu będzie można nie tylko skosztować potraw z gęsi, ale też nauczyć się robić okrasę i posmakować gęsich pipek. Wszystko to pod czujnym okiem Piotra Lenarta, pasjonata kuchni i organizatora wydarzeń kulinarnych.
Opinie wybrane
-
2021-11-02 14:05
A na deser... (3)
Rogal świętomarciński... Uwaga oryginalny ( z certyfikatem) robiony jest na.. margarynie :/
Rogal świętomarciński... Uwaga oryginalny ( z certyfikatem) robiony jest na.. margarynie :/ skandal, oraz dodawane są m.in. okruchy cukiernicze, orzeszki ziemne.. specyfika pozostawia wiele do życzenia. Najlepiej zrobić samemu.. biały mak, miód, orzechy włoskie itd. roboty jest od uja, ale warto ;)
- 25 3
-
2021-11-02 15:11
Olać certyfikat (1)
W Poznaniu wiedzą gdzie kupić wspaniałe rogale - robione na maśle. Jadłem i potwierdzam doskonałe wrażenie.
- 8 0
-
2021-11-02 17:02
W biedronie też są dobre. I bez kolejki
- 2 7
-
2021-11-03 07:46
niestety syf w marketach w ogole nalezy omijac je szerokim lukiem
a cukiernie oszczedzaja i masy makowe i orzechowe to jedna wielka chemia...- 4 0
-
2021-11-03 06:23
Jak wybudują nowa świętokrzyska to pojadę (1)
A tak to jak już dojadę na południe Gdańska to nie ma czasu i dróg żeby gdzieś jeszcze jechać
- 8 1
-
2021-11-03 07:30
Trzeba było o tym myśleć zanim się tam kupiło mieszkanie.
- 0 3
-
2021-11-02 13:52
Taka gąska pieczona w całości z Brovarni.. (7)
przemawia do wyobraźni.Cóż,może kiedyś,póki co zaczęły się u mnie tzw.lata chude.Oby nie aż siedem
przemawia do wyobraźni.Cóż,może kiedyś,póki co zaczęły się u mnie tzw.lata chude.Oby nie aż siedem lat,jak chce porzekadło,było chudych.
Życzę tego sobie i innym.- 36 3
-
2021-11-02 15:37
(1)
Sinuhe wpylał pieczone gąski co wieczór.Kaptah mu przynosił,pewnie nie były drogie.Fakt,Sinuhe był
Sinuhe wpylał pieczone gąski co wieczór.Kaptah mu przynosił,pewnie nie były drogie.Fakt,Sinuhe był lekarzem,w porywach zarabiał fortunę.Ale to dawno byłoJeżeli chcecie zaprzepaścić całą noc,poświęcić ją lekturze dwóch tomów powieści,czytać z wypiekami na twarzy aż do świtu,zapomnieć o kablówce i Netflixie,kopnąć z lekceważeniem walające się po podłodze prastare płyty DVD,narazić się na gniew małżonki za jej zaniedbanie to jesteście właściwymi ludźmi.Kumaci wyguglują.Odsyłam do lektury.
- 3 5
-
2021-11-02 20:05
Książka super tylko mam wrażenie, , że tego typu
lekturę odkrywa się i podnieca mądrościami w niej zawartymi w liceum.
- 0 0
-
2021-11-02 18:34
Żeby zjeść cała gęś, potrzeba pewnie z dziesieciu chłopa, ale fakt, nie wiem ile ta Browarnia bierze. (3)
P. S. W polskim alfabecie nie ma v, na pewno prawidłowo nazwę podałeś?
- 6 1
-
2021-11-02 18:40
Cała 600 zł (2)
Wczoraj jadłem u nich udziec za 79 zł i nie był wart tej ceny także z całą kaczką będzie podobnie. Piwo kiedyś wybitne, dziś ledwie poprawne.
- 7 1
-
2021-11-02 18:44
Dzięki za informacje, a miałem tam się niedługo wybierać (1)
- 6 1
-
2021-11-02 18:59
Nie warto !
- 4 1
-
2021-11-02 18:57
Nie dziwię się małżonce , zamiast czytać całe noce zabierz się do uczciwej pracy ! A wtedy nie będziesz miał chudych lat Nicponiu !
- 1 6
wszystkie opinie (54)
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.