Grzyby, śliwki i dynia. Jesienne smaki w restauracjach

4 października 2021, 7:00
Magda Mielke
W jesiennych kartach menu znajdziemy potrawy skomponowane z sezonowych produktów. Na zdjęciu: propozycja z karty restauracji Punkt Gdynia. Więcej zdjęć (28)

W jesiennych kartach menu znajdziemy potrawy skomponowane z sezonowych produktów. Na zdjęciu: propozycja z karty restauracji Punkt Gdynia.

mat. prasowe Punkt Gdynia/ fot. Krzysztof Kowalewski

W jesiennych kartach menu znajdziemy potrawy skomponowane z sezonowych produktów. Na zdjęciu: propozycja z karty restauracji Punkt Gdynia.

mat. prasowe Punkt Gdynia/ fot. Krzysztof Kowalewski

Nadeszła jesień. Choć wielu osobom czas ten kojarzy się przede wszystkim z coraz krótszymi i chłodniejszymi dniami, brakiem słońca czy spadającymi liśćmi, ma on także inne oblicze - pachnące domowymi przetworami i darami lasu. Bogactwo jesiennych produktów zachwyca - poczynając od grzybów, poprzez soczyste owoce i świeże warzywa, na miodach i nalewkach kończąc. Smaki jesieni zagościły również w sezonowych kartach lokalnych restauracji, a my przyjrzeliśmy się tym propozycjom.



Wszystkie trójmiejskie restauracje znajdziesz w naszym katalogu


Każda pora roku przynosi ze sobą charakterystyczne produkty, a sezonowe karty dań stały się już tradycją w wielu restauracjach. Dostępne obecnie warzywa, owoce, grzyby czy ryby sprawiają, że szefowie kuchni komponują na ich podstawie nowe dania.

Wykwintne dania inspirowane jesienią



- Jesień to czas ekscytujących nowości w menu Restauracji Polskie Smaki. Ta urzekająca pora roku daje nam ogromne możliwości kreacji wybornych i niebanalnych kompozycji smakowych. Zawsze staramy się, aby nasze dania bazowały na lokalnych, sezonowych składnikach, stąd królują w nich jesienne dary, takie jak kurki, podgrzybki, maślaki i rydze, dynie, śliwki, gruszki i jabłka czy czarny bez. Miłośnicy gęsiny i dziczyzny również znajdą dla siebie wyjątkowe pozycje w naszej karcie. Chociażby wędzona pierś z gęsi z karmelizowanymi gruszkami i konfiturą z czarnego bzu na przystawkę, która wprost rozpływa się w ustach. Sekret tego dania tkwi w mięsie najlepszej jakości, które marynujemy w przygotowywanej przez nas mieszance przypraw z kory cynamonu, pieprzu, goździków, anyżu, po czym wędzimy go w zrębkach drzewa olchowego - mówi Dorota Buzek-Garzyńska z hotelu Sheraton, w którym mieści się restauracja.
2
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Canis Restaurant
Gdańsk, Ogarna 27
9.5/10
+ Oceń

Wśród zup króluje tu kaszubska grzybowa podawana z kwaśną śmietaną i francuskimi kluseczkami. Bardzo ciekawym i lubianym przez gości daniem głównym są żeberka z dzika pieczone w piwie starogdańskim z suszonymi owocami, duszoną kapustą i kaszą gryczaną. Z kolei wegetariańska baba ziemniaczana z pasternakiem, pieczoną dynią i sosem grzybowym podbija podniebienia nawet najzagorzalszych miłośników mięsa. Entuzjaści pierogów znajdą w jesiennym menu zarówno takie z klasycznym nadzieniem z kapustą i grzybami, jak i z farszem z dziczyzny. Pierogi podawane są z sosem z jałowca, tymianku i czerwonego wina. Na deser polecany jest grysik z konfiturą śliwkową w czerwonym winie z goździkami i ciastkiem maślanym.

Wiele sezonowych produktów wykorzystuje także restauracja Sztuczka. Wśród jesiennych przystawek m.in. śledź w galarecie podawany z gruszką z liściem laurowym, kremowym żółtkiem, wędzoną ikrą i natką pietruszki, krem dyniowo-grochowy (wędzony bulion, rogal wieprzowy, pikle) i "cappuccino" z grzybów leśnych (ser cheddar, kanapka z lardo, orzechy macadamia). Jako danie główne w menu pojawiło się risotto z kwaśnym masłem, truflą i kurkami, halibut biały z agnolotti (odmiana włoskich pierożków ravioli), kozim serem i bakłażanem i wiele więcej. Wśród jesiennych deserów warto zwrócić uwagę na pieczone jabłko, podawane z ciastkiem financier, maślanką z lawendą i słonecznikiem.

Borowiki, figi i śliwki znajdziemy w nowej, przygotowanej na jesień karcie Białego Królika. W menu pojawiły się m.in. borowikowy pâté lorrain (pasztet lotaryński), kaszubska zupa rakowa, consommé grzybowe z czarną truflą i olejem z lubczyku, prosiak jabłkowy z szałwią i sosem piwnym, młoda oberżyna z figą w cebulowym Jacqueline oraz śliwka węgierka ze słonym karmelem.

Grzyby, dynie i śliwki w jesiennym menu



Zmiana karty menu o tej porze roku to już tradycja w restauracji Punkt Gdynia. Menu sezonowe zmienia się tutaj raz w miesiącu.

- Pozwala to naszym gościom odkrywać Punkt na nowo, a nam bazować na sezonowych produktach. W obecnym menu rządzą grzyby leśne, śliwki i dynia. Korzystając nadal z końca lata, w sezonowym menu serwujemy jeszcze ośmiornice na emulsji z polskich żółtych pomidorów. Wiosną i latem w Punkcie korzystamy pełnymi garściami z warzyw i owoców sezonowych, jesienią i zimą, gdy rzeczonych jest zdecydowanie mniej, zawsze staramy się w menu sezonowym zaproponować ciekawy kawałek mięsa (obecnie nowozelandzkie kotleciki jagnięce) lub owoce morza, ryby - mówi Anna Dowgiałło-Sługocka, właścicielka restauracji.
Czytaj także: Kiszonki - źródło odporności na jesień

Poza wspomnianymi kotlecikami jagnięcymi i macką ośmiornicy w jesiennym menu Punktu pojawił się wegetariański krem z dyni (z pomarańczą, imbirem, chili i kolendrą), gnocchi w sosie z grzybów leśnych (ze śmietaną, parmezanem i natką pietruszki), filet z sandacza na risotto cytrynowo-tymiankowym oraz chałka z flambirowanymi (podpalanymi podczas przygotowania) śliwkami (z limonkową ricottą i orzechami).

Jesień zagościła już także w restauracji Fisherman. Wśród przystawek znajdziemy m.in. "cappuccino" z pieczonych buraków, z topinamburem i prażonym słonecznikiem, galantynę z kaczki z suszoną śliwką, piklowanymi buraczkami i pieczonym czosnkiem z gorczycą. Wśród sezonowych propozycji nie mogło zabraknąć też jesiennych zup. Zupa kurkowa gotowana jest na cielęcinie, z marynowanymi kurkami i podawana z polskim parmezanem. Danie to zamówić można również w opcji wegetariańskiej, z domowym makaronem.

Kurki stanowią też ważny składnik dań głównych, spróbujemy je, zamawiając makaron ravioli. W sezonowym menu znaleźć można też "świnię", czyli danie składające się z boczku, polędwicy, żebra BBQ, podawane z ziemniaczanym purée, wędzonym jabłkiem i sosem chrzanowym, czy perliczkę w towarzystwie młodej kapusty z rusztu, młodej marchwi i kaszy bulgur. Na deser zaś Fisherman proponuje tartę ze śliwkami, czekoladą, hibiskusem i podwędzanymi lodami śmietankowymi oraz sernik na zimno z mirabelką, miechunką pomidorową (egzotyczna roślina nazywana też wiśnią peruwiańską lub rodzynkiem brazylijskim) i lodami kawowymi.

Jesienne smaki znajdziemy już w sopockim Pelicanie. Restauracja stawia na dynię, prawdziwą królową jesiennych smaków. W sezonowej wkładce menu znalazły się m.in. dyniowe gnocchi z kurkami i parmezanem, krem z dyni z chorizo, pestkami dyni i słonecznikiem czy dorsz atlantycki z purée dyniowo-ziemniaczanym i burakami.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Dynia, kurki, śliwki, imbir, rozmaryn - to smaki, które królują w The Mexican. W najbliższych tygodniach zjemy tu krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem, tortille z ostrym sosem śliwkowym, szarpaną wieprzowinę z dyniowo-batatowym purée, quesadillę z marynowaną dynią, polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z sałatką jesienną, a także wypijemy rozgrzewające herbaty.

Dynia to bohaterka jesiennej karty dań restauracji Pelican. Więcej zdjęć (28)

Dynia to bohaterka jesiennej karty dań restauracji Pelican.

fot. Pelicana/Facebook.pl

Dynia to bohaterka jesiennej karty dań restauracji Pelican.

fot. Pelicana/Facebook.pl

Jesiennie zrobiło się też w restauracji Machina Eats&Beats. Gorąca zupa - najstarszy sposób naszych mam na rozgrzanie w chłodne dni - to też tutejsza strategia. W jesiennej karcie znajdziemy m.in. cebulową i chowder kukurydziany, ale też jesienne przystawki, np. pasztet z kaczki z marynowaną gruszką.

Również w wielu trójmiejskich pizzeriach znajdziemy jesienne akcenty. NOI pizza i wino stawia nie tylko na włoski placek z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą, ale także gnocchi z grzybami leśnymi, sałatkę z wątróbką drobiową i karmelizowaną gruszką, sałatkę z pieczoną dynią i kalafiorem, burgera z wołowiną i surówką z czerwonej kapusty oraz zupę cebulową z grana padano i tymiankiem. W Mące i Kawie zjemy tagliatelle z gruszką, gorgonzolą, śmietanką, pancettą, prażonymi migdałami. Serio proponuje pizzę z pomidorami san marzano, mozzarellą di bufala, figami, roszponką, orzechami i miodem.

Co zwykle zamawiasz w restauracji?
31%

to samo ulubione danie

19%

danie z sezonowego menu

3%

danie dnia

6%

danie, które poleca kelner(ka)/specjalność szefa kuchni

6%

to, co polecają/zamawiają znajomi

35%

danie, którego nie próbowałe(a)m w danym miejscu

zakończona

łącznie głosów: 199

Opinie wybrane


wszystkie opinie (24)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.