• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Imprezy kulinarne: kolacje komentowane, degustacje alkoholi i smaki Azji

Magda Mielke
19 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Degustacje "Kocham Polską Wódkę" są okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w ciekawych smakach.
Degustacje "Kocham Polską Wódkę" są okazją do spróbowania wysokoprocentowych trunków w ciekawych smakach.

Dzięki festiwalom kulinarnym i kolacjom degustacyjnym można w trakcie jednego wydarzenia spróbować kilku bardzo różnych potraw czy trunków, a także zapoznać się z najnowszymi trendami i najciekawszymi propozycjami szefów kuchni. Początek roku obfituje w Trójmieście w wiele takich wydarzeń. Polecamy kilka najciekawszych z nich.



Wydarzenia kulinarne. Sprawdź, co będzie się działo w najbliższym czasie



Czy bywasz na degustacjach i kolacjach komentowanych?

Kolacje komentowane, imprezy i festiwale kulinarne to prawdopodobnie najlepsze okazje, aby doświadczać nowych smaków, próbować innowacyjnych połączeń, poznawać oferty restauracji czy też szukać inspiracji do przyrządzania własnych potraw. Tego typu wydarzeń z roku na rok organizowanych jest w Trójmieście coraz więcej. Wykwintne kolacje, kilkudaniowe degustacje, festiwale kuchni z rożnych zakątków świata, a także festiwal piwa kraftowego - polecamy wydarzenia kulinarne, na które warto zwrócić uwagę w najbliższych dniach.

Festiwale kulinarne: smaki Azji i festiwal pizzy



Dwa dni i wszystkie rodzaje pizzy - 28 i 29 stycznia w hotelu Amber będzie można skosztować przeróżnych włoskich placków bez konieczności kupowania całej pizzy. Oprócz degustacji na gości czekać będzie kilka atrakcji, w tym warsztaty z robienia pizzy dla dzieci i dorosłych, przygotowanie ciasta i nakładanie składników oraz własnoręczne komponowanie swojej pizzy. Wstęp jest wolny, lecz z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc warto wcześniej dokonać rezerwacji stolików.

  • Dymiące tajskie stragany, świeże japońskie sushi czy indyjska aromatyczna pakora? A może gruzińskie chaczapuri czy libański tabbouleh? Smaki Regionów Azji to wyjątkowo pyszna podróż!
  • Dymiące tajskie stragany, świeże japońskie sushi czy indyjska aromatyczna pakora? A może gruzińskie chaczapuri czy libański tabbouleh? Smaki Regionów Azji to wyjątkowo pyszna podróż!
  • Dymiące tajskie stragany, świeże japońskie sushi czy indyjska aromatyczna pakora? A może gruzińskie chaczapuri czy libański tabbouleh? Smaki Regionów Azji to wyjątkowo pyszna podróż!
  • Dymiące tajskie stragany, świeże japońskie sushi czy indyjska aromatyczna pakora? A może gruzińskie chaczapuri czy libański tabbouleh? Smaki Regionów Azji to wyjątkowo pyszna podróż!
  • Dymiące tajskie stragany, świeże japońskie sushi czy indyjska aromatyczna pakora? A może gruzińskie chaczapuri czy libański tabbouleh? Smaki Regionów Azji to wyjątkowo pyszna podróż!
  • Dymiące tajskie stragany, świeże japońskie sushi czy indyjska aromatyczna pakora? A może gruzińskie chaczapuri czy libański tabbouleh? Smaki Regionów Azji to wyjątkowo pyszna podróż!
Nie lada gratką dla wszystkich smakoszy wschodnich smaków będzie Festiwal AzjatyckiPolsat Plus Arena Gdańsk. Dymiące tajskie stragany, świeże japońskie sushi, indyjska aromatyczna pakora, gruzińskie chaczapuri i libański tabbouleh. 29 i 30 stycznia w gdańsku zapachnie smakami regionów Azji. W trakcie tej kulinarnej podróży będzie można spróbować marynowanej rzepy i czarnego sezamu, domowego curry z chrupiącymi warzywami i świeżą kolendrą, zupy pho i wietnamskich kanapek bahn mi. Nie zabraknie również dań kuchni koreańskiej oraz malezyjskiej, jak i naturalnych azjatyckich kosmetyków oraz dodatków związanych z kulturą azjatycką. Festiwal odbędzie się w godz. 12-20 w sobotę i 12-18 w niedzielę. Wstęp jest wolny.


Kolacje degustacyjne



Fanom kuchni azjatyckiej może spodobać się także kolacja setowa, którą organizuje 27 stycznia o godz. 19 restauracja Oria Magic House. Tego wieczora będzie można spróbować pięciu wykwintnych, orientalnych kompozycji. Jakich? Tego uczestnicy wydarzenia dowiedzą się dopiero na miejscu, gdzie szefowie kuchni opowiedzą o serwowanych potrawach, wyjaśnią ich tradycję, skład, sposób przygotowania i konsumpcji. Do potraw zaserwowane zostaną znakomite trunki. Cena to 250 zł za osobę.

Zobacz także: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Już w nadchodzący weekend, 21 i 22 stycznia, odbędą się dwie kolacje degustacyjne z autorskim menu, stworzonym przez dwóch światowej klasy szefów nagrodzonych gwiazdkami Michelin - Paco Péreza i Wojciecha Modesta Amaro. Wydarzenie odbędzie się w restauracji Arco by Paco Perez na 33. piętrze Olivia Star. Cena menu wynosi 900 zł za osobę, selekcja win dodatkowo płatna: 500 zł za osobę. Bilety wyprzedane.

Winnica Kamil Barczentewicz została założona w 2017 r. w miejscowości Dobre (k. Kazimierza Dolnego) na 12 ha wapiennego wzgórza (175 m n.p.m.) z południową ekspozycją w oparciu przede wszystkim o chardonnay, bläufrankischa, gewürztraminera, rieslinga, pinot blanc i pinot noir (6 klonów). Oprócz stalowych kadzi w procesie winifikacji wykorzystuje betonowe jaja, dębowe kadzie i beczki z dębu francuskiego, węgierskiego i slawońskiego. Winnica Kamil Barczentewicz została założona w 2017 r. w miejscowości Dobre (k. Kazimierza Dolnego) na 12 ha wapiennego wzgórza (175 m n.p.m.) z południową ekspozycją w oparciu przede wszystkim o chardonnay, bläufrankischa, gewürztraminera, rieslinga, pinot blanc i pinot noir (6 klonów). Oprócz stalowych kadzi w procesie winifikacji wykorzystuje betonowe jaja, dębowe kadzie i beczki z dębu francuskiego, węgierskiego i slawońskiego.
Z kolei 28 stycznia we wnętrzach gdyńskiej restauracji My Place odbędzie się noworoczny koncert Andrzeja Piasecznego połączony z wykwintną kolacją degustacyjną. Kolacja rozpocznie się o godzinie 20 i będzie składała się z czterodaniowego menu. Następnie, około godziny 21:30 pojawi się gwiazda wieczoru, Andrzej Piaseczny z zespołem . Cena kolacji i koncertu wynosi 590 zł.

Nie brakuje też kolacji degustacyjnych urządzanych w szczytnym celu. 29 stycznia w hotelu Hilton odbędzie się kolacja charytatywna WOŚP. Siedmiu szefów kuchni: Dominik Karpik (Mercato), Philippe Abraham (Petit Paris), Piotr Kościuk (Radisson Blu), Paweł Wątor (Eliksir), Rafał Kopicki (True), Sylwia Garska-Chmarycz (Masterchef) i Marek Moskwa (Cremo) połączy siły i zaprezentuje swoje popisowe dania. Cena kolacji to 299 zł. Całkowity dochód ze sprzedaży trafi bezpośrednio na konto fundacji WOŚP. Podczas kolacji będzie można także wylicytować prywatną kolację przygotowaną z szefem kuchni (dla maks. 6 osób).

Degustacje alkoholi



Choć imprezy i festiwale piwne są domeną letnich miesięcy, ciekawych wydarzeń z piwem w roli głównej nie brakuje również na początku roku. Wielkimi krokami nadchodzi Craft Beer Fiesta. Festiwal odbędzie się 28 i 29 stycznia w trzech gdańskich lokalach: Pułapce, Cafe LamusLawendowej 8 oraz w specjalnym, ogrzewanym namiocie rozstawionym na ulicy pomiędzy lokalami.

- W namiocie będzie można znaleźć około 20 kranów, z których w trakcie imprezy poleje się około 40 tzw. sztosów (w dużej mierze premierowych), czyli piw bardzo pożądanych, trudno dostępnych, limitowanych, nadających się do powolnej degustacji. Wśród nich będą gęste, ciemne piwa o aromatach kojarzonych np. z kawą, gorzką czekoladą, niektóre leżakowane w beczkach po innych szlachetnych alkoholach, jak np. bourbonie, rumie, whisky, czerwonym winie itp. Poza tym będzie można spróbować również piw "dzikich", fermentowanych z udziałem wielu mikroorganizmów, na wzór belgijskich lambików (bardzo złożone aromaty owocowe, kwiatowe, winne, "stajenne", niektóre z tych piw dodatkowo będą kwaśne). Cechą charakterystyczną naszej imprezy są także piwa wymrażane. Prawdopodobnie żadna impreza związana z piwem kratowym w Polsce nie ma ich tylu "na pokładzie". Wymrażanie piwa ma na celu zagęszczenie go. Mamy wówczas jeszcze bogatszy aromat, większe body, piwo ulega wygładzeniu, a niekiedy nawet paradoksalnie zmniejsza się wrażenie odczuwania w smaku alkoholu, mimo że jest go w napoju procentowo więcej - zapowiada Wojciech Skoracki z Pułapki.
Start festiwalu w piątek o godz. 15, a w sobotę o 12. Impreza trwać będzie do godziny 1. Ceny piw w namiocie będą znacznie wyższe od tych, które można standardowo znaleźć w pubie. Ze względu na zawartość alkoholu tych piw (znaczna część powyżej 10 proc.) serwowane będą w pojemnościach 0,3 i 0,15 l. Za to w pubach poleją się piwa lżejsze - w cenach zaczynających się od 12 zł za 0,5 l. Również w pubach będzie sporo premier z uczestniczących w evencie 10 browarów: Absztyfikant, Artezan, Brokreacja, Funky Fluid, Kazimierz, Monsters, Podgórz, Trzech Kumpli, Zakładowy, Ziemia Obiecana oraz specjalni goście: Acid Joe i Sick Boy Brewing. W trakcie festiwalu odbędzie się inauguracja dwóch nowych browarów: Sick Boy Brewing Janka Gadomskiego oraz Acid Joe Krzysztofa Juszczaka. W sumie przez dwa dni festiwalu będzie można spróbować kilkudziesięciu (70-80) różnych piw. Jedzenie zapewni Ostro - pizza neapolitańska oraz Pan Baleron - cheese steaki z wołowiną.


Piątkowe Podróże z winem to propozycja Domu Zdrojowego w Brzeźnie. To wyjątkowe degustacje, w trakcie których wraz z sommelierem można wyruszyć w podróż do wybranych regionów winiarskich i oddać się degustacji kilku szczepów wina i specjalnie dobranych do nich przekąsek. Spotkania prowadzone są w konwencji zabawnej dyskusji, wypełnionej ciekawymi opowieściami o miejscach pochodzenia win. Koszt udziału w degustacji to 129 zł.

Okazją, aby zagłębić się w sommelierski świat, będzie też degustacja win z winnicy Kamil Barczentewicz, którą komentować będzie sam właściciel. Degustacja odbędzie się 22 stycznia o godz. 19 w restauracji Ducha 66. Spróbować będzie można czterech specjałów: Pinot Blanc Beton 2019, Pinot Blanc Barrique 2019, Regent Rose 2019 i Pinot Noir 2019. Wieczór uzupełni paring jedzeniowy przygotowany przez szefa kuchni Bartosza Ratkowskiego. Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 150 zł.

Degustacje z cyklu "Kocham Polską Wódkę" cieszą się dużą popularnością. Degustacje z cyklu "Kocham Polską Wódkę" cieszą się dużą popularnością.
Z kolei do fanów mocniejszych alkoholi adresowane jest kolejne wydarzenie z cyklu "Kocham Polską Wódkę". Tym razem w restauracji Ducha 66 odbędzie się test popularnych wódek. Odebrane zostaną im piękne opakowania i historie marketingowe i w ślepym teście wybrany zostanie zwycięzca degustacji. Na stole zaś królować będą przekąski według przepisów zebranych przez Marię Konopczankę i opublikowanych w 1936 r. w książce zatytułowanej "Przystawki do wódki". Wydarzenie odbędzie się 21 stycznia o godz. 19. Wstęp płatny 130 zł.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (10) 2 zablokowane

  • Kolacja degustacyjna za .... (3)

    900 zł + winka za 500 zł - 1400 od osoby,a bilety wyprzedane...serio ?
    Szczerze to jestem w szoku bo za trzy koła można zrobić sobie niezłe wakacje dla dwojga...

    • 23 1

    • Razem z all inclusive

      ;)

      • 8 0

    • Czasem warto

      Niektórzy inaczej liczą albo wręcz nie liczą, bo nie muszą. :)
      A wydarzenie na pewno warte udziału :)

      • 6 7

    • No widzisz, tych co 25 lat temu wybierali wkuwanie do klasówki z fizyki zamiast napieprzania kamieniami na derbach trochę jest. Teraz tobie zostanie wyobrażenie jakie miałbyś wakacje za 3 koła, gdybyś je umiał w ciągu roku odłożyć, a dla innych to tylko fajna kolacja, po której pieniądze nadal się zgadzają.

      I tak już będzie zawsze, bez względu na ustrój, będziesz lizał świat przez szybkę.

      • 6 5

  • Dzięki Bogu już nie reklamujecie Sztuczki bo ostatnie miesiące każdy art o tego rodzaju był z lokowaniem tej "restauracji"

    Naprawdę z wielu w których byłem w/w słabo się plasuje i nie ze względu na jakość kuchni ale za brak wartości dodanych jak atmosfera , dostępność gdyż restauracja jest częściej zamknięta niż otwarta. Oczywiście to moja subiektywna ocena ale jako Gdynianin i sąsiad Sztuczki wolę pojechać do Oliwy na kolacje niż zejść w kapciach na dół aby z pewnością pocałować klamkę zamkniętej restauracji.
    Kuchnia ok ale zarządzanie restauracją i wyjście na przeciw oczekiwaniom klienta na zerowym poziomie. Pozdrawiam i życzę szybkiego planu naprawczego

    • 11 0

  • Ha ha ha ha ha

    Wojciecha Modesta Amaro. Wydarzenie odbędzie się w restauracji Arco by Paco Perez na 33. piętrze Olivia Star. Cena menu wynosi 900 zł za osobę, selekcja win dodatkowo płatna: 500 zł za osobę. Bilety wyprzedane.

    • 7 3

  • degustacje alkoholi? Czy ustawa o zakazie promowania alkoholu i wychowaniu w trzeźwości nie obowiązuje?

    • 4 3

  • Piasek to ten typek co darł r...?> dno jakich mało

    • 1 0

  • Olivia Star (1)

    Chciałem kupić tam bilet za 1400 ale tylko dla siebie bo dla żony już mnie nie stać a i tak wyprzedane. Cóż zrobie degustacje alkoholi w domu starczy na conajmniej 2 imprezy

    • 3 0

    • No widzisz, będziesz miał 700 Kustoszy.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane