stat

Jedenastu szefów kuchni wspólnie przygotuje kolację

8 listopada 2018, 15:00
Aleksandra Wrona

Kolacja Szefów Kuchni to cykliczne charytatywne wydarzenie, w trakcie którego trójmiejscy szefowie kuchni łączą siły w szczytnym celu. Tegoroczna odsłona kolacji odbędzie się w sobotę 17 listopada na Stadionie Energa Gdańsk. Weźmie w niej udział jedenastu kucharzy oraz dwóch zaproszonych gości, a zebrane środki wesprą Fundację Przemek Dzieciom.



- Warto wybrać się na Kolację Szefów Kuchni, ponieważ to niepowtarzalna okazja, żeby w jednym miejscu spróbować dań przygotowanych przez kilkunastu najlepszych szefów kuchni oraz spędzić czas w fantastycznej atmosferze przy dobrej muzyce. Uczestnicząc w kolacji dorzucamy też cegiełkę dla fundacji, która wspiera chore dzieci, łączymy więc przyjemne z pożytecznym - mówi Beata Abramowska, koordynatorka wydarzenia.
Zobacz relację z zeszłorocznej kolacji szefów kuchni

"Serce do garów" to inicjatywa łącząca trójmiejskich kucharzy, którzy wspólnie angażują się w działania charytatywne. Jej inicjatorem jest szef kuchni restauracji Petit Paris Philippe Abraham. Do tej pory udało się zorganizować sesję zdjęciową połączoną z licytacją na rzecz chorej na białaczkę dziewczynki, kolację charytatywną, podczas której wsparto fundację zapewniającą obiady niedożywionym dzieciom oraz kolację wspierającą akcję 2. Urodziny Bohatera Borysa.

W tym roku zebrane środki przeznaczone zostaną na Fundację Przemek Dzieciom. Podczas wydarzenia miejsce będzie miała też licytacja, podczas której zdobyć będzie można m.in. spersonalizowaną bluzę kucharską od firmy Cheman, specjalistyczny nóż kuchenny, pobyt w hotelu Aubrecht, rakietę tenisową Karola Strasburgera, wycieczkę po browarze i szkolenie w browarze AleBrowar, skrzynkę piwa od AleBrowar, kurs w Akademii K5, warsztaty z szefem kuchni Grzegorzem Labudą czy weekend z Mini od Mini BMW Zdunek.

Kochasz jeść i gotować? Te kulinarne imprezy w Trójmieście mogą cię zainteresować



W tym roku przygotowania 7-daniowego autorskiego menu podejmą się szefowie: Philippe Abraham, Rafał Wałęsa, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Marcin Popielarz, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Grzegorz Labuda, Paweł Wątor, Przemysław Woźny oraz zaproszeni goście: poznański Szef Adam Adamczak, finalista czwartej edycji programu "Top Chef" oraz Michał Wiśniewski - Mistrz Polski Cukierników, od 16 lat związany z hotelem Haffner. Po raz pierwszy podczas kolacji odbędzie się też losowanie, którego zwycięzca otrzyma specjalny fartuch oraz możliwość wydawania dań u boku szefów kuchni.

Na początku wieczoru goście skosztują amuse-bouche przyrządzonego przez gościa specjalnego Adama Adamczyka. Za zimną przystawkę odpowiadać będą Grzegorz Labuda (Szafarnia 10) oraz Rafał Wałęsa (restauracja Sztuczka). Ciepłą przystawkę przygotują Jacek Fedde (Fedde Bistro) z Pawłem Wątorem (Eliksir). Następnie podana zostanie zupa przygotowana przez Jacka Koprowskiego (restauracja Fino) i Przemysława Woźnego (Courtyard by Marriott). Za danie rybne odpowiadać będą Marcin Popielarz (Biały Królik) i Damian Mazurowski (restauracja Kubicki), a danie mięsne przygotują Adam Woźniak (Bistro B13) i Kamil Sadkowski (K5 - Akademia Kulinarna). Deser przygotowany zostanie przez gościa - Michała Wiśniewskiego.

Na miejscu będzie można również spróbować specjałów - serów, ryb, warzyw i owoców od lokalnych wystawców.

Bilety można nabyć w restauracjach: Petit Paris, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Fino, Fedde Bistro, Szafarnia 10, Biały Królik, restauracja Kubicki, Eliksir, K5. Wskazana jest wcześniejsza rezerwacja pod adresem mailowym: sercedogarow@gmail.com lub nr telefonu 503 122 182. Cena kolacji wynosi 250 zł za osobę.