Jedzenie dla klimatu. Restaurant Week rusza już 28 października

14 października 2020, 7:00
Joanna Skutkiewicz

Już niedługo rozpocznie się największe ogólnopolskie święto polskich restauratorów. W ostatni tydzień miesiąca, 28 października, rusza jesienna edycja Restaurant Week - festiwalu, który oprócz doskonałych smaków, ceni także filozofię zero waste. Warto zawczasu zarezerwować stolik do interesującego nas lokalu - liczba miejsc jest ograniczona.



5
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
ELIKSIR
Gdańsk, Mariana Hemara 1
8.8/10
+ Oceń

Wystarczy kilka kroków, by wziąć udział w największym wydarzeniu kulinarnym w Polsce. Restaurant Week odbywa się w całym kraju, a w festiwalu w Trójmieście bierze udział aż 31 lokali. Wystarczy wybrać datę i interesującą nas restaurację, określić liczbę gości i zarezerwować stolik w specjalnej, festiwalowej cenie. Jeśli przyjdziemy w dużej grupie, dostaniemy dodatkowy prezent w postaci darmowego wstępu dla ósmego gościa.

Zarezerwuj stolik



Specjalne menu, specjalna cena



Szefowie Kuchni przygotują trzy popisowe dania, składające się w całość. Zaserwują przystawkę, danie główne i deser. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzyma także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.

W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 49 złotych od osoby. Możliwe jest zarezerwowanie stolika na 1.5 godziny. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godziny 20:00 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.

Myśl przewodnia festiwalu



Restaurant Week to nie tylko święto smaków, lecz także okazja do zwrócenia uwagi na społeczną odpowiedzialność każdego z nas. Myślą przewodnią jesiennej edycji jest Jedzenie dla klimatu. To popis wege-kreatywności najlepszych szefów kuchni i okazja do wypróbowaniu wielu nowych, debiutanckich restauracji.

- Chcemy zwrócić uwagę na to, że wszyscy mamy wpływ na kondycję naszej planety, także przez nawyki żywieniowe - mówi Tomasz Chądzyński z zespołu Trójmiasto Restaurant Week. - Dzięki drobnym krokom budujemy świadomość, że walka o przyszłość Ziemi, na której wszyscy żyjemy, zależy właśnie nie tylko od wielkich ruchów, ale też codziennych wyborów, takich jak częstszy wybór dań wege zamiast mięsnych, ograniczenie codziennego użycia plastiku i przede wszystkim - niemarnowanie jedzenia, np. poprzez systemy wcześniejszej rezerwacji.
Czy zamierzasz wybrać się na festiwal Restaurant Week?
18%

tak, jak co roku

16%

tak, po raz pierwszy

24%

raczej nie, z powodu pandemii

11%

raczej nie, nie interesuje mnie to

31%

zdecydowanie nie

zakończona

łącznie głosów: 347

Mogłeś jeszcze nie czytać